Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 20:27

''ΣΚΕΨΕΙΣ'' ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ

altΜε αφορμή τις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές που τυγχάνει να είναι και οι πρώτες μετά τη ψήφιση του «Καλλικράτη» θα ήταν χρήσιμο για όλους να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του χαρακτήρα της και της Δυναμικής που μπορεί να λάβει στις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται. Ήδη από τα πρώτα βήματά της αλλά και από το γενετήσιο βασικό χαρακτηριστικό της η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο σε πρώτο αλλά πολύ περισσότερο στο Δεύτερο Βαθμό της ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί μιας ουσιαστικής αντίφασης.
Και μαζί και χωριστά από τη Κεντρική Διοίκηση. Και απέναντι από αυτή όπου οι καταστάσεις το απαιτούν και μαζί με αυτή ούσα μία μορφή εξουσίας.

Και αυτή η αντίφαση δεν γεννάται από το πουθενά. Είναι η ίδια η δομή και ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας της Κεντρικής Εξουσίας που έρχονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τον αποκεντρωτικό ρόλο που καλείται να υιοθετήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 Κι εδώ ακριβώς είναι και το βασικό της όπλο. Οι πρωτοβουλίες, οι ενέργειες και οι τομές που θα πρέπει να υιοθετήσει η Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να δημιουργήσει υγιείς δυναμικές και πάνω από όλα Δημοκρατικές Μικρές Κοινωνίες, συντελώντας έτσι στην Αναδιαμόρφωση και Βελτίωση της ίδιας της Ποιότητας Ζωής των κατοίκων της.

Σε μία εποχή που οι Δημοκρατικοί θεσμοί της κοινωνίας υφίστανται ασφυκτική πίεση από την ισχύ των επικοινωνιακών Μέσων και των Πρακτικών που αυτά ακολουθούν η Τ.Α μπορεί να ξεπεράσει την εποχή της να βρεθεί ένα βήμα μπροστά και να ταράξει τα νερά της συμμετοχικότητας στην κοινωνία. Και αυτό, όσο και να ακούγεται οξύμωρο μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την βασική αρχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που είναι η άμεση εκπροσώπηση με ίσως πιο σύγχρονα μέσα.
Οι συνελεύσεις των κατοίκων, τα κατά τόπους Μικρά Δημοτικά Συμβούλια, με άμεση συμμετοχή όλων των δημοτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη θερμοκοιτίδα για μία Δημοκρατική Μεταμόρφωση στο Τόπο μας.

Έτσι θα μπορούσαν οι κάτοικοι να εκφράσουν τις αντιρρήσεις, τα παράπονα και τις ενστάσεις τους, να καταθέσουν προτάσεις, ακόμα και να παίρνουν οι ίδιοι αποφάσεις για το Κοινό Καλό. Και τι σπουδαιότερο από το να μπορεί να καθορίζει ο ίδιος ο Δημότης τα κατά τόπους ζητήματά του. Τι σπουδαιότερο από το να ελέγχει να κρίνει και να κατακρίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα την Τοπική «Εξουσία» και όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια και μέσω των Εκλογών.

Εδώ θα μπορούσαν να διατυπωθούν επιμέρους ζητήματα και ανησυχίες σχετικά με τοη λειτουργικότητα και χρηστικότητα που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια μορφή άμεσης Δημοκρατίας, αλλά και με το πώς θα μπορεί πρακτικά να γίνει κάτι τέτοιο βιώσιμο.
Οι σκέψεις και οι Προτάσεις που υπάρχουν είναι πολλές. Καμία όμως δεν μπορεί γίνει πραγματικότητα χωρίς τη βούληση και τη συναίνεση των Τοπικών Κοινωνίων. Συνεπώς, μία ευρεία συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει πάνω στο θέμα και με αφορμή τις Εκλογές του Νοέμβρη να μπορέσουμε όλοι μαζί, να πάμε ένα Μικρό Βήμα πιο πέρα τον τρόπο που διοικείται η περιοχή μας.
Και εμείς μπορούμε να το συζητήσουμε και αυτό και όλα τα άλλα θέματα που μας απασχολούν γιατί εμείς είμαστε κάθε μέρα μαζί!

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 21:15