Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 11:30

Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος Προαηλίου Σερβίων

drompros2.12.12cvΕπιτέλους ασφαλτοστρώθηκε η παράκαμψη των 1050 μ. του δρόμου στο ορυχείο Προσηλίου, που κράτησε εδώ και 31 μήνες κλειστό το δρόμο από τα χωριά των Καμβουνίων προς την έδρα του δήμου, τα Σέρβια!!! Απομένουν, η τοποθέτηση....

των απαραίτητων μεταλλικών στηθαίων και η διαγράμμιση, για να παραδοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία των οχημάτων, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής.

Το ιστορικό της όλης υπόθεσης έχει ως εξής:

- Ο επαρχιακός δρόμος Τρανοβάλτου – Προσηλίου, βασικός δρόμος σύνδεσης των χωριών των Καμβουνίων με τα Σέρβια, προ δεκαετίας περίπου λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ στην περιοχή, υφίσταται την πρώτη παράκαμψη, στα όρια  και δυτικά του ορυχείου, που διασχίζει το εργοτάξιο -ουσιαστικά εργοταξιακός δρόμος-(!).

- Τον Ιούνιο του 2010 έχουμε σαν δεδομένα, τον σχεδιασμό της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ για επέκταση του ορυχείου και τα προβλήματα λόγω καθίζησης του οδοστρώματος της υπάρχουσας παράκαμψης σε ορισμένα σημεία.

- Στις 22 Ιουνίου 2010 η -τότε- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ανακοινώνει ότι "λόγω εργασιών κατασκευής παράκαμψης, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Προσηλίου – Τρανοβάλτου στη θέση Ορυχείου ΜΕ.ΤΕ.Α.Ε. από 24 Ιουνίου 2010 και για τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες (!). Κατά το διάστημα αυτό, η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας θα γίνει μέσω των διαδρομών: Α. Σέρβια – Αυλές – Γούλες – Ρύμνιο – Δήμος Καμβουνίων, Β. Προσήλιο (μέσω Εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας) – Τριγωνικό για Δήμο Καμβουνίων και Δήμο Αιανής".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ΝΑ Κοζάνης, "η  παράκαμψη της Επαρχιακής Οδού Προσηλίου – Τρανοβάλτου, συνολικού μήκους 1.050 μέτρων, προϋπολογισμού 554.540 €, εκτελείται με δαπάνες της εταιρίας ΜΕ.ΤΕ. Α.Ε. με επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης".

- Η "Κοινωνία Προσηλίου", πρώην Σ.Α.Α.Κ. (Συνεταιρισμός Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών), ασκεί  ένδικα μέσα -ασφαλιστικά μέτρα-  κατά της ΜΕΤΕ ΑΕ επειδή "η παράκαμψη εισέρχεται αυθαίρετα σε βοσκήσιμες εκτάσεις (δασικές και χορτολιβαδικές), η κυριότητα των οποίων έχει παραχωρηθεί στους κατοίκους από το 1929 και δεν έχει προηγηθεί αφαίρεση του δικαιώματος ή οποιαδήποτε άλλη απαλλοτρίωση", που εκδικάζεται στις 9 Ιουλίου 2010.

Η απόφαση του δικαστηρίου -με κάποια καθυστέρηση- δικαιώνει την προσφυγή της "Κοινωνίας Προσηλίου" και οι εργασίες κατασκευής της νέας παράκαμψης σταματάνε…

Από εδώ και πέρα αρχίζει ο …κύκλος των ευθυνών από όλους, που κρατάει το δρόμο Τρανοβάλτου - Προσηλίου - Σερβίων κλειστό για την κυκλοφορία οχημάτων εδώ και τριάντα (31) μήνες!!!

- Σε δημόσιες ανοιχτές συζητήσεις στο Προσήλιο 12 και 18.8.2012 -με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών από το Μικρόβαλτο- εκφράζεται η βούληση του Δ.Σ. (Κόκκινος –Παπαδόπουλος) της "Κοινωνίας Πολιτών –ΣΑΑΚ Προσηλίου" καθώς και του συνόλου(!) των παρευρισκομένων κατοίκων του Προσηλίου για συμβιβαστική λύση με απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων! Που τονίζουν ότι "μέχρι σήμερα δεν ήρθε κανείς αρμόδιος από το δήμο, την Περιφέρεια ή την εταιρεία να μας προτείνει κάτι…"

- Τη πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2012 δόθηκε λύση στο εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα της δικαστικής απαγόρευσης αποκατάστασης του δρόμου  Τρανοβάλτου – Σερβίων μέσω Προσηλίου, με την συμβιβαστική απόσυρση των "ασφαλιστικών μέτρων" από τον Σ.Α.Α.Κ. Προσηλίου. Η ΜΕ.ΤΕ. Α.Ε δηλώνει ετοιμότητα για επανέναρξη των εργασιών, αναμένοντας την εντολή από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

- Έτσι και ενώ εκλείπουν πλέον και οι παραμικροί λόγοι καθυστέρησης κατασκευής της παράκαμψης του δρόμου, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2012 επαναρχίζουν οι εργασίες της παράκαμψης με βελτιωτικά έργα διαπλάτυνσης και πρόσθετων τεχνικών απορροής.

- Η έναρξη της ασφαλτόστρωσης ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου 2012 και περατώνεται την 1η Δεκεμβρίου 2012 και ενώ διανύουμε τον 31ο μήνα που η κίνηση των οχημάτων από τα χωριά των Καμβουνίων προς τα Σέρβια γινόταν -και θα γίνεται για λίγες μέρες ακόμη- μέσω Τριγωνικού.

Τέλος καλό, όλα καλά; Όχι βέβαια…

 

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 11:42