Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 16:00

Όλα μπορούν να περιμένουν, εκτός από τα προβλήματα των ΑΜΕΑ

 
altΠροχθές στην Πτολεμαίδα ο Σύλλογος Ν. Κοζάνης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) έδωσε μαθήματα διεκδίκησης των δικαιωμάτων του. Επισκεύασε μόνος του ακατάλληλες ράμπες των πεζοδρομίων, οι οποίες δυσχεραίνουν τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ στην πόλη.  Παράλληλα, με αυτή του την ακτιβιστική ενέργεια επέκρινε τις καθυστερήσεις της Δημοτικής Αρχής και απέδειξε ότι δεν ανέχεται τις συνεχείς αναβολές και τις
κυλιόμενες υποσχέσεις. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι τοπικό. Στην Πτολεμαίδα έχουν γίνει βήματα, λόγω και της πίεσης του Συλλόγου, ενώ αλλού η κατάσταση είναι χειρότερη. Σε όλη τη χώρα χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρίες παραμένουν σχεδόν αόρατοι, καθώς η διαμόρφωση των πόλεων τους «απαγορεύει» να κυκλοφορήσουν και να μοιραστούν το δημόσιο χώρο μαζί μας. Μέχρι τώρα οι υποδομές και ρυθμίσεις για την εξυπηρέτησή τους αποτελούν μάλλον εικονική πραγματικότητα, που πρέπει επιτέλους να αποκτήσει πραγματική ουσία.
 
 Τα αιτήματα για πόλεις φιλικές στα ΑΜΕΑ είναι γνωστά. Να μερικά:
  • προσπελάσιμοι δημόσιοι χώροι,
  • πεζοδρόμια με επαρκές πλάτος παντού,
  • πυκνές ράμπες τουλάχιστον σε κάθε γωνία,
  • πάταξη όσων ασυνείδητων σταθμεύουν σε ράμπες ή σε χώρους ειδικούς για αναπήρους.
  • μέτρα για διασφάλιση της προσπελασιμότητας παντού όπου γίνονται έργα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως χώρος που προτάσσει πάγια την κοινωνική αλληλεγγύη, έχει θέσει προς κάθε κατεύθυνση το πρόβλημα της προσπελασιμότητας των ΑΜΕΑ, εμπλουτίζοντας τα αιτήματα τους με νέες ιδέες. Δεν μονοπωλούμε την ευαισθησία, αλλά πιστεύουμε ότι ενόψει των αυτοδιοκητικών εκλογών όλοι οι Συνδυασμοί πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους Συλλόγους ΑΜΕΑ. Πέραν των πάγιων αιτημάτων υπάρχει έδαφος και για άλλες προτάσεις, όπως:
  1. Πιλοτικά προγράμματα με πεζοδρόμια χωρίς κράσπεδα (πιο προσπελάσιμα).
  2. Βελτιώσεις στα μέσα συγκοινωνίας ώστε να γίνουν πιο εύχρηστα στα ΑΜΕΑ.
  3. Ανάλογες τεχνικές παρεμβάσεις στα δημόσια και δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις.
  4. Δημοτικό πρόγραμμα «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» για την πρόσβαση σε ιδιωτικά κτίρια. Δωρεάν τεχνική μελέτη, αναζήτηση ευρωπαϊκών πόρων για επιδότηση της δαπάνης, μεσολάβηση για χαμηλότοκη δανειοδότηση.
  5. Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Οι ίδιοι φροντίζουν κάθε τόσο να μας υπενθυμίζουν ότι δεν παραιτούνται από το δικαίωμα τους αυτό. Οι υπόλοιποι δεν μπορεί να κρύβουμε τα προβλήματα τους κάτω από το χαλί. Ευθύνες υπάρχουν σε ΟΛΟΥΣ μας. Ας αναλάβει ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 16:25