Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 14:03

Ερώτηση της Ευγενίας Ουζουνίδου για τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία

ouzounidouΣήμερα, τεράστια είναι η υλική ζημιά σε φυσικά πρόσωπα και Ασφαλιστικά Ταμεία, λόγω της μονομερούς αλλαγής, αναδρομικά, των όρων των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), εξαιτίας της αναγκαστικής συμμετοχής τους στο PSI, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί μικρο-ομολογιούχοι να βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση.

Ταυτόχρονα, μεγάλες είναι και οι απώλειες στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων λόγω της μονομερούς αλλαγής των όρων των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), εξαιτίας της αναγκαστικής συμμετοχής τους στο PSI, οι οποίες μόνο ως αντισυνταγματικές και καταστροφικές για το Ασφαλιστικό Σύστημα μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς, ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται το περιβόητο «κούρεμα», δεν έγινε προηγουμένως καμία ενημέρωση στις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Όσον αφορά στους Έλληνες- φυσικά πρόσωπα μικροομολογιούχους, υπολογίζεται ότι κατέχουν λιγότερο από 1% του συνόλου του Ελληνικού χρέους και συνεπώς το ποσό είναι μηδαμινό, όταν το ίδιο το κράτος πληρώνει ομόλογα ύψους 3 (τριών) και 5 (πέντε) δισ. Ευρώ σε ξένους επενδυτές.

- Επειδή, τα φυσικά πρόσωπα κάτοχοι ομολόγων δεν είναι ούτε τράπεζες ούτε θεσμικοί επενδυτές που καλούνται να κάνουν διασπορά επενδύσεων, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους.
- Eπειδή τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν ΟΕΔ εξαπατήθηκαν, διότι, ενώ τα ομόλογα που διατέθηκαν από τον ΟΔΔΗΧ ήταν ΑΑΑ που σημαίνει υψηλής πιστοληπτικής αξίας και επιπλέον δεν συνοδεύονταν από ρήτρες (CAC's) και προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου (CDS), κατά το PSI υπολογίσθηκαν (αναδρομικά) ως μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας.
- Επειδή τα χρήματα με τα οποία έχουν αγοράσει ομόλογα είναι σε πολλές περιπτώσεις κόποι μιας ζωής, από το εισόδημα των οποίων συνήθως καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους, αλλά κι επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, οικονομίες συγγενικών προσώπων έχουν προστεθεί σε λογαριασμό ενός φυσικού προσώπου και επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι μικροομολογιούχοι είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, στους οποίους φυσικά είναι αδιανόητο που δόθηκαν "κουρεμένα" ομόλογα διάρκειας 30 ετών.

- Επειδή προεκλογικά όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τα κόμματα που συγκυβερνούν δεσμεύτηκαν για την αποκατάσταση των απωλειών των αποταμιεύσεων των φυσικών προσώπων,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

-Σκοπεύει η κυβέρνηση να υλοποιήσει προτάσεις που έχουν συζητηθεί με τον Σύλλογο Ομολογιούχων Φυσικών Προσώπων, όπως εξάλλου είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ώστε οι διαβεβαιώσεις των τριών κομμάτων να μην αποδειχτούν προεκλογικά τεχνάσματα;
- Πώς θα καλυφθεί άμεσα από το κράτος το 100% των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα»;
- Ποια είναι η αναλυτική κατάσταση των αποθεματικών ανά Ασφαλιστικό Ταμείο στους κλάδους κύριας σύνταξης, περίθαλψης και πρόνοιας;
- Προτίθεστε να συνεχίζετε να αποπληρώνετε ομόλογα θεσμικών επενδυτών στην ονομαστική τους αξία, εφόσον ξέρουμε ότι αγοράστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις με μεγάλο «discount»;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευγενία Ουζουνίδου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 14:07