Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 11:45

Επιστολή διαμαρτυρίας του Ι. Βέργαδου στον Αρβανιτόπουλο για την περιστολή τπου προϋπολογισμού του ΤΕΙ

Επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του συμβουλίου του ιδρύματος κ. Ι. Βέργαδου προς τον υπουργόι Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο

για την εκ νέου περικοπή του προϋπολογισμού του ιδρύματος.

Κύριε Υπουργέ,

Το Συμβούλιο του Ιδρύματος κλήθηκε ξαφνικά και ανεπάντεχα να προβεί σε νέα τροποποίηση του Προϋπολογισμού του Ιδρύματος λιγότερο από ένα μήνα από την προηγούμενη τοιαύτη (23.1.2014). Ο λόγος ήτανε μια προηγούμενη (ξεχασμένη;) απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Α.Π. 59344/ΔΕ-7686/30-12-2013). Το αποτέλεσμα; Μία ακόμη περικοπή του πενιχρού Προϋπολογισμού που αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με μία πρωτοφανή διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν τα Ιδρύματα να προβλέψουν. Με αυτό τον τρόπο περικόπτονται ουσιαστικά όλες οι πιστώσεις του ΠΔΕ που μπορούσαν τα Ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν για το 2014, πριν την έγκριση των ΣΑΕ.

Με τις καινοφανείς αυτές διαδικασίες έχει ουσιαστικά καταντήσει να είναι η έγκριση του Προϋπολογισμού μία παρωδία. Παρόλα αυτά «με πολλά δάκρυα» το Συμβούλιο εκόν άκον θα εγκρίνει την Τροποποίηση του Προϋπολογισμού για να μην δώσει ένα ακόμη άλλοθι για να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Το προσωπικό αυτό, που αποτελείται κυρίως από νέους επιστήμονες, που δεν έχουν άλλους πόρους, είναι τελείως απαραίτητο για να ανταποκριθεί το Ίδρυμά μας έστω και στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του. Προσφέρει διδακτικό έργο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς, δυστυχώς, να έχει ακόμη εισπράξει οποιαδήποτε αμοιβή. Το απαιτούμενο ποσόν έχει ήδη, σύμφωνα με τις οδηγίες σας, συμπεριληφθεί σε προηγούμενη Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού από το αποθεματικό του Ιδρύματος και είναι διαθέσιμο. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν προχωράει λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που εμμένει να θεωρεί τις συμβάσεις αυτές ως νέους διορισμούς με παράλληλη αδράνεια του Υπουργικού Συμβούλιο να προβεί στην απαιτούμενη προς τούτο έγκριση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή έναντι των ΑΕΙ, προ πάντων Ιδρυμάτων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες ακριτικές περιοχές, δεν είναι προϊόν αδιαφορίας. Διερωτώμεθα κατά πόσον είναι μία ακόμη θυσία στο βωμό του «Πρωτογενούς Πλεονάσματος». Ελπίζουμε να κατανοείτε ότι η Παιδεία έχει μία ουσιαστική συνιστώσα ανάπτυξης. Είναι, ωστόσο, ένας πολύ ευαίσθητος χώρος. Αποδομείται πολύ εύκολα, αλλά ανοικοδομείται παρά πολύ δύσκολα. Ελπίζουμε και την ύστατη αυτή στιγμή να βρείτε τον τρόπο να αποτραπεί αυτή η διαδικασία, που έχει δυστυχώς ξεκινήσει. Αν, ωστόσο, αδυνατείτε να το επιτύχετε ελπίζουμε να φτάσει στα αυτιά της Κυβέρνησης όχι απλά η δική μας φωνή, αλά μία ευρύτερη κοινωνική κατακραυγή που θα την σταματήσει.

Σε κάθε περίπτωση προσδοκούμε να έρθει η στιγμή που δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε για άλλη μια φορά σε αυτή την παρωδία έγκρισης τέτοιων προϋπολογισμών.

Με τιμή

Ιωάννης Βέργαδος,
Πρόεδρος
του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 11:50