Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 12:43

Η Συνέντευξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Στέφανου Πράσσου απο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Βατικιώτη

- Η τοπική αυτοδιοίκηση σήµερα δεν έχει καµία σχέση µε την αυτοδιοίκηση που γνωρίσαµε πριν από την εποχή του «Καποδίστρια» και του

«Καλλικράτη». Πολύ περισσότερο, δεν έχει καµία σχέση µε την πραγµατική τοπική αυτοδιοίκηση που λειτούργησε µόνο στο σύντοµα χρονικό διάστηµα της απελευθέρωσης της χώρας από το ΕΑΜ, όπου ήταν πραγµατικά λαϊκό όργανο πάλης και αυτοοργάνωσης του λαού µέσα από συνελεύσεις µε αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους. Σήµερα δεν είναι ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση. Αποτελεί υποκατάστηµα της κεντρικής διοίκησης ακόµα και υπερεθνικών κέντρων όπως είναι η τρόικα αλλά κυρίως λειτουργεί µε οδηγίες, νόµους και κανονισµούς της ΕΕ, που προωθούν συµφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζοµένων, των κτηνοτρόφων, των αγροτών και όλων των λαϊκών στρωµάτων. Συµβάλλει τα µέγιστα στην υλοποίηση των µνηµονίων στο χώρο ευθύνης της, συµµετέχει στις απολύσεις και την απορύθµιση των εργασιακών σχέσεων, διαλύει όλες τις υπάρχουσες κοινωνικές και προνοιακές δοµές, ακολουθεί την κεντρική γραµµή επιβολής επιπλέον φόρων, επιβάλλει τα δικά της χαράτσια στο λαό, διαπλέκεται µε απευθείας συµφωνίες µε το τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό κεφάλαιο ξεπουλώντας δηµόσια περιουσία και λειτουργίες δηµόσιου και κοινωνικού συµφέροντος όπως είναι η κοινωνική πρόνοια, η ενέργεια, το νερό, τα σκουπίδια. Είναι πρωταγωνιστής στην επίθεση που δέχονται τα τελευταία χρόνια οι εργαζόµενοι και ο λαός µας.

Τι διακυβεύεται στις προσεχείς δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές;

- Για όλους τους λόγους που προανέφερα οι προσεχείς δηµοτικές και ακόµα περισσότερο οι περιφερειακές εκλογές δεν µπορεί παρά να έχουν ένα γενικότερα πολιτικό χαρακτήρα προβάλλοντας ταυτόχρονα και τα ιδιαίτερα ζητήµατα της κάθε περιοχής. Σε µια περίοδο που η φτώχεια βρίσκεται όχι στο κατώφλι αλλά στην... κουζίνα των περισσότερων εργαζοµένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούµενων, πρώην αυτοαπασχολούµενων (που έχουν το «προνόµιο» να είναι και άνεργοι και καταχρεωµένοι), της φτωχοµεσαίας αγροτιάς και γενικότερα του λαού, είναι άστοχο, άκαιρο και υποκριτικό να επικεντρωθεί η συζήτηση στους δρόµους και στα γιοφύρια! Σήµερα που οι άνεργοι ξεπερνούν το ενάµισι εκατοµµύριο, οι ανασφάλιστοι πεθαίνουν έξω από τα νοσοκοµεία γιατί δεν έχουν καν το δικαίωµα στην ιατροφαρµακευτική περίθαλψη και τα παιδιά µας, η νεολαία της χώρας, παίρνουν το δρόµο για τα σκλαβοπάζαρα του εξωτερικού, εµείς δεν θα τους κάνουµε τη χάρη να συζητάµε για τα «οράµατα» της αστικής τάξης και για έργα «µακράς πνοής» που θα υλοποιηθούν µέσω ΕΣΠΑ και άλλων «κοινοτικών προγραµµάτων»! Την ώρα που οι µισοί συµπολίτες µας συνωστίζονται στα συσσίτια και χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα µας τρέφονται από τα σκουπίδια εµείς δεν έχουµε το δικαίωµα να µην αντιπαρατεθούµε εφ' όλης της ύλης και να µην αναδείξουµε ποιος µας έφερε ως εδώ, ποιοι είναι οι αίτιοι της τραγωδίας που ζει ο λαός µας, ποιος ευθύνεται για την κρίση και τι προτείνουµε εµείς για να βγούµε από αυτό το σφαγείο όλων των µισθολογικών, εργασιακών, κοινωνικών και δηµοκρατικών δικαιωµάτων του λαού µας.

Εποµένως αυτό που διακυβεύεται είναι συνολικά το αποτέλεσµα µιας σοβαρής πολιτικής µάχης ενάντια στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάµεις που ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση και θα µετρήσει υπέρ ή κατά στον πόλεµο ο οποίος θα κρίνει το µέλλον των εργαζοµένων, του λαού και της νεολαίας.

- Γιατί συµµετέχουν οι δυνάµεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις τοπικές εκλογές από τη στιγµή που χαρακτηρίζονται εγγενή αυτά τα στοιχεία;

- Οι δυνάµεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην περιοχή µας συµµετείχαν και στις προηγούµενες περιφερειακές εκλογές και παρά τις οργανωτικές κυρίως αδυναµίες έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσµα µε πολλαπλά οφέλη, αφού άνοιξε νέους δρόµους αγωνιστικής επικοινωνίας µε ευρύτερα λαϊκά κοινωνικά στρώµατα, ανταλλάσσοντας απόψεις και προβάλλοντας τις θέσεις µας σε χιλιάδες πολίτες της περιοχής. Αυτή η διαδικασία µάς έδωσε νέα πνοή και µας βοήθησε πάρα πολύ να κάνουµε ένα µεγάλο, ποιοτικό και ποσοτικό άλµα σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο. Το διάστηµα που µεσολάβησε συµµετείχαµε, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις πρωταγωνιστήσαµε, στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήµτος στην περιοχή µας.

Σ' αυτές τις εκλογές συµµετέχουµε όχι απλώς για να καταγράψουµε την εκλογική µας επιρροή αλλά γιατί θεωρούµε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα σοβαρό πεδίο για να συνεχίσουµε αυτόν τον αγώνα, να αναδείξουµε τα συνολικά προβλήµατα των εργαζοµένων και του λαού της χώρας µας αλλά και τα ειδικά της περιοχής µας, να συνευρεθούµε και πολιτικά µ' όλους τους εργαζόµενους και τους λαϊκούς αγωνιστές που µαζί δώσαµε τις µάχες της προηγούµενης περιόδου, να µετατρέψουµε το αυτοδιοικητικό σχήµα σε όργανο λαϊκής παρέµβασης και πάλης το οποίο θα δώσει τις µάχες και µετά τις εκλογές, όταν όπως δείχνουν τα πράγµατα θα ενταθεί η επίθεση σε όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζοµένων και του λαού.

- Όλη αυτή την τετραετία το κεφάλαιο, πέρα από καθυστερήσεις, δεν υπέστη σηµαντική ήττα στην εφαρµογή της πολιτικής του. Πώς πιστεύετε ότι µπορεί να ανατραπεί η επίθεση του κεφαλαίου; Τι δεν έγινε τα προηγούµενα χρόνια και µπορεί να γίνει στο µέλλον;

- Αυτή η ανελέητη επίθεση που δεχόµαστε ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια µπορεί να ανατραπεί µόνο µε σοβαρούς, µαζικούς, ταξικούς, ενωτικούς αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού, οι οποίοι όµως θα φέρουν αποτελέσµατα, θα φέρουν τις πρώτες νίκες, τις πρώτες σοβαρές ρωγµές στην αστική κυριαρχία, για να σπάσει η απογοήτευση και να κερδίσει έδαφος η αποτελεσµατικότητα των αγώνων. Σ' αυτή τη φάση το κεφάλαιο δεν σκοπεύει να δώσει τίποτα στους εργαζόµενους, ούτε ένα ευρώ από τα τεράστια συσσωρευµένα κέρδη του. Αλλά και οι εργαζόµενοι δεν µπορούν να επιβιώσουν αν δεν πάρουν το σύνολο ή έστω µερίδιο απ' αυτά τα κέρδη. Ο αγώνας θα είναι σκληρός και αδυσώπητος.

- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το εργατικό κίνημα;

- Δεν μπορούμε να πούμε ότι την προηγούμενη περίοδο δεν έγιναν αγώνες. Έγιναν μεγάλοι αγώνες με τεράστια πολλές φορές συμμετοχή και σε κλαδικό και σε πανεργατικό-πανελλαδικό επίπεδο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η κύρια αιτία για τον «ξαφνικό θάνατο» δυο κυβερνήσεων! Αυτό που κατά τη γνώμη μου έλειπε είναι η γνώση για το βάθος και το μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε για να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιους πολιτικοποιημένους και οργανωτικά πιο δυναμωμένους αγώνες. Το εργατικό κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο, ιδεολογικά, οργανωτικά και πολιτικά αδύναμο και σε πολλές περιπτώσεις διαβρωμένο από τις αστικές επιρροές και την αστική ιδεολογία.

Αυτό που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα είναι η ταξική, οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του κινήματος, η αλλαγή των συσχετισμών, προς όφελος των ταξικών δυνάμεων, στο εσωτερικό του (κάτι που άρχισε ήδη να γίνεται) και μια τεράστια ενωτική προσπάθεια η οποία απαιτεί υπερβάσεις και στοχοπροσήλωση απ' όλες τις δυνάμεις της ταξικής πτέρυγας του κινήματος αλλά και μια συνολική πολιτική γραμμή ρήξης, ένα σχέδιο με στόχο την ανατροπή και τη νίκη, το άνοιγμα δρόμου για μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.

- Ποιοι είναι οι στόχοι και μέσα από ποιους άξονες σκοπεύετε να δώσετε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Δυτική Μακεδονία;

- Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιοχή που δίνει τα τελευταία εξήντα χρόνια την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα κυρίως μέσα από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς με καύσιμο το λιγνίτη που εξορύσσεται από τέσσερα μεγάλα ορυχεία στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας με αμέτρητα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα (χθες είχαμε ακόμα ένα θανατηφόρο ατύχημα στο χώρο των ορυχείων). Είναι η περιοχή των μεγάλων περιβαλλοντολογικών προβλημάτων, αλλά έχει και όμορφες περιοχές με δυνατότητα μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης όπως είναι η Καστοριά, τα Γρεβενά και η Φλώρινα. Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη αύξηση της μαύρης εργασίας, του δουλεμπορίου και της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων στις υπεργολαβίες της ΔΕΗ. Είναι ταυτόχρονα και η περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα μας – τη μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη για νέους κάτω των εικοσιπέντε χρόνων. Αυτοί είναι οι ειδικοί άξονες, συν την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τη γουνοποιία, γύρω από τους οποίους θα κινηθούμε σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής. Ο αγώνας για τις περιφερειακές εκλογές για μας άρχισε ήδη και οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές και σε πολλές περιπτώσεις ενθουσιώδες σε ό,τι αφορά την αποδοχή από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατ' αρχάς αλλά και του αυτοδιοικητικού σχήματος, που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας και διευρύνεται με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων και αγωνιστών της περιοχής. Οι εκλογικοί μας στόχοι είναι κατ' αρχήν να εκλέξουμε περιφερειακό σύμβουλο και να φέρουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα αντάξιο των αγώνων που έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι μας το προηγούμενο διάστημα. Κι αυτό σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαντάζει ρεαλιστικό και ελπίζουμε να επιτευχθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 12:50