Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 11:52

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΖΩΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ)

altΜια ζοφερή εικόνα της πραγματικότητας

Κάθε χρόνο οι κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου, ιδίως τα πάρκα και οι πλατείες κατακλύζονται από αδέσποτα σκυλιά και δίδεται η εντύπωση ότι η Δημοτική Αρχή δεν ασχολείται καθόλου με αυτό το θέμα. Και όμως ο Δήμος κάνει τεράστιες προσπάθειες και ξοδεύει πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, αλλά φαίνεται οι προσπάθειές του να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα . Δυστυχώς στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος είναι μόνος αφού το κράτος συνεισφέρει ελάχιστα έως καθόλου.

Μέγιστη αιτία για τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι μερίδα συμπολιτών μας, ιδιοκτήτες σκύλων, εγκαταλείπουν χωρίς τύψεις νεογέννητα ή γέρικα ζώα στους δρόμους και στα πάρκα επειδή δεν επιθυμούν να τα φροντίζουν άλλο, αδιαφορώντας για την επιβίωσή τους. Έτσι τα καταδικάζουν σε βέβαιο θάνατο από τις ασθένειες και την αδυναμία εύρεσης τροφής, ενώ τα νεαρά ζώα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα επιτείνοντας το πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο, θεωρούν τους εαυτούς τους ως ζωόφιλους, ενώ, άλλοι είναι τελικά αυτοί που πραγματικά αγαπούν τα ζώα και αναλαμβάνουν υπεύθυνα το έργο της φροντίδας ενός κατοικίδιου.

Από την άλλη, η εθελοντική προσφορά των πολιτών για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων (υιοθεσία, φροντίδα κλπ.) είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Η πλειοψηφία των πολιτών εξαντλεί το ενδιαφέρον του για το θέμα απλά στην τηλεφωνική ειδοποίηση της Δημοτικής Αρχής για την περισυλλογή των ζώων.

Εφαρμογή του Ν.3170/2003, πλεονεκτήματα – αδυναμίες – προτάσεις

Στην Ελλάδα ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξήθηκε ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τους ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα ζώα τους (συνήθως άρρωστα & υπέργηρα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περιόδους εορτών) καθώς και τα ανεπιθύμητα νεογνά τους. Ο ίδιος λόγος της εγκατάλειψης είναι σήμερα ο κύριος υπεύθυνος για τη συντήρηση του προβλήματος, με δεύτερο την αναπαραγωγή των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων.

Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου ανέρχεται σε 1,5 με 2 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ζωής ενός ιδιόκτητου σκύλου φτάνει ακόμα και τα 18. Ο άνθρωπος δηλ. που εγκαταλείπει ένα ζώο του στερεί πάνω από 15 χρόνια ζωής.

Επιπλέον, το 1/3 του πληθυσμού των αδέσποτων πεθαίνει κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με τον άνθρωπο (π.χ. φόλες), ενώ τα περισσότερα πέφτουν θύματα κακοποίησης με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν απρόκλητη συμπεριφορά προκαλώντας φόβο και οργή σε μικρούς και μεγάλους.

Την αρμοδιότητα και τη ευθύνη για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων φέρουν από το 1991 οι Δήμοι και οι Κοινότητες, η χρηματοδότηση των οποίων γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κρατική μέριμνα και νομοθεσία για τα αδέσποτα στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια.

Ο Δήμος Κοζάνης εφαρμόζει από το 2004 πρόγραμμα περισυλλογής αδέσποτων ζώων σύμφωνα με το Ν.3170/2003 και τις κατά καιρούς καινούργιες υπουργικές διατάξεις.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει (άρθρο 7) περισυλλογή, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό και επανατοποθέτηση στο φυσικό τους περιβάλλον ή ακόμα και την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων.

Τα αδέσποτα ζώα, εφόσον σύμφωνα με τη γνωμάτευση των αρμόδιων κτηνιάτρων κρίνονται υγιή, επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυνελέγησαν, αφού προηγουμένως σημανθούν, καταγραφούν και υποβληθούν σε στείρωση, αποπαρασιτισμό και εμβολιασμό.

Ο ανεξέλεγκτος για τόσα χρόνια πολλαπλασιασμός των αδέσποτων, θα γίνει κατορθωτός με τη στείρωση, θα ελέγχεται και θα κλείνει ο κύκλος του κάθε ζώου με τον φυσικό του θάνατο.

Τα ζώα που επανεντάσσονται φορούν ειδικό περιλαίμιο (μπλε για τα αρσενικά και κόκκινο για τα θηλυκά) με μεταλλική πλάκα που γράφει ορισμένα στοιχεία από το μητρώο του Δήμου στο οποίο έχει καταχωρηθεί το ζώο.

Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιηθεί από ζωοφιλικά σωματεία και φιλόζωους δημότες, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή είτε σε εγκαταστάσεις είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα και παραμένουν στο χώρο πρόσκαιρης φιλοξενίας ζώων σε καταφύγια της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κοζάνης

Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι η μη ασυλοποίηση και ευθανάτωση ζώων.

Τα άρρωστα ζώα από ανίατη ασθένεια (λεϊσμανίαση) καθώς και τα σκυλιά που πάσχουν ή είναι φορείς σοβαρού νοσήματος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή και στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται και εφόσον διαπιστωθεί μετά από κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα, υποβάλλονται σε ευθανασία.

Επίσης, (άρθρο 1 παρ. γ) αδέσποτα ζώα που εκδηλώνουν απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα καθώς και σκύλοι ανίκανοι να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας υποβάλλονται σε ευθανασία.

Ζώα που είναι τραυματισμένα, δηλητηριασμένα από φόλες ή πάσχουν από ιάσιμο μεταδοτικό νόσημα (μετά από κτηνιατρική εξέταση) υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή (με ορούς, ενέσεις ή ό,τι άλλο χρειάζεται σε κάθε περίπτωση) και αφού διαπιστωθεί από τον αρμόδιο κτηνίατρο ότι τα ζώα είναι υγιή υποβάλλονται σε στείρωση, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται για ένδο και έξω παράσιτα, και επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον μακριά από παιδικές χαρές, σχολεία, πλατείες, νοσοκομεία όπως ορίζει ο Ν. 3170/2003, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή των μικρών παιδιών. Και αναρωτιέμαι: πως εξασφαλίζει κανείς ότι οι σκύλοι δεν θα βρεθούν από την μια στιγμή στην άλλη, στα Σχολεία, στα Νοσοκομεία, στα Στρατόπεδα.; Αφού είναι αδέσποτοι, ποιός μπορεί να τους απαγορεύσει να ζουν όπου εκείνοι θέλουν;

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης έχει συσταθεί ομάδα ενημέρωσης (αποτελούμενη από ένα κτηνίατρο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ένα εκπρόσωπο του Ζωοφιλικού Σωματείου και την υπεύθυνη του προγράμματος του Δήμου Κοζάνης) η οποία επισκέφθηκε 23 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κοζάνης (σε συνεννόηση με την Α΄βάθμια εκπαίδευση) με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα. Στους μαθητές μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται και πως πρέπει να συμπεριφέρνονται οι μικροί μας φίλοι στα αδέσποτα ζώα.

Επίσης υπάρχει συνεχής ενημέρωση, για την προώθηση της υγιούς ζωοφιλίας.

Όμως η ενημέρωση δεν είναι αρκετή ώστε οι άνθρωποι να θέλουν τα αδέσποτα να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη. Από καταγγελίες που δέχεται καθημερινά το αρμόδιο γραφείο του Δήμου, οι πολίτες, στη θέα μιας αγέλης 7-9 σκύλων, αδιαφορούν για το εάν είναι στειρωμένα ή όχι, εάν φορούν μπλε και κόκκινο λουράκι και το μόνο που επιθυμούν είναι η απομάκρυνσή τους από τις κατοικημένες περιοχές.

Στο siteτου Δήμου μας (www.kozanh.gr) υπάρχουν φωτογραφίες αδέσποτων σκύλων διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών που μπορούν να υιοθετηθούν από πολίτες που αγαπούν τα ζώα, θα τα φροντίζουν, θα τα προστατεύουν και δεν θα τα εγκαταλείψουν όταν τα βαρεθούν (χωρίς καμία επιβάρυνση - στειρωμένα, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα από το Δήμο Κοζάνης). Είναι μια υπεύθυνη απόφαση που θα πρέπει να σεβαστούν και να σκεφτούν πολύ καλά όσοι πρόκειται να πάρουν μια τόσο σοβαρή απόφαση όπως είναι η υιοθεσία αδέσποτου ζώου.

H ταυτοποίηση και ηλεκτρονική σήμανση με ειδικά μικροτσίπ θεωρούνται απαραίτητες, ώστε να εντοπίζονται τα ζώα που χάνονται και κυρίως οι ιδιοκτήτες που τα εγκαταλείπουν και στους οποίους πρέπει να επιβληθεί αυστηρή ποινή. Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη. Ένα μικροτσίπ τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ζώου. Για το καθένα υπάρχει ξεχωριστός κωδικός, ενώ καταχωρούνται και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, αλλά και για το καλό των απροστάτευτων αυτών ζώων, που βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς να το θέλουν, επειδή κάποιοι τα πέταξαν εκεί.

Μέχρι σήμερα έχουν στειρωθεί 230 αδέσποτα σκυλιά.

Στο Ζωοφιλικό Σωματείο υπάρχουν άλλα 330, τα οποία χρηματοδοτεί ο Δήμος μας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών παλαιότερα παρείχαν οικονομική ενίσχυση στους Δήμους, Κοινότητες και ζωοφιλικά σωματεία για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η χρηματοδότηση ήταν μικρή και με την υπάρχουσα οικονομική κρίση που διανύουμε το διάστημα αυτό, η οικονομική ενίσχυση είναι αβέβαιη.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ανάγεται σε κοινωνικό και πρέπει όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία και  κατ’επέκταση  το περιβάλλον.

Σύνθημά μας είναι:

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ… ΦΤΑΝΕΙ

ΝΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ  ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ…

Και όπως πολύ σωστά είπε ο Μαχάτμα Γκάντι:

<< Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πως οι άνθρωποι συμπεριφέρνονται στα ζώα >>.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 12:02