Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 19:29

Δακής: ''800.000 € για το μοναστήρι στο Βυθό Βοϊου''!

Την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Επισκευή Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Βυθού» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Το έργο προϋπολογισμού 800.000 € που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Πίνδος ...

αφορά στην επισκευή και βελτίωση της Ιεράς Μονής και του κτιρίου φιλοξενίας των επισκεπτών.
Οι εργασίες αποκατάστασης στο καθολικό και στους κοιτώνες περιλαμβάνουν, την αποξήλωση των σχιστόπλακων από τη στέγη της Εκκλησίας και των κοιτώνων για να επαναχρησιμοποιηθούν. Θα καθορισθούν με επιμέλεια και με μεγάλη προσοχή και όπου απαιτηθεί θα γίνει αντικατάσταση ζευκτών, σανιδώματος και περιμετρικών σενάζ. Θα αποκατασταθούν όλες οι φθορές στη στέγη και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν τα κατάλληλα υλικά. Η κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα πάνω στο οποίο βρίσκεται τμήμα του καμπαναριού θα κατεδαφιστεί. Πριν την κατεδάφιση θα κτισθεί με πέτρα ομοιόμορφα με το πάνω τμήμα του κωδωνοστασίου η βάση του, έτσι ώστε να είναι καλαίσθητο και με στατική επάρκεια. Θα γίνει επίσης καθαρισμός και υδροβολή στις εξωτερικές επιφάνειες της τοιχοποιίας των κελιών. Όπου απαιτηθεί θα γίνουν τσιμεντενέσεις και αρμολόγηση με κουρασόνι. Θα απομακρυνθούν οι επίθετες νεώτερες πλάκες που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά της τοιχοποιίας του καθολικού και θα αντικατασταθεί το ξύλινο δάπεδο του πρώτου ορόφου του κτιρίου φιλοξενίας των επισκεπτών. Στις εργασίες περιλαμβάνεται και γενικό λίφτινγκ στους βοηθητικούς χώρους της Μονής.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής επεσήμανε τη σημαντικότητα του μνημείου που χρονολογείται από το 17ο αιώνα, για το Δήμο Βοΐου αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια ως προσκυνηματικό - τουριστικό προορισμό σε συνδυασμό και με το φράγμα της Πραμόριτσας και πρόσθεσε κάθε τι που δημιουργεί νέες προοπτικές στον τόπο μας πρέπει να αναδεικνύεται.

Για την επισκευή της μονής εξέδωσε ανακοίνωση και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 19:51