Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 14:38

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες κατασκευής του πρότυπου βιοκλιματικού σχολείου στη ΖΕΠ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο βιοκλιματικό σχολείο της ΖΕΠ, ενός πολύ σημαντικού έργου που υλοποιεί ο Δήμος Κοζάνης, στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής που ασκεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό του κτηρίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο.

Το έργο που είναι προϋπολογισμού 9.123.000 ευρώ περιλαμβάνει το σχολικό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 4.199,7 m² , που αποτελείται από 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 300 μαθητών, καθώς και 2θέσιο Νηπιαγωγείο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 νηπίων.

Με γνώμονα τις σύγχρονες απαιτήσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή σχολικών μονάδων και τις γενικότερες κατευθύνσεις της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ενεργειακής πολιτικής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό του κτηρίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτήριο στο οποίο:

  • Γίνεται εκτεταμένη χρήση συστημάτων ΑΠΕ όπως ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά & ζεστό νερό χρήσης) και γεωθερμίας σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση.
  • Υπάρχει πρόβλεψη χώρων για χρήση και από τους κατοίκους της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας, όπως  βιβλιοθήκη και ειδικές αίθουσες
  • Υπάρχουν αυξημένοι χώροι διαλειμμάτων, δεδομένου των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας.

Η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας ανέρχεται τουλάχιστον σε ποσοστό 45% σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο, με άμεσο αποτέλεσμα τα λειτουργικά του έξοδα για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, σε συνδυασμό με τα έσοδα από την χρήση φωτοβολταϊκών, να είναι μειωμένα κατά 75% συγκριτικά με ένα συμβατικό κτήριο αντίστοιχου μεγέθους.

Τον χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες, επισκέφτηκαν ο δήμαρχος Κοζάνης  Λάζαρος Μαλούτας και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βαγγέλης Καραπάτσιος, συνοδευόμενοι από  τον προϊστάμενο εκτέλεσης έργων της  Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης Απόστολο Γκατζιούρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 14:40