Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 09:36

Οι φοιτητές του ΤΕΙ καταγγέλουν οτι η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Α.ΔΙ.Π. οδηγείται σε κλείσιμο

teiΟι φοιτητές και πτυχιούχοι μηχανικοί του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, αποδείξαμε γιατί οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις από τις οποίες υποφέρουν τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και τις οποίες ισχυρίζεται ότι θα επιλύσει το σχέδιο «Αθηνά», δεν συναντώνται στο τμήμα μας, το τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Η μόνη αρχή αρμόδια και ικανή να εξάγει πορίσματα αναφορικά με Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι η Αρχή ΔΙασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.).

Θα θέλαμε όμως να επιστήσουμε την προσοχή σας στη στην Ετήσια Έκθεση της Α.ΔΙ.Π. για τα έτη 2011 – 12 όπου η Αρχή αναφέρεται στην αντιμετώπιση της από την Ελληνική πολιτεία, ως ακολούθως (σελ. 19) [3]:

«Συμπερασματικά, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, η διοικητική οργάνωση της Α.ΔΙ.Π. κατά το χρονικό διάστημα 2011-06/2012 αποδομείται σταδιακά τόσο σε επίπεδο Μελών όσο και σε αυτό του προσωπικού υποστήριξης. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί σοβαρά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, με αποτέλεσμα την ουσιαστική παύση του κύριου έργου της Αρχής, δηλαδή της διενέργειας εξωτερικών αξιολογήσεων των Α.Ε.Ι.»

Υπενθυμίζουμε, με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, ότι η έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης που επισκέφθηκε το τμήμα μας το 2011 αναφέρεται με κολακευτικότατα σχόλια στην εκπαίδευση μας, το ερευνητικό έργο των καθηγητών μας αλλά και στις υποδομές και τον εξοπλισμό μας [2]. Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να αγνοεί τα συμπεράσματα αυτά και προχωρά στην παράλογη απορρόφηση/ κατάργηση του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, από ένα τμήμα διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου.

Επίσης η αρχή υπογραμμίζει ότι η διακοπή των αξιολογήσεων οδηγεί σε αδιέξοδο τα μη αξιολογημένα τμήματα καθώς τα εκθέτει στους παρακάτω κινδύνους [3]:

• Τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013,
• Την έγκριση ή και την λειτουργία προγραμμάτων σπουδών, κυρίως μεταπτυχιακών, καθώς αυτή προϋποθέτει την αξιολόγησή τους,
• Την αναγνώριση από φορείς και Α.Ε.Ι. του εξωτερικού πτυχίων που έχουν απονεμηθεί από μη αξιολογημένα ελληνικά Α.Ε.Ι.,
• Την δυνατότητα σύναψης εκπαιδευτικών ή ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ή ερευνητικών φορέων του εξωτερικού και ελληνικών ακαδημαϊκών μονάδων που δεν έχουν αξιολογηθεί.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, σας παραπέμπουμε και σε πρόσφατη επιστολή 70 ακαδημαϊκών, υπευθύνων των έργων «Θαλής» οι οποίοι καταγγέλλουν το Υπουργείο Παιδείας ότι δυναμιτίζει την απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ [4].

Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, την οποία η Δυτική Μακεδονία βιώνει με τον ποιο έντονο τρόπο, η εξαφάνιση ενός αξιολογημένου τμήματος περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, στερεί από την περιοχή ένα ακόμα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση κονδυλίων, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτοχρόνως, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας γίνεται λιγότερο ελκυστικό στους υποψήφιους φοιτητές και αποδυναμώνεται περαιτέρω.

Οι Φοιτητές και Απόφοιτοι του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι επιθυμούμε διακαώς και αγωνιζόμαστε για μια Δημόσια & Δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα η οποία θα εκπληρώνει το θεμελιώδη ρόλο της στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, να προωθεί την Επιστημονική και Τεχνολογική Εκπαίδευση, να προωθεί την Έρευνα και την Καινοτομία και τη σύνδεσή αυτών με την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα και την οικονομική γεωγραφία της χώρας, και να προάγει την εκπαίδευση και την ανάπτυξη ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού που να μπορεί να σταθεί επάξια στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο [5].

Κατά την άποψη μας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με στόχο τη διόρθωση των στρεβλώσεων και παθογενειών οι οποίες την ταλανίζουν, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ, τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων επιστημόνων του εξωτερικού, οι οποίοι κλήθηκαν από την Α.ΔΙ.Π., με μεγάλο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, για αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Σύλλογος φοιτητών τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης
Σύλλογος αποφοίτων Μηχανικών Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 09:41