Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 12:48

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ: ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Η παρακάτω ανακοίνωση του σωματείου διανεμήθηκε στους εργαζόμενους της επιχείρησης "Αρβανιτίδης" στην Κοζάνη και δεν είχαμε σκοπό να την δημοσιοποιήσουμε. Όμως μετά από τις απειλές που δέχτηκαν μέλη του σωματείου θεωρούμε ότι πρέπει ο εργαζόμενος λαός της Κοζάνης να ενημερωθεί.

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης (το σωματείο συμμετέχει στο Π.Α.ΜΕ.)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ

Η επιχείρηση εμπορίας τροφίμων "Αρβανιτίδης", που δραστηριοποιείται στη Βόρειο Ελλάδα και στην Κοζάνη, στο βωμό της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας της, κατα­στρατηγεί την εργατική νομοθεσία (και όχι μόνο) κι εξαναγκάζει τους εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους γυναίκες), να δουλεύουν σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης και εκ­μετάλλευσης.

Η συστηματική παράταση του ωραρίου λειτουργίας (η επιχείρηση καθημερινά έκλεινε στις 21:30 αντί στις 21:00 μμ) καταπατώντας την εργατική νομοθεσία, οι απλήρωτες υπερωρίες στις οποίες εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι (πχ υπογράφουν σύμβαση για 4 ώρες εργασία και δουλεύουν 6 ώρες), ο έλεγχος των πόντων ατομικής κατανάλωσης εμπορευμάτων από τα κα­ταστήματα που εργάζονται και η απαγόρευση να ψωνίζουν από άλλα καταστήματα, ακόμη και ο έλεγχος της προσωπικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων είναι μερικά μόνο απ' αυτά που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στο χώρο δουλειάς τους. 

Το κλίμα αυτό συμπληρώνεται καθημερινά απ' τους εκβιασμούς, τις απειλές και την τρομο­κρατία, ακόμη και τις βρισιές που υφίστανται οι εργαζόμενοι  απ' την “υπεύθυνη” των κατα­στημάτων της επιχείρησης στην Κοζάνη κ. Ο.Ζ. 

 Ο υπερβάλλοντας ζήλος που δείχνει η συγκεκριμένη κυρία ώστε οι επιχειρήσεις του Αρβανιτί­δη να βγάζουν όσο το δυνατό περισσότερο κέρδος, φτάνει μέχρι το σημείο να καλεί τους ερ­γαζόμενους να κάνουν απογραφή ακόμη και τις Κυριακές (χωρίς να πληρώνονται φυσικά) ή ακόμη και στις 2:00 το βράδυ (!) και να βάζει τους εργαζόμενους να “καρφώνουν” ο ένας τον άλλο για το ποίος είναι “καλύτερος”, ποιος είναι αυτός που δε φέρνει αντίρρηση στα όσα λέει κτλ., πάντα με την απειλή της απόλυσης να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. 

Χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική, η κ. Ο.Ζ., υπέδειξε στην εργοδοσία ποιους εργαζόμε­νους να απολύσει. Ήδη οι επιχειρήσεις Αρβανιτίδη στην Κοζάνη προχώρησαν σε 6 απολύσεις τις προηγούμενες μέρες ενώ φημολογείται ότι θα απολύσουν άλλους 12 εργαζόμενους μέσα στους επόμενους μήνες. 

Η τρομοκρατία και οι συνεχείς απειλές για απολύσεις έχουν ένα στόχο: την ολοκληρωτική υποδούλωση των εργαζομένων και την αποδοχή από μέρους τους ότι στα κάτεργα του μεγα­λοεπιχειρηματία των Σούπερ Μάρκετ “Αρβανιτίδης” δεν ισχύει κανένας νόμος, ούτε η εργατι­κή νομοθεσία ούτε καν τα πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και ότι οποιαδήποτε “πα­ρέκκλιση” τιμωρείται με απόλυση. 

Η πρακτική αυτή του μεγαλοεπιχειρηματία είναι συνυφασμένη και στηρίζεται στη γενικότερη επιθετική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και γε­νικότερα των λαϊκών στρωμάτων, για να περάσει τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, αφαι­ρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις, στην πολιτική που προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τις δικές μας και των οικογενειών μας.

Ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχει και η Διοίκηση του εργατικού Κέντρου Κοζάνης, καθώς ενώ γνώριζε και γνωρίζει για τις επικείμενες απολύσεις και την τακτική που ακολουθείται στην επιχείρηση, όχι μόνο δεν πήρε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αλλά στην ουσία, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου ήταν αυτός που ανακοίνωσε τις απολύσεις στους εργαζόμενους. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τους εκβια­σμούς, να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, να συσπειρωθούν στις γραμμές του σωματείου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του Π.Α.ΜΕ, μαζικά, με τη δράση και την αποφασιστικότη­τα μας να απαντήσουμε στον Αρβανιτίδη και στον κάθε Αρβανιτίδη, πως εμείς, οι εργάτες και οι εργάτριες που παράγουμε τα πλούτη, εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε το δίκιο και την δύνα­μη να τους σταματήσουμε.

Σε μια τέτοια περίοδο που εξαπλώνεται ολομέτωπη η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην εργατική τάξη, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, είναι επι­τακτική η ανάγκη οι εργαζόμενοι να τολμήσουν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους!

Καλούμε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην ίδια την επιχείρηση Αρβανιτίδης, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ της πόλης, να οργανωθούν στο ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης,  να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις όλα όσα τους ανήκουν. 

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βάρβαρη πολιτική τους, με τη προσβολή της αξιοπρέπειάς μας, με τη λεηλασία της ζωής μας, με την ισοπέδωση του μέλλοντος των παιδιών μας.

Οι μόνοι που μπορούμε να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών είμαστε εμείς οι ερ­γαζόμενοι μέσα από τα σωματεία μας και την ταξική μας αλληλεγγύη.

Τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί. Οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Με τα ταξικά σωματεία στην πρώτη γραμμή, με το ΠΑΜΕ οργανωτή, η εργατική τάξη μπορεί να βγει στο προσκήνιο, να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις. 

Καλούμε τους εργαζόμενους/ες στην επιχείρηση και στον κλάδο να διεκδικήσουν:

·Όχι στις απολύσεις! Να επιστρέψουν στη δουλειά τους όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!  

·Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων υπερωριών. 

·7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο. 

·Να εφαρμόζεται το δικαίωμα του 20λέπτου διαλείμματος σε όλα τα εμπορι­κά καταστήματα. 

·Μέτρα προστασίας απέναντι στις επαγγελματικές ασθένειες που έχουν να κάνουν με το γυναικείο οργανισμό.

·Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων γυναικών και ειδικά των μητέρων με ανήλικα παιδιά (μειωμένο ωράριο, σταθερό ρεπό, άδειες με αποδοχές κτλ). 

·Καμιά συζήτηση για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

·Προστασία των ανέργων με επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ και επιδότηση έως την εξεύρεση εργασίας.

·Πλήρη απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου. 
 

Η προστασία των θέσεων εργασίας, της αξιοπρέπειας, των εργασιακών και κοινωνι­κών δικαιωμάτων, η πάλη ενάντια στις απολύσεις χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων μας, είτε δουλεύουμε στον Αρβανιτίδη και γενικότερα στο εμπόριο, είτε περνάμε ως καταναλωτές από τα μαγαζιά. Η αλληλεγγύη είναι ένα μεγάλο μας όπλο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Να δείξουμε πως εμείς είμαστε οι πολλοί, εμείς έχουμε το δί­κιο, έχουμε και την δύναμη.

Στις απειλές τους, στους εκβιασμούς τους, στην τρομοκρατία τους απαντάμε με αποφασιστικότητα, με ενότητα και οργανωμένη πάλη. 

Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων μαζί με το Π.Α.ΜΕ. θα κλιμακώσουμε την αγωνιστική μας δράση με διάφορες μορφές παρέμβασης για να γίνει αυτός ο αγώνας, αγώνας όλων των εργα­ζομένων. 
 
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης
(το σωματείο συμμετέχει στο Π.Α.ΜΕ.)
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 12:51