Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010 09:30

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΚΑΪΜΑΤΣΚΑΛΑΝ

vorasΣχόλιο του vetonews.gr: Τότε, στην περίπτωση του Χιονοδρομικού Βελβεντου τα πάντα έγιναν εν κρυπτώ με ελάχιστη πληροφόρηση των πολιτών και με δύο εταιρίες που θα λάμβαναν ως δωράκι την μερίδα του λέοντος. Τώρα στην περίπτωση του Χιονοδρομικού στο Βόρα εχουμε τους κανόνες που τίθονται εξ αρχής και τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό. Η ιστορία πάντως δεν επαναλαμβανεται ως φάρσα. Το θέμα χειρίζεται κατ'αποκλειστικότητα ο υπουργος Χ.Παμπούκης. 
«Ξεπαγώνει» το πρώτο μεγάλο ακίνητο του Δημοσίου, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα - Καϊμακτσαλάν για το οποίο τους επόμενους μήνες θα διενεργηθεί ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του σε ιδιώτες. Η ιστορική συμφωνία έκλεισε μόλις χθες και επιτρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρώτη μεγάλη αξιοποίηση και ανάπτυξη δημόσιου ακινήτου, από τα πολλά που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Η συμφωνία για τη διενέργεια διαγωνισμού έκλεισε στο υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρουσία της υφυπουργού, Θεοδώρας Τζάκρη, του νομάρχη Πέλλας, Μιχάλη Καραμάνη, του προέδρου της ΚΕΔ, Δημοσθένη Ασημακόπουλου, του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ, Δημήτρη Μαρζάβα και υπηρεσιακών παραγόντων. Σκοπός του διαγωνισμού, ο οποίος θα γίνει με άμεση προτεραιότητα, είναι η μακροχρόνια μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου το οποίο θα μετατραπεί σε διεθνές κέντρο για χειμερινά σπορ.
Τουρισμός 

Παράλληλα, προβλέπεται η μίσθωση και τμημάτων παραλίμνιων εκτάσεων στη λίμνη Βεγορίτιδα για τη δημιουργία ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής. Επιπλέον, θα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου με απώτερο σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξη του ειδικού τουριστικού προϊόντος της περιοχής και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων σε δωδεκάμηνη βάση.
Το δημόσιο θα μπορεί μετά την ολοκλήρωση της μίσθωσης, να εισπράττει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο, ενώ θα ενισχυθεί η τοπική κοινωνία και οικονομία εξαιτίας της μεγάλης επένδυσης στο χιονοδρομικό.Μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού και την ανάδειξη αναδόχου, καθώς και λόγω της επιτακτικής ανάγκης απρόσκοπτης λειτουργίας του Κέντρου, την ευθύνη συνέχισης της λειτουργίας του εν λόγω Κέντρου διατηρεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας για 1 +1 χρόνια υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Διεύθυνσης Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της υφυπουργού Εσωτερικών στην επίτευξη της συμφωνίας καθώς για πολλούς μήνες γίνονταν εντατικές διαβουλεύσεις, ώστε να αποφασιστεί ο ανοικτός διαγωνισμός και η προσπάθεια της κ. Τζάκρη ήταν καταλυτική, ώστε να συμφωνήσουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Το ακίνητο στο Καϊμακτσαλάν (στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας στα σύνορα με τα Σκόπια) και ο περιβάλλων χώρος έχουν συνολική έκταση γύρω στα 18.000 στρέμματα και από το 1995 λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο.

Οι παρόχθιες δημόσιες εκτάσεις της λίμνης Βεγορίτιδας έχουν συνολικό εμβαδόν 392 στρέμματα από τα οποία τα 140 είναι αξιοποιήσιμα για ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη χειμερινών καταλυμάτων, άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων, ακόμη και ξενοδοχειακής μονάδας για τη φιλοξενία των επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ανάπτυξη

Σκοπός του διαγωνισμού είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου με απώτερο σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξη του ειδικού τουριστικού προϊόντος της περιοχής και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων σε δωδεκάμηνη βάση.
Το Δημόσιο θα μπορεί μετά την ολοκλήρωση της μίσθωσης να εισπράττει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο, ενώ θα ενισχυθεί η τοπική κοινωνία και οικονομία εξαιτίας της μεγάλης επένδυσης στο χιονοδρομικό.
Στην περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη χειμερινών καταλυμάτων, άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων, ακόμη και ξενοδοχειακής μονάδας.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 11:43