Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 13:48

Ενημέρωση απο τους Τοπογράφους Κοζάνης για το θέμα του Κτηματολογίου

Στις 26 Αυγούστου 2013 ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για το Δ.Δ. Κοζάνης. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης διόρθωσης/ ένστασης είναι έως τις 15 Νοεμβρίου

(με την παράταση), ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού έως τις 26 Δεκεμβρίου. Κατά την ανάρτηση, ο κάθε ιδιοκτήτης έλαβε ταχυδρομικώς ένα φάκελο με τα στοιχεία των ακινήτων (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα) που έχει δηλώσει. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο σφάλμα συντάσσεται αίτηση διόρθωσης ή ένσταση. Μετά τη διαδικασία εκδίκασης των αιτήσεων διόρθωσης και των ενστάσεων θα αναμορφωθούν τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι κτηματολογικοί πίνακες και θα πραγματοποιηθούν οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου.

Η διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών είναι διαδικασία σαφώς πιο δύσκολη από την υποβολή αίτησης διόρθωσης ή ένστασης στη φάση της ανάρτησης. Επομένως είναι σκόπιμο να γίνει σχολαστικός έλεγχος των αποσπασμάτων χάρτη και λοιπών στοιχείων στη φάση της ανάρτησης γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία του κάθε πολίτη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να προβάλλει τις αντιρρήσεις του, έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει την ιδιοκτησία του.

Η συμπλήρωση της ένστασης είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με προσοχή και καλό είναι να γίνεται με την επιστημονική υποστήριξη Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Νομικών.

Σημαντικά θέματα που μπορούν να εξεταστούν με τη συμβολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών είναι:

Χωρικές Μεταβολές  (Διαφορές στο εμβαδόν, στο σχήμα, στα όρια και στη θέση του γεωτεμαχίου). Ενώ οι πρώτες τρεις περιπτώσεις (διαφορές στο εμβαδόν, στο σχήμα και στα όρια του γεωτεμαχίου) μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν από τον ιδιοκτήτη η τέταρτη περίπτωση μπορεί να αναγνωριστεί μόνο με τη συμβολή  Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού δηλάδή στο που αντιστοιχούν οι συντεταγμένες του γεωτεμαχίου στο έδαφος με σκοπό να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ πραγματικής κατάστασης και ανάρτησης.2.    Διεκδίκηση κυριότητας από τη Διεύθυνση Δασών. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τις ιδιοκτησίες στις οποίες προκρίθηκε κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου σε τμήμα ή στο σύνολό τους βάση του Δασικού τους Χαρακτήρα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κινηθούν έγκαιρα και να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που θα αποδείξουν την κυριότητά τους πάνω στο ακίνητο. Η συγκέντρωση παλαιών τίτλων ιδιοκτησίας ακόμη και αν φτάνει μέχρι το έτος 1945 δεν τεκμηριώνει τον χαρακτήρα της έκτασης και δεν αντικρούει το δασικό χαρακτήρα ο οποίος αποδεικνύεται μόνο με μελέτη φωτοερμηνείας.Με την μελέτη αυτή, ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός παρατηρώντας στερεοσκοπικά το ακίνητο μπορεί να  διαπιστώσει την ανθρωπογενή παρέμβαση κατά τα έτη 1945 έως 1960 και μπορεί να αναγνωρίσει το ανάγλυφο του εδάφους, τις υψομετρικές διαφορές, το ύψος των κτισμάτων και της βλάστησης αλλά και του είδους αυτής (π.χ. μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη, μαντρότοιχων, ξερολιθιάς, βαθμίδων, η ύπαρξη μόνιμων καλλιεργειών όπως αμυγδαλιές, καρυδιές, αμπέλια κ.λπ.). Η αποδεικτική ισχύς των αεροφωτογραφιών είναι μεγάλη διότι αποτελούν Δημόσια Έγγραφα με συγκεκριμένη ημερομηνία λήψης.

Ακόμη και αν κάποιος πολίτης έχει ήδη υποβάλλει την ένστασή του χωρίς να συμπεριλάβει τα παραπάνω τεχνικά στοιχεία  μπορεί να τα υποβάλλει συμπληρωματικά μέχρι την έναρξη εξέτασης των ενστάσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος ,

Τζίτζικας Γεώργιος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 13:52