Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 17:27

Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων την Τρίτη στην Κοζάνη

pasyΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΓΕΝΑΡΗ στις 12:00 ΣΤΗΝ ΕΦΟΡIΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Στην συνεδρίασή της η Γραμματεία της ΠΑΣΥ του νομού Κοζάνης, συντονίζοντας τα βήματά της με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών συναδέλφων μας, συζητήσαμε την οξύτητα των προβλημάτων

που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ως αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, αλλά και της σφοδρής επίθεσης που δέχεται στο εισόδημα και στις συνθήκες ζωής του από την τρικομματική συγκυβέρνηση.
Το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, των περικοπών στις επιδοτήσεις, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
Αυτό το συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα έβαλε στο μάτι η τρικομματική συγκυβέρνηση, επιβάλλοντας πολλά νέα βάρη, όπως:

Οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού και ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, στα δημοτικά τέλη για το νερό.
Οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ για Σύνταξη και Υγεία.
Τα χαράτσια για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (σπίτια, αποθήκες) και για την «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες γεωτρήσεων, την ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά.
Η επιβολή 5¤ για την είσοδο στα νοσοκομεία, 25¤ για την εισαγωγή και νοσηλεία σε κλινική και η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων.
Η μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για τη χρονιά που πέρασε, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.
Η άγρια φορολόγηση, με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και την επιβολή φόρου για τα χωράφια.
Οι περικοπές στην πενιχρή αγροτική σύνταξη, με τη μείωση των 30 ευρώ και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του καλοκαιρινού επιδόματος.

Όλα αυτά και μαζί τα νέα, ακόμα χειρότερα, αντιαγροτικά μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ για το 2014 - 2020, θα οδηγήσουν τη φτωχή αγροτιά σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι' αυτό ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Για να έχει, όμως, αποτελέσματα ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς χρειάζεται να συντονίζεται με τον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος και την πάλη των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας λαϊκής, αγωνιστικής συμμαχίας.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες ,τους αγροτικούς συλλόγους ,να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που αποφασίστηκε, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες μας του προηγούμενου διαστήματος, παλεύοντας για:

Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.
Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.
Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.
Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.
Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

24-01-2013
Γραμματεία Π.Α.ΣΥ Νομού Κοζάνης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 17:30