Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 18:40

Επιστολή του ΕΒΕ Κοζάνης στον υπ. Ανάπτυξης για το εξοικονομώ κατ'οίκον

Το Επιμελητήριο Π.Ε. Κοζάνης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης κύριο Κωστή Χατζηδάκη και στον ΥπουργόΠεριβάλλοντοςΕνέργειας & ΚλιματικήςΑλλαγής κύριο Γιάννη Μανιάτη για την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος

Εξοικονομώ κατ' οίκον και ειδικότερα για την κατά προτεραιότητα αποδέσμευση των 18 εκ. ευρώ του προγράμματος στη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Προκειμένου να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον» στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,  για την οποία με σχετική εγκύκλιο του Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ παρέχεται η δυνατότητα υπερδέσμευσης για τη συγκεκριμένη περιοχή κονδυλίων ύψους 18 εκ. ευρώ, ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος και η απορρόφηση των πόρων.

Θεωρούμε ότι οι άμεσες ενέργειές σας προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης, το συντομότερο δυνατό, των πόρων που θα χρησιμοποιηθούν στην περιοχή μας για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, διαμερισμάτων και πολυκατοικιών, για τα οποία έχουν εγκριθεί οι σχετικές αιτήσεις, θα ενισχύσει σημαντικά την «οικοδομική δραστηριότητα», που δυστυχώς μεσούντος του καλοκαιριού είναι «πεσμένη» τουλάχιστον κατά 70%,  όπως και γενικά όλα τα επαγγέλματα τα σχετικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ακόμη, πιστεύουμε ότι η απλοποίηση των προϋποθέσεων συμμετοχής για την έγκριση όσο το δυνατόν περισσότερων αιτήσεων θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο υπαγωγής στο πρόγραμμα περισσότερων νοικοκυριών, γεγονός που μόνο οφέλη έχει να αποφέρει τόσο στην περιοχή, όσο και σε όλες τις «εμπλεκόμενες» επιχειρήσεις.

Κατόπιν των παραπάνω, για την τόνωση της οικονομίας του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στην ενεργειακή περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Περιμένουμε την απάντησή σας το συντομότερο για να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις μέλη μας που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» και που λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται στην πορεία του προγράμματος και στην αποδέσμευση των 18 εκ. ευρώ για τη Δυτ. Μακεδονία κυριολεκτικά έχουν «βαλτώσει» οικονομικά.

Επισημαίνουμε ότι  όλες οι δραστηριότητες τους έχουν παγώσει εν αναμονή των χρονοβόρων εγκρίσεων των νοικοκυριών και των χρηματοδοτήσεων των εγκεκριμένων αιτήσεων αυτών, που δυστυχώς αδυνατούν οι επιχειρήσεις να επωμισθούν, ιδιαίτερα  όταν δεν γνωρίζουν καν το χρόνο της αποδέσμευσης των πόρων του προγράμματος. Με άλλη διατύπωση, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στη «ζημία» που έχει συντελεστεί στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής μας στις συναφείς με το αντικείμενο του προγράμματος επιχειρήσεις,  οι οποίες «σταμάτησαν» σχεδόν αναγκαστικά να έχουν κύκλο εργασιών επειδή είναι εύλογο τα νοικοκυριά να μην προβαίνουν εξ ιδίων σε αναθέσεις έργων- εργασιών  ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους, περιμένοντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, που όμως σταμάτησε να εφαρμόζεται ελλείψει πόρων.

Για να αποφέρει, λοιπόν, τα αναμενόμενα «ενεργειακά» οφέλη το πρόγραμμα, συμβάλλοντας συνάμα στην αξιόλογη οικονομική ανάκαμψη των περιοχών εφαρμογής του και  για να απομακρυνθεί η απειλή του «λουκέτου» από τους επαγγελματίες του κλάδου, παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση  για την κατά προτεραιότητα αποδέσμευση των 18 εκ. ευρώ του προγράμματος στη Δυτική Μακεδονία.

Για τις ενέργειές σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 18:46