Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 16:47

Απάντηση της ΔΕΠΕΠΟΚ στην ανακοίνωση της Α. Νανοπούλου

logo_white_190pixelsΗ εμμονή της κ. Νανοπούλου με την ΔΕΠΕΠΟΚ και την ΖΕΠ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Παραπληροφόρηση, ψευδή στοιχεία και ανακρίβειες στην προσπάθεια της να δημιουργήσει εντυπώσεις, διανθίζουν την ανακοίνωσή της σχετικά με το πρόσφατο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανέγερση κτηρίου για άτομα με νοητική υστέρηση και αναπηρίες σε οικόπεδο στη ΖΕΠ Κοζάνης.

Θα πρέπει να τις υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα που δείχνει να τα έχει ξεχάσει, παρόλο που ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΕΠΟΚ, γνωρίζει την πραγματικότητα αλλά μονίμως την παραποιεί.
Χαρακτηριστικά σημεία από την ανακοίνωσή της (παρατίθενται με πλάγια γραφή) είναι:

«Επειδή κάποιοι παρά την κατακραυγή και όταν σύμπασα η χώρα καταδικάζει την πολιτική της χρηματοδότησης προβληματικών, ελλειμματικών και μη ανταποδοτικών δημοτικών επιχειρήσεων, συνεχίζουν να προκαλούν με τις αποφάσεις και τις 'πονηρές' εισηγήσεις»
Η ΔΕΠΕΠΟΚ είναι μια ανώνυμη εταιρεία που ανήκει στον Δήμο Κοζάνης κατά 98% και έχει αναλάβει από το Ελληνικό Δημόσιο μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά, να δημιουργήσει ένα οικισμό αυτόν της ΖΕΠ και να υλοποιήσει τα έργα υποδομών.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, δεν πήρε καμία επιχορήγηση ούτε από το Δημόσιο ούτε από τον Δήμο, πέρα από το μετοχικό της κεφάλαιο. Υλοποίησε και υλοποιεί το έργο της χρηματοδοτώντας το από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και από την πώληση των οικοπέδων της. Η μοναδική πηγή εσόδων της ΔΕΠΕΠΟΚ είναι η ακίνητη περιουσία της, που της δόθηκε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Αλήθεια, πότε και από πού χρηματοδοτήθηκε η ΔΕΠΕΠΟΚ; Ας μας προσκομίζει έστω και ένα στοιχείο.

«Υπάρχει άραγε σώφρων άνθρωπος σε όλη την Επικράτεια που θα έδινε στις παρούσες συνθήκες 368.000 ευρώ για να αγοράσει οικόπεδο στα βράχια της ΖΕΠ ;
Και βέβαια όλοι θυμόμαστε ότι όταν τα οικόπεδα δημοπρατήθηκαν από την ΔΕΠΕΠΟΚ, δεν βρέθηκε ούτε ένας πολίτης να αγοράσει οικόπεδο ούτε στα 130.000,00 ευρώ»
Κρίμα που λόγω επαγγέλματος θα έπρεπε να γνωρίζει τι συμβαίνει στη αγορά. Μπορεί να μας υποδείξει ένα ΕΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΡΙΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ πόλης σ' αυτή την τιμή; Βέβαια η κ. Νανοπούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού παλινδρόμησε μεταξύ του να δοθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο δωρεάν και του να πωληθεί στις 50.000€ κατέληξε ότι στο τέλος δεν το θέλει. Αν το δίναμε δωρεάν τα «βράχια της ΖΕΠ» θα την ενοχλούσαν λιγότερο; Ο καθένα μπορεί να καταλάβει ποιο είναι τελικά το πρόβλημά της.

Αυτό μόνο η κ. Νανοπούλου το θυμάται: Όταν τα οικόπεδα δημοπρατήθηκαν από τη ΔΕΠΕΠΟΚ, πουλήθηκαν δύο, ένα 500τμ στις 125.000€ και ένα 600τμ στις 145.000€. Αυτό βέβαια προσπαθεί να το συνδυάσει με την προηγούμενη διατύπωση, αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι τώρα μιλάμε για οικόπεδο 2980τμ ενώ τότε για οικόπεδα 500τμ. Καμία σχέση.

«Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται . Δεν υπάρχει κανένα οικόπεδο δημόσιο ή δημοτικό σε Ν.Νικόπολη, Λευκόβρυση, Άργιλο, Ν. Κλείτος, Κοίλα, Χαραυγή, Δρέπανο, Λυγερή , Καλαμιά ή άλλα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα που να παραχωρηθεί δωρεάν για τον σκοπό αυτό όπως ορίζει ο νόμος»

Η απάντηση δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ηλιαχτίδα, σχετικά με την αναζήτηση οικοπέδου (ψάχνουν από το 2008 και δεν βρίσκουν) και από τον Δήμαρχο αναφορικά με την καταλληλότητα και τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

«...όπως η ΖΕΠ και η αδιευκρίνιστων καθηκόντων στην παρούσα φάση ιδιοκτήτρια της , δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΕΠΟΚ»
Αδιευκρίνιστων καθηκόντων; Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ενημερώνεται ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΕΠΟΚ για τα καθήκοντα και το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΠΕΠΟΚ με πολυσέλιδες εκθέσεις. Θα ήταν ποιο τίμιο να έλεγε ότι δεν συμφωνεί με αυτά όχι όμως ότι δεν τα γνωρίζει.

«Και είναι μεγαλύτερη η πρόκληση όταν εκμεταλλεύονται τον ιερό σκοπό αυτής της στέγης για άτομα με αναπηρία για έμμεση χρηματοδότηση της ΔΕΠΕΠΟΚ, γιατί ακριβώς ποντάρουν στην ευαισθησία όλων μας για το θέμα για να ικανοποιήσουν άλλους σκοπούς.»
Αλήθεια ποιος προκαλεί και ποιος εκμεταλλεύεται; Επειδή αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι η ΖΕΠ μπορεί να προσφέρει λύσεις στην εξεύρεση πολεοδομημένων εκτάσεων και την αξιοποίησή τους για κοινωφελή σκοπό, κάποιοι βγάζουν όλη την εμπάθεια και κακία τους για την ΖΕΠ και την ΔΕΠΕΠΟΚ.

«...Τα δε χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση της λειτουργίας του κέντρου όταν κατασκευαστεί»

Από πού θα εξοικονομηθούν χρήματα; Μήπως θα μας πουν από την Διαχειριστική Αρχή, επειδή δεν αγοράσατε οικόπεδο πάρτε 368.000€ για να πληρώνετε τα λειτουργικά σας έξοδα; Επειδή δεν γνωρίζεται (αν και θα έπρεπε) από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σας ενημερώνουμε ότι, το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2015 και φυσικά δεν καλύπτει εσαεί λειτουργικές δαπάνες έργων. ΑΝ και μόνο ΑΝ για τις ανάγκες του έργου αγοραστεί οικόπεδο τότε αυτό θα επιχορηγηθεί ΜΕΧΡΙ το 10% της αξίας του έργου.

Η ακίνητη περιουσία της ΔΕΠΕΠΟΚ είναι το μέσο για την υλοποίηση το έργου της και μέσω αυτής εξασφαλίζει την βιωσιμότητά της. Η αποκλειστική πηγή εσόδων της εταιρείας είναι η πώληση οικοπέδων. Κανένας δεν μπαίνει στην λογική – και καλά κάνει – να απαιτήσει δωρεάν παροχή τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΥΑΚ. Γιατί, η ΔΕΠΕΠΟΚ να χαρίζει τα οικόπεδά της; Τα οικόπεδα στη ΖΕΠ, δεν βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη έτοιμα με υποδομές και πολεοδομημένα. Κάποιοι εργάστηκαν γι' αυτό και το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν χάρισε στη ΔΕΠΕΠΟΚ ούτε ένα ευρώ, αλλά αντίθετα κάθε χρόνο εισπράττει απ' αυτήν ένα σεβαστό ποσό για φόρο ακίνητης περιουσίας. Από την άλλη η ΔΕΠΕΠΟΚ, χάρισε

• στο Ελληνικό Δημόσιο το οικόπεδο για το κτήριο της Περιφέρειας,
• ένα οικόπεδο στον Δήμο Κοζάνης για Δημοτικό-Νηπιαγωγείο (πολύ σύντομα υπογράφεται η σύμβαση με τον εργολάβο) μαζί με την μελέτη που η ΔΕΠΕΠΟΚ διεκπεραίωσε και πλήρωσε.
• ένα οικόπεδο στον Δήμο Κοζάνης για Βρεφονηπιακό Σταθμό (δημοπρατείται στις 4/12) μαζί με την μελέτη που η ΔΕΠΕΠΟΚ διεκπεραίωσε και πλήρωσε.
• τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα για κοινόχρηστους χώρους, μαζί με τις μελέτες τους που διεκπεραίωσε και πλήρωσε.
Αν όλα αυτά εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται μη ανταποδοτικά, τότε περιττεύει κάθε άλλος σχολιασμός.

Την αξία που η ΔΕΠΕΠΟΚ με το έργο της έχει προσδώσει στην ΖΕΠ και την γύρω περιοχή, την αποδεικνύουν περίτρανα, σε πείσμα κάποιων, οι συντριπτικές πλειοψηφίες των κατοίκων της Ποντοκώμης και της Ακρινής που την επέλεξαν ως χώρο μετεγκατάστασης των οικισμών τους. Μόνο το κόστος των βασικών υποδομών, το οποίο αναλογεί στα οικόπεδα στις προς μετεγκατάσταση των παραπάνω οικισμών, περιοχές ξεπερνά τα 100€/τμ.
Δυστυχώς όμως η παραπληροφόρηση και η δυσφήμιση όπως και να το κάνουμε δημιουργεί ένα κλίμα απαξίωσης και επηρεάζει λίγο ή πολύ την εικόνα που κόσμου για την ΔΕΠΕΠΟΚ και την ΖΕΠ.

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι υπάρχει ζήτημα ηθικής και νομικής τάξης, για την κ. Νανοπούλου, η οποία ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΕΠΟΚ, όφειλε αν όχι να επικουρεί και να συνδράμει στο έργο της, τουλάχιστον να μην το δυσφημεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΠΕΠΟΚ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ
 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 16:50