Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 17:04

Η Επιστολή απάντηση του ΔΗΠΕΘΕ στο vetonews και η απάντηση του Σπύρου Κουταβά

dipethekozΗ αρπαχτή της δημοσιογραφίας

(απάντηση στην ανάρτηση με τίτλο «Ο Αστερίξ ξελασπώνει το χρέος με την "αρπαχτή" του ΔΗΠΕΘΕ» και στην ανάρτηση που ακολούθησε με τίτλο «Δυσαρεστήθηκαν»)

Ο Σπύρος Κουταβάς επιμένει με δύο διαδοχικές αναρτήσεις...

στην παραπλάνηση και στις ψευδείς ειδήσεις. Μετά το πρώτο κείμενο, αντί για απάντηση, επιδίωξα καλοπροαίρετη συνάντηση μαζί του προς ενημέρωση. Του έδωσα όλα τα στοιχεία που συνιστούν την αλήθεια και την πραγματικότητα. Εκείνος όμως δυστυχώς εκώφευσε. Και επανήλθε με νέο ψέμα. Ότι δήθεν οι άνθρωποι του ΔΗΠΕΘΕ δυσαρεστήθηκαν. Τι κρίμα ! Και τώρα επί της ουσίας:

1. Αρπαχτή στη ελληνική γλώσσα σημαίνει μια ευκαιριακή ενέργεια που αποσκοπεί σε ευκαιριακό όφελος. Όμως η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ βρίσκεται εν λειτουργία επί 15 συναπτά έτη και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτό λοιπόν δεν είναι αρπαχτή. Είναι θεσμός.

2. Ο Σ.Κ. δεν τα κατάφερε καλά με τους πολλαπλασιασμούς και δυστυχώς εκτέθηκε. Αρχικά υπολόγισε τα «κέρδη» του ΔΗΠΕΘΕ από τον Αστερίξ σε πάνω από 300.000€ και στη συνέχεια αναθεώρησε το ποσό στο 1/10!!! Η επιπολαιότητα πασιφανής. Ας μας εξηγήσει τώρα, πώς το ΔΗΠΕΘΕ θα βγάλει τα όποια σπασμένα με αυτό το ποσό.

3. Και ποια σπασμένα; Κατ' αρχάς, το ΔΗΠΕΘΕ είναι ένας καθ' όλα αξιόπιστος οργανισμός και υπόδειγμα συνέπειας στις πληρωμές του. «Τα σπασμένα» προϋποθέτουν να έχει προηγηθεί τουλάχιστον μια καταστροφική παραγωγή. Αλλά δυστυχώς για τον επιπόλαιο Σ.Κ. τέτοια παραγωγή δεν υπάρχει.

4. Ο Σ.Κ. λαϊκίζει. Ένα σπορ που αναπτύχθηκε ραγδαία στις μέρες μας. Ισχυρίζεται ότι το εισιτήριο των 6 € πρέπει να μειωθεί πάραυτα. Καμιά αντίρρηση. Τότε όμως θα πρέπει να μας εξηγήσει με ποιον τρόπο θα πληρώνουμε τους εργαζόμενους στην παράσταση, τα λεωφορεία που διαθέτουμε δωρεάν στους μαθητές ή τις ασφαλιστικές εισφορές των ηθοποιών. Εκτός αν θεωρεί δεύτερης διαλογής τους εργαζόμενους στο θέατρο ή εκτός αν πιστεύει ότι το ΔΗΠΕΘΕ θα πρέπει να φοροδιαφεύγει και να εισφοροδιαφεύγει.

5. Ο Σ.Κ. ισχυρίζεται με «ηρωικό» ύφος ότι «η δουλειά των δημοσιογράφων δεν είναι να παριστάνουν τους υμνητές στην εκάστοτε τοπική μικροεξουσία και τα πρόσωπα που την υπηρετούν». Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του και γι' αυτό κι εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε από κανένα δημοσιογράφο να μας υμνήσει. Ο Σ. Κ. δεν προτίθεται να υμνήσει, αλλά να κριτικάρει. Και πολύ σωστά. Όλα στραβώνουν όμως όταν επιλέγει ως εργαλεία κριτικής το ψεύδος και την παραπληροφόρηση. Αγαπητέ μου Σ. Κ. η δημοσιογραφία διακονεί την αλήθεια και την έρευνα. Και πρόθυμα βοηθήσαμε την έρευνα σου, μιας και μόνος σου δεν είχες την διάθεση να κοπιάσεις. Και παρ' όλα αυτά εσύ πετάς όλες τις πληροφορίες στο καλάθι των αχρήστων και εμμένεις στο ψεύδος και την παραπληροφόρηση. Παριστάνοντας με έναν – τουλάχιστον – άκομψο τρόπο τον «εξεγερμένο».

Και στη θέση επιλόγου μια καλόγνωμη προτροπή – γιατί πολλές αξίες έχουν ανεπαισθήτως παραγκωνιστεί. Για να ασκήσει κάποιος την δημοσιογραφική του ιδιότητα, θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να αναλύει τις πληροφορίες του με σύνεση, πριν δημοσιοποιήσει τις απόψεις του. Και πάνω απ' όλα οφείλει να κοπιάσει – έστω λίγο – αναζητώντας την αλήθεια. Αν τίποτα απ' αυτά δεν κάνει, θα καταλήξει σε δημοσιογραφικές αρπαχτές, δηλαδή σε επιπόλαιες και ευκαιριακές αναρτήσεις, με σκοπό το ευκαιριακό όφελος της πρόσκαιρης δημοσιότητας.

Με εκτίμηση
Γιάννης Καραχισαρίδης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
ΥΓ. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επανέλθω στο θέμα.

Η απάντηση του αρθρογράφου

Επιμένουμε ότι το ΔΗΠΕΘΕ στα πλαίσια της παράστασης που ανεβάζει και σχεδόν με υποχρεωτικό τρόπο παρακολουθούν σχεδόν 5.500 μαθητές μόνο από τον δήμο Κοζάνης θα μπορούσε να μειώσει το εισιτήριο σχεδόν στο ήμισυ.

Ο κ. Καραχισαρίδης ισχυρίζεται ότι δεν προβαίνει στην παραπάνω μείωση γιατί δεν θα βγαίνει Οικονομικά η παράσταση. Ο κ. Καραχισαρίδης δεν πρωτοτυπεί. Επαναλαμβάνει την αποτυχημένη επωδό και την εύκολη δικαιολογία όσων έχουν αναλάβει την διαχείριση Οικονομικών σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα την τελευταία 20 ετία. Δεν μπορούμε να μειώσουμε το κοστολόγιο των υπηρεσιών που προσφέρουμε γιατί δεν «βγαίνουμε οικονομικά». Γνωρίζουμε όλοι που οδήγησε αυτή η νοοτροπία. Ο κ. Καραχισαρίδης το αγνοεί;

Πρότεινε να δώ τα λογιστικά βιβλία για να αποδείξει του λόγου το αληθές! Ας μην ξεχάσω την επόμενη φορά να πάρω μαζί και το Λογιστή μου για να ερευνήσει τα Έσοδα - Έξοδα της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ. Τα Οικονομικά της εκάστοτε παράστασης είναι θέμα κακής , επιπόλαιης, άστοχης η και ηθελημένης ενέργειας των όσων έχουν την Οικονομική διαχείριση. Ως εκ τούτου το θέμα αφορά τον κ. Καραχισαρίδη.

Οι εργαζόμενοι στο θέατρο δεν είναι δεύτερης κατηγορίας. Συμφωνούμε. Για τους πολίτες, τους γονείς των μαθητών θα μιλήσετε; Ένας στους τρείς μαθητές, από τους 5500 που πέρασαν τα σκαλοπάτια του ΔΗΠΕΘΕ , έχει άνεργο Πατέρα η Μητέρα και το εισόδημα της οικογένειας είναι πολύ κάτω από τα όρια της φτώχιας. Ο κ. Καραχισαρίδης και οι διοικούντες του ΔΗΠΕΘΕ το αγνοούν;

Ο κ. Καραχισαρίδης αν και άνθρωπος της τέχνης δυστυχώς δεν πρωτοτυπεί και σε άλλο σημείο. Στην προσπάθεια του να απαντήσει πέφτει στην παγίδα των υποδείξεων για το πώς ο δημοσιογράφος θα κάνει σωστά η όχι την δουλειά του. Πρόκειται για συνηθισμένη αντίδραση όσων δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ευθύνες τους και τηνεντοπίζει  κανείς κατά κύριο λόγο στο χώρο της απαξιωμένης πολιτικής.

Σπύρος Κουταβάς

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 20:33