Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013 09:04

Ημερίδα του ΥΠΕΚΑ στην Κοζάνη για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης, μαζί με κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου, επισκέπτεται σειρά πόλεων της Βόρειας Ελλάδας στα πλαίσια σειράς ενημερωτικών ημερίδων που διεξάγει το ΥΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ενημερωθεί ο τεχνικός κόσμος σχετικά με το νέο νόμο για την αντιμετώπιση ...

της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να ενημερώσουν τοπικά τους μηχανικούς και τα στελέχη των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών για τις ισχύουσες διατάξεις περί αυθαιρέτων. Κατά τη δεύτερη ημέρα της σειράς ημερίδων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο εκδήλωση στην Κοζάνη στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή Ζ.Ε.Π), σε συνεργασία με το τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του Νόμου, τονίζοντας ότι το Υπουργείο είναι σε ετοιμότητα για να υποστηρίξει τους  μηχανικούς και τους νομικούς για να εξοικειωθούν με τις νέες διατάξεις, ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μεγαλώσει η ''ομάδα εργασίας'' που θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών,  ώστε να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημά τους. Είναι αυτονόητο ότι το ΥΠΕΚΑ σας στηρίζει και είμαι βέβαιος ότι από σήμερα και με την συνεργασία που ξεκινάμε για την καθημερινότητα της εφαρμογής του Νόμου, η δουλειά που έχουμε μπροστά μας θα γίνει με πιο συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.  Ενώ συμπλήρωσε ότι οι διατάξεις του Νόμου είναι αναλυτικές, σε συμφωνία με τις αρχές του αστικού δικαίου και των πολεοδομικών διατάξεων ώστε να είναι στιβαρός και εξαιρετικά λειτουργικός.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, αφού παρουσίασε τις κεντρικές καινοτομίες του Νόμου, με τον οποίο όπως τόνισε μπαίνουν «τίτλοι τέλους στα αυθαίρετα καθώς αυτό το κεφάλαιο έκλεισε», ανέφερε ότι η πιο βαθιά αλλαγή του νέου θεσμικού πλαισίου έγκειται στο γεγονός ότι τα προβλήματα λύνονται στη βάση της πραγματικότητας και έφερε ως παράδειγμα την εξ αδιαιρέτου κατοικία και τους ημιυπαίθριους. Καταλήγοντας την τοποθέτησή του  ο Υπουργός Αναπληρωτής  τόνισε: «Είναι ευθύνη όλων μας, να κερδίσει το Περιβάλλον, η κοινωνική οργάνωση, το περιουσιακό δικαίωμα του καθενός, την αξία που του προσδίδει  και την ευκαιρία που παρέχει  αυτή η αλλαγή. Τώρα λύνουμε το πρόβλημα, μεταβιβάζουμε λύση στις επόμενες γενιές».

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης παρουσιάσε τις βασικές διατάξεις του νόμου 4178/2013 αλλά και τις βασικότερες αλλαγές στη φιλοσοφία και τις ειδικές ρυθμίσες σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ειδικότερα θέματα εφαρμογής του νόμου παρουσίασαν ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Καρατσώλης και η Προϊσταμένη (Τμήματος Α) της Διεύθυνσης Οικοδομικού και Κτιριολογικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ) Ευρυδίκη Γαρδίκη, οι οποίοι απάντησαν και σε πολλές ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013 09:19