Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 21:13

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης

agrotisΜε την επιλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης οργανώνονται για να ανταποκριθούν επιτυχέστερα στην νέα κρίσιμη τριετία 2013, 2014 & 2015, όπου προβλέπεται να ψηφισθεί η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (με καθυστέρηση), όπου φαίνεται ότι οι Νέοι Αγρότες δεν στηρίζονται επαρκώς (δεύτερος πυλώνας) για να ανταποκριθούν στον ρόλο του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

όπου η νέα ΚΓΠ θα ξεκινήσει με καθυστέρηση ενός έτους (από 2015), όπου όλοι οι πολίτες (και οι νέοι αγρότες) διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να μπορούν να πουλούν οι ίδιοι την παραγωγή τους (Farmers Market, Vente Directe, Δημοπρατήρια κλπ), όπου αναγνωρίζεται επιτέλους ότι ο αγρότης είναι ο εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, όπου πρέπει να αναγνωρισθεί το αντικείμενο και τα εφόδια του επαγγελματία αγρότη, όπου η Ευρ. Επιτροπή ορίζει το 2013 ως Έτος Νεολαίας της Υπαίθρου, όπου η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας μετακινείται για το 2014 στην Θεσσαλονίκη.
Στην Αγορά Αγροτών μετέχουν μόνο αγρότες και πουλούν μόνο τις παραγόμενες ή μεταποιούμενες από αυτούς ποσότητες. Στον έλεγχο συνδράμουν όλοι οι συμμετέχοντες, με συντονισμό της Ένωσης Νέων Αγροτών & των τοπικών γεωπόνων (Σύλλογος ή ΓΕΩΤΕΕ), στην δε επιβολή κυρώσεων μετέχει η τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος, Δημοτική Αστυνομία).
Μέχρι σήμερα πωλούνται στην Αγορά Αγροτών Πρέβεζας μόνο τοπικώς παραγόμενα γεωργικά προϊόντα και λίγα ζωικής προέλευσης. Στόχος είναι να τακτοποιηθεί το εμπόριο γαλακτοκομικών-τυροκομικών και να επεκταθεί στο εμπόριο τυποποιημένων κομματιών κρέατος, από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, πάντα με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας και υγιεινής, ενώ ήδη πωλούνται ψάρια (ζωντανά και άλλα).
Ο υπαίθριος χώρος που λειτουργεί η Αγορά Αγροτών Πρέβεζας είναι δημοτικός και έχει παρθεί ήδη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήταν καλό να προβλεφθεί στεγασμένος χώρος, σε επόμενη φάση. Ο χώρος είναι στα όρια της πόλης. Η Αγορά Αγροτών λειτουργεί μόνο μία ημέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Σάββατο ή Κυριακή. Για όλες τις άλλες ημέρες υπάρχει και λειτουργεί το στεγασμένο σταθερά εμπόριο.
Η Αγορά Αγροτών χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Στην Α ζώνη, περίπου το 80%, καλύπτεται εβδομαδιαία μόνο από τοπικούς αγρότες, με την τοπική τους παραγωγή. Στην Β ζώνη, περίπου μέχρι 20%, μπορούν να φιλοξενηθούν, μόνο με αμοιβαιότητα, αγρότες από κοντινές περιοχές, με προϊόντα που δεν παράγονται στην περιοχή της Πρέβεζας. Στην Γ ζώνη μπορεί να φιλοξενηθούν περιοδικά (μία φορά το μήνα) αγρότες από άλλες Ελληνικές περιοχές με επιλεγμένα αγροτικά προϊόντα.
Δεν μπορούν να μετέχουν έμποροι (έστω και με μερική απασχόληση) ούτε μεταποιητές, παρά μόνο αγρότες, που παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται οι ίδιοι μόνο την δικιά τους αγροτική παραγωγή.

Τις Αγορές Αγροτών ήδη έχει εξαγγείλει το ΥπΑΑΤ, ενώ ο Υπουργός ΑΑΤ τις έχει ανακοινώσει στην Ελληνική Βουλή και σε πολλές ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις του.

Η ΠΕΝΑ τις είχε ανακοινώσει και υποστήριξε την δημιουργία τους από τον Οκτ 2010, μετά από επίσκεψη στο Βέλγιο, με πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Σ. Δανέλλη, σε παρόμοιες Αγορές Αγροτών στην Φλάνδρα.

Ήδη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν Αγορές Αγροτών η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας, η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας και άλλες. Οι ΕΝΑ, ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς οικονομικές δραστηριότητες, απλά μόνο ενεργοποιούν τις διαδικασίες και αργότερα πρέπει να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης των Αγορών Αγροτών, όπου στον φορέα η κάθε ΕΝΑ θα μπορούσε να εκπροσωπείται.

Μετά την γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων και θέσεων με τους Δημάρχους, το Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ και πολλούς άλλους, καθώς και τις διευκρινήσεις από την εμπειρία της ΠΕΝΑ και της ΕΝΑ Πρέβεζας, οι Νέοι Αγρότες έμειναν και επέλεξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους:

Πρόεδρος Αρνίδης Λεωνίδας Πτελέα 6975765101

Αντιπροεδρ. Νίκος Σπυρίδων Λιβαδερό 6972903647

Γραμματέας Πασχαλίδης Στάθης Αγ. Δημήτριος 6948370799

Ταμίας Γαλίδης Χαράλαμπος Αλωνάκια 6945790576

Μέλος Παπαδόπουλος Λορέντζος, Οινόη 6944278852

Μέλος Διαμαντίδης Αντώνης Σκήτη 6978116970

Μέλος Χαρέλης Γεώργιςο Πολύμυλο 6974605323

Αν. Μέλος Δουβαρτζίδης Χαράλαμπος, Ροδί

Αν. Μέλος Αποστολίδης Γεώργιος , Δρέπανο 6979009980

Αν. Μέλος Θεοδωρίδης Σπύρος Γρεβενά 6942022350

Αν. Μέλος Καφετζής Ματθαίος Νεοχώρι 6947324728

φιλοδοξώντας να επεκταθεί η οργάνωση των Νέων Αγροτών και στα Γρεβενά αργότερα.

Η Ένωση Νέων Αγροτών θα συναντάται κάθε Δευτέρα, 21.00, με την 2η Δευτέρα κάθε μηνός να γίνεται η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ. Επομένως η επόμενη τακτική ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Έ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 21:21