Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 17:10

Προς συγχώνευση-κατάργηση του Εφετείου Δυτ. Μακεδονίας

papadopoulos-150x150Του Χρήστου Παπαδόπουλου

Μετά τον Καλλικράτη της Τοπικής αυτοδιοίκησης, την επιχείρηση Ξένιος Ζευς για τους μετανάστες, τις συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, το περιβόητο σχέδιο Αθηνά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κατάργηση εφορειών... έρχεται ένα νέο σχέδιο που θα ταράξει και πάλι τα μονίμως θολωμένα νερά της περιοχής μας.

Πρόκειται για συγχωνεύσεις των δικαστηρίων, είτε αυτά ήταν ειρηνοδικεία (χτες), είτε ακόμη και εφετεία (σήμερα). Η διαδικασία αυτή άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα της επί υπουργίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε αποστείλει σχετικό ερώτημα στις Ολομέλειες των Εφετείων της χώρας, προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων, που υπάγονται στις περιφέρειες τους. Τότε φυσικά λίγοι ήταν οι εφέτες που αντιλήφθηκαν ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Μετά από λίγο καιρό, εμφανίστηκε ως επιτακτική ανάγκη και η συγχώνευση εφετείων.

Ως «προάγγελος» αυτής της αναγκαιότητας, εμφανίστηκε ο Γεώργιος Μικρούδης Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, που μ' άρθρο του στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 προτείνει τις συγχωνεύσεις και Εφετείων, πέραν αυτών των Ειρηνοδικείων.

Είναι ήδη γνωστό πως με το Προεδρικό Διάταγμα 110/10.10.2012 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 193/2012 (Τεύχος Πρώτο) , έγινε συγχώνευση κατά 50% των Ειρηνοδικείων της Χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι οι συγχωνεύσεις αυτές για το ΕΦΕΤΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, περιελάμβαναν:

Περιφέρεια Πρωτοδικείου Κοζάνης
Ειρηνοδικεία: 1) Σερβίων, 2) Ανασελίτσης και 3) Σιάτιστας, στο Ειρηνοδικείο Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη.
Περιφέρεια Πρωτοδικείου Γρεβενών
Ειρηνοδικεία: 1) Πενταλόφου και 2) Δεσκάτης, στο Ειρηνοδικείο Γρεβενών, με έδρα τα Γρεβενά.
Περιφέρεια Πρωτοδικείου Καστοριάς
Ειρηνοδικείο Νεστορίου, στο Ειρηνοδικείο Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά.
Περιφέρεια Πρωτοδικείου Φλώρινας
Ειρηνοδικείο Πρεσπών, στο Ειρηνοδικείο Φλώρινας, με έδρα τη Φλώρινα.

Αν και στο άρθρο του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών κ. Μικρούδη, δεν εμφανίζεται ως ενδεχόμενο η κατάργηση του Εφετείου Κοζάνης, «ανώνυμοι» άρχισαν να διατυπώνουν (σχόλια επί αυτού) ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ήδη συγκλίνουσες πληροφορίες εμφανίζουν ότι οι αποφάσεις, σε υπηρεσιακό επίπεδο έχουν παρθεί και αναμένεται ο κατάλληλος χρόνος, για να πάρουν την άγουσα... Σύμφωνα πάντα μ' αυτές, τρία στοιχεία συνέτειναν στο να συμπεριληφθεί το Εφετείο Κοζάνης στα υπό συγχώνευση, αφού πρώτα κάποιοι φρόντισαν για τη κατάλληλη «απορύθμιση» του.

1. Η σμίκρυνση, λόγω Εγνατίας οδού, της απόστασης (χιλιομετρική και χρονική) μεταξύ Κοζάνης και Ιωαννίνων.
2. Η ταυτότητα των εκδικαζόμενων αντικειμένων μεταξύ του Εφετείου Κοζάνης και Ιωαννίνων (σχετιζόμενα με όμορη γείτονα χώρα) και
3. Η δυσανασχέτηση των δικαστών Θεσσαλονίκης, να έρθουν ως αναπληρωτές δικαστές στη Κοζάνη, μετά την περικοπή των εκτός έδρας αποζημιώσεων.

Δεν ξέρουμε αν αυτές οι συγχωνεύσεις, που ως γνωστό στοχεύουν στη μείωση των δαπανών του δημοσίου, δε συνδέονται άμεσα και με το ενδεχόμενο απολύσεων δικαστικών υπαλλήλων, αφού παραμένει ακόμη ενεργή η δέσμευση της κυβέρνησης για απομάκρυνση 25.000 των δημοσίων υπαλλήλων μέσα το 2013.

Σημειώνεται, πως ολοένα και περισσότερο η Δυτική Μακεδονία σπρώχνεται προς Δυτικά και ειδικότερα προς την Ήπειρο. Μετά την ενοποιημένη διοικητική περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, την ενίσχυση της πρότασης για ένταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων της περιοχής σ' ένα ομόσπονδο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (από καθεστωτικό πολιτικό παράγοντα της περιοχής), έρχεται τώρα και η ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στο Εφετείο Ιωαννίνων.

Τελικά το σχέδιο της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης, αργά αλλά σταθερά προωθείται αποφασιστικά. Μιας Ευρώπης, όχι των κρατών μελών όπως ξέρουμε, αλλά των περιφερειών. Διαμορφώνονται κατάλληλα οι συνθήκες για μια μεγάλη πολυεθνική περιφέρεια, χωρίς εθνική ταυτότητα, χωρίς συνδετικούς κοινωνικούς κρίκους, με θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφοροποιήσεις που κάθε φορά θα ενεργοποιούνται, κατά το γνωστό «διαίρει και βασίλευε». Έτσι οραματίζονται οι οπαδοί της ομοσπονδοποιημένης Ευρώπης (φεντεραλιστές), την Περιφέρεια μας. Αφού την ενοποίησαν αρχικά με την Ήπειρο, τώρα έθεσαν σε εφαρμογή τον οδικό χάρτη που τους έχει υποδειχτεί, για συνένωση της με μέρος της Αλβανίας και του FYROM.

Η ανάδειξη του θέματος αυτού (από το χθεσινό δελτίο του flash-tv) ελπίζεται να ενεργοποιήσει γρήγορα τις θεσμικές δυνάμεις του τόπου, για να αποτρέψουν έγκαιρα τη δυσάρεστη αυτή νέα ανατροπή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες ολιγωρίες. Ο πολίτες δεν έχουν άλλη υπομονή να ξαναδούν τα κροκοδείλια δάκρυα των ηγητόρων της περιοχής, ούτε και να τους ακούνε να εξαγγέλλουν και πάλι νέο χορό του Ζαλόγγου. Και πάνω απ' όλα δεν θέλουν να ξαναταπεινωθούν εκλιπαρώντας τους κυβερνητικούς θύτες για τον οίκτο τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 17:13