Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 12:12

Ξεναγήσεις στο Γράμμο απο τον Δήμο Νεστορίου

grammos_kentro_2Τους λάτρεις του ορεινού και εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και τα σχολεία περιμένει να υποδεχθεί και να ξεναγήσει στα ιστορικά μονοπάτια του μαγικού βουνού, το κέντρο ενημέρωσης Γράμμου, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό λειτουργεί κανονικά με έναν υπάλληλο, που είναι ειδικά εκπαιδευμένος στις ξεναγήσεις.

«Γίνεται μία συστηματική προσπάθεια από τον ξεναγό, τον οποίο έχει προσλάβει ο δήμος Νεστορίου από το κοινωφελές πρόγραμμα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος πλέον μπορεί να γνωρίσει από κοντά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας», εξηγεί ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κέντρο Γράμμου είναι ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο που βρίσκεται στο Νεστόριο και έχει κατασκευαστεί και εξοπλιστεί από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ με φορέα υλοποίησης την προηγούμενη Ν.Α. Καστοριάς, με σκοπό να στηρίξει σημαντικά τον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής.
Στο συγκεκριμένο κέντρο, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν πλήρως για την Ιστορία της περιοχής, τους οικισμούς, την πανίδα, τη χλωρίδα, τα δάση, τα προστατευόμενα είδη κ.λ.π. με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, τις εκθεματικές επιφάνειες, τα ενημερωτικά φυλλάδια, τις ανάγλυφες παραστάσεις, αλλά και τον ξεναγό που θα συζητά με τον κάθε επισκέπτη.
grammos_kentroΟι σκοποί του κέντρου ενημέρωσης είναι πάρα πολλοί. Κατά αρχάς, να ενημερώνει τους επισκέπτες που θα πηγαίνουν στο κέντρο για ότι συμβαίνει στο οικοσύστημα του Γράμμου, αξιοποιώντας μάλιστα και κλασικές μεθόδους ενημέρωσης, άλλα και σύγχρονες, όπως προβολές dvd. Παράλληλα, να υποστηρίζει ειδικές ομάδες πληθυσμού που θέλουν, όχι μόνο να επισκεφτούν την περιοχή του Γράμμου, άλλα και να κάνουν μελέτες και έρευνες με τον εξοπλισμό που διαθέτει το κέντρο ειδικά για αυτό τον σκοπό.
Πέρα από αυτά, είναι και έργο περιβαλλοντικό, άλλα και έργο προστασίας του Γράμμου από τις πυρκαγιές, γιατί με τις κάμερες που έχουν στηθεί πάνω στο βουνό και με την εικόνα και το σήμα που μεταφέρεται, τόσο στο κέντρο ενημέρωσης, όσο και στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, θα μπορούν να παρακολουθούν τον τομέα των πυρκαγιών.
Για πολυσύνθετο, καινοτόμο και αναπτυξιακό έργο, που θα συμβάλει στην προώθηση του ορεινού και εναλλακτικού τουρισμού και θα αυξήσει την επισκεψιμοτητα στην περιοχή, έκανε λόγο ο δήμαρχος Νεστορίου, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ενώ, όπως τόνισε: « Το κέντρο πληροφόρησης Γράμμου, έχει μια ουσιαστική συμβολή στην ήπια και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Γράμμου, ο οποίος είναι από τα ωραιότερα ορεινά συγκροτήματα ολοκλήρου του Ευρωπαϊκού χώρου».
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι το κέντρο μπορούν να το επισκεφτούν οι λάτρεις του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού αλλά και σχολεία, ώστε να ενημερωθούν από τον έμπειρο ξεναγό για τις ομορφιές της περιοχής, η οποία είναι κατάσπαρτη από εντυπωσιακές εικόνες της φύσης, αλλά και από στιγμιότυπα της ζωντανής λαϊκής παράδοσης.
Στο δήμο Νεστορίου υπάρχουν έντονες οι εικόνες του σήμερα με το εκπληκτικό πάντρεμα των λιμνών και των ποταμών με τους ορεινούς όγκους. Από τις πλαγιές του μαγικού βουνού του Γράμμου, πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Υπάρχουν απότομες χαράδρες, μεικτά δάση, υποαλπικές λίμνες, πυκνή βλάστηση και σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου , όπως καφέ αρκούδα, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, λύκος και άλλα . Τέλος, υπάρχει το διεθνές μονοπάτι Ε 6 το οποίο διασχίζει τον Γράμμο και είναι ιδανικό για πεζοπορία.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλεφώνα 2467352300 - Κινητό 6945007822

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 12:19