Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 13:11

Επιστολή Σπάρτακου για τα Οικονομικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου 2013 του Ομίλου ΔΕΗ

Στις 30 Μαΐου 2013 ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου 2013 του ομίλου ΔΕΗ.

Μια πρώτη ματιά στην ανάλυση των μεγεθών, αποδεικνύει περίτρανα τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Στρεβλώσεις που δημιουργούν όρους άνισου ανταγωνισμού, αφού το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε., με αποτέλεσμα να είναι εμφανή τα σημάδια διάλυσης της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης στη χώρα, ακόμα και παρά τις τελευταίες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (αν και η ΔΕΗ Α.Ε. εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να παρέχει στους καταναλωτές της την καλύτερη τιμή της αγοράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Είναι εμφανές ότι η σχετική κερδοφορία της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην μεγάλη αύξηση –υπερδιπλασιασμό- της υδροηλεκτρικής παραγωγής σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 και αυτό  λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, στην κερδοφορία του ομίλου φαίνεται να συνετέλεσε και η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό μειώθηκε κατά 899 εργαζόμενους.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειωθεί δραματικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και για πρώτη φορά στα χρονικά λειτουργίας της επιχείρησης, το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο συνολικό ενεργειακό μίγμα να είναι της τάξεως του 39,2% έναντι 47% του αντίστοιχου τριμήνου του 2012 και 72% του 2006. Συνέπεια της παραπάνω κατάστασης ήταν ο πάγιος εξοπλισμός της επιχείρησης, εξοπλισμός αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, να τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης προσωπικού.

Κύριοι υπουργοί

Δυστυχώς φθάνουμε στο σημείο να διαπιστώνουμε και να μιλάμε για μια ακόμα παγκόσμια, δυσμενέστατη «πρωτοτυπία», αφού η ελληνική κυβέρνηση απαγορεύει με Νόμο σε μια εισηγμένη παραγωγική επιχείρηση -τόσο στο χρηματιστήριο αξιών των Αθηνών όσο και του Λονδίνου- να προσλάβει προσωπικό για να λειτουργήσει τους Σταθμούς Παραγωγής και τα Ορυχεία της.

Από την άλλη, είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς τα συναρμόδια υπουργεία αδιαφορούν για το γεγονός ότι μια ομάδα αρχαιολόγων καθυστερεί υπερβολικά, προκλητικά και αναίτια την παράδοση σωστικής ανασκαφής στο ορυχείο Αμυνταίου, με αποτέλεσμα σε τρεις μήνες από σήμερα (με μαθηματική ακρίβεια) να τεθεί εκτός λειτουργίας, εξαιτίας έλλειψης καυσίμου, ο ΑΗΣ Αμύνταιου, ισχύος 600 MW, καθώς και το ορυχείο που τον τροφοδοτεί, με άμεσο τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός εργασίας περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι.

Είναι πασιφανές ότι η μεθόδευση αυτή δεν έχει άλλο στόχο από τη συρρίκνωση, την απαξίωση, τη διάλυση και εντέλει το ξεπούλημα της μεγαλύτερης παραγωγικής επιχείρησης της χώρας.

Αν υπήρχε έστω και στοιχειωδώς άλλη πρόθεση, οι υπεύθυνοι θα είχαν φροντίσει για άρση των στρεβλώσεων που εξασφαλίζουν εύκολες αποδόσεις στους ιδιώτες ανταγωνιστές (τρανότερο παράδειγμα όλων ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους).

Αλήθεια, για πόσο καιρό ακόμα θα βρίσκεται σε ισχύ η απαράδεκτη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επιβάλλει, υποχρεωτικά από την ΔΕΗ Α.Ε., παροχή ρεύματος προς την Αλουμίνιον Α.Ε. του ομίλου Μυτιληναίου στα 42/MWH; Πρόκειται σαφέστατα για μια απόφαση που συνιστά προνομιακή επιδότηση, απολύτως αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στη ΔΕΗ Α.Ε.

Κύριοι Υπουργοί

Το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως αναπτυξιακό και κοινωνικό αγαθό που παράγεται προς όφελος  του τελικού καταναλωτή. Στη βάση αυτή είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού ενεργειακού μοντέλου, που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της Εθνικής οικονομίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται τόσο η βιώσιμη ανάπτυξη όσο και η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, εμπεριστατωμένη εκτίμησή μας είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι ακόλουθες ενεργειακές πολιτικές:

► Ματαίωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που αφορά:

- στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή συστήματος ΑΔΜΗΕ και

- στην πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε., δημιουργώντας μια νέα καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρισμού (μικρή ΔΕΗ).

Αντίθετα, θα πρέπει να προχωρήσετε στην:

► Αξιοποίηση των τεράστιων εγχώριων  κοιτασμάτων λιγνίτη,  που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Άλλωστε, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό υποδεικνύει. 

► Άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

Σε περίπτωση που οι χειρισμοί θα είναι διαφορετικοί, αυτό θα σημαίνει και θα σημάνει αυτόματα την υλοποίηση μιας σκανδαλώδους ιδιωτικοποίησης σε βάρος των συμφερόντων τόσο του ελληνικού Δημοσίου όσο και των καταναλωτών.

Κύριοι Υπουργοί

Την ώρα που ο βραχνάς δεν μπορεί να σφίγγει μόνο γύρω από το λαιμό των εργαζομένων και των καταναλωτών προκειμένου η ΔΕΗ να μπορεί να εμφανίζει ¨κέρδη¨ (και την ίδια ώρα να ευνοούνται προκλητικά ανταγωνιστές της σε βάρος της ίδιας της επιχείρησης και του καταναλωτή), το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρέπει άμεσα να βάλετε το δάχτυλο υπό τον τύπον των ήλων, για την επιχείρηση που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και θα πρέπει να εφαρμόσετε την ενδεδειγμένη ενεργειακή πολιτική.

Σε διαφορετική περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι, ότι ο επόμενος Οικονομικός Απολογισμός της ΔΕΗ –με δική σας ευθύνη- θα καταγράφει σημαντικές απώλειες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 13:13