Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 10:35

Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Δημάρχου Κοζάνης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης», Λάζαρου Μαλούτα (φωτογραφιες)

Ο Δήμος Κοζάνης, ο μεγάλος ενεργειακός δήμος της πατρίδας μας, καλείται να χαράξει μία νέα πορεία που να απαντά σε ανάγκες και προκλήσεις σε ένα αναδυόμενο τοπίο μικρότερης εξάρτησης από τον λιγνίτη.

Με τη νέα καλλικρατική του μορφή, που τον αναδεικνύει στους μεγαλύτερους δήμους της Ελλλάδας, τίθεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να χαράξει νέους αναπτυξιακούς δρόμους, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου και της ευρύτερης περιοχής.

Το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που αποτελούν ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο στην ιστορική έδρα του Δήμου μας την Αιανή , το πλουσιότατο λαογραφικό μουσείο Κοζάνης, ο ανεκτίμητος πλούτος αιώνων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , καθώς και η ολοζώντανη πολιτιστική παραγωγή δεκάδων συλλόγων, ντόπιων και ποντιακών, θρακιώτικων, μικρασιάτικων και άλλων , συγκροτούν την σημαντικότερη κληρονομιά των προγόνων μας.
Η συστοιχία των πέντε λιμνών στο νότιο μέρος του δήμου, στο διάβα των αρχαίων Μακεδόνων προς τη θάλασσα, το όμορφο τοπίο που τις περιβάλλει, τα προϊόντα, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα και οι εγκαταστάσεις των υδροηλεκτρικών σταθμών συνιστούν ένα μοναδικό σύνολο που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη .
Οι νέοι οδικοί άξονες που διαμορφώνουν το νέο τοπίο στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια, προκαλούν τους Δυτικομακεδόνες να βαδίσουν ξανά τους δρόμους που περπάτησαν πριν 300 χρόνια οι πρόγονοί τους.
Η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες προς την Αλβανία και τη FYROM, καθιστούν την περιοχή μοναδικό διαμετακομιστικό κέντρο, σε συνδυασμό με τις υποδομές που υπάρχουν δίπλα σε αυτούς. Eίναι το σταυροδρόμι της Δυτικής Μακεδονίας .

Ο πλούσιος πρωτογενής τομέας που προσελκύει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων , με επώνυμα προϊόντα, όπως ο κρόκος, η πατάτα, τα κτηνοτροφικά , τα κηπευτικά και μελισσοκομικά προϊόντα, καθώς και η πρόκληση για την ανάπτυξη αρωματικών και θεραπευτικών φυτών και άλλων καλλιεργειών, ανοίγει νέους ορίζοντες.

Ο ενεργειακός πλούτος του δήμου με τα λιγνιτικά κοιτάσματα που συνιστούν το μεγάλο εθνικό ενεργειακό απόθεμα, οι εγκαταστάσεις και οι μεταφορικές ενεργειακές υποδομές, εξασφαλίζουν συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή , που ενισχύεται με την κατασκευή της νέας μονάδας ΠτολεμαΪδα V , όχι μόνο στον συμβατικό τρόπο παραγωγής, αλλά και στην πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.
Η μοναδική συγκέντρωση τόσων πολλών ενεργειακών πηγών στα όρια του Δήμου μας, μαζί με τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης και πρότυπων βιοκλιματικών κατασκευών, που ενσωματώνουν και την παραγωγή από ΑΠΕ, προσελκύουν το ενδιαφέρον ειδικών, αλλά και απλών πολιτών.
Η ανάδειξη αυτής της μοναδικότητας , σε συνδυασμό με το πολιτιστικό και φυσικό μας απόθεμα , είναι ικανή να καταστήσει τον τόπο μας προορισμό .

Το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση της νέας πορείας της πατρίδας μας. Η επιστημονική γνώση, η έρευνα, η καινοτομία, το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, είναι ουσιώδεις πόροι της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας.

Η οικιστική αναβάθμιση του αστικού κέντρου της περιφέρειάς μας , της Κοζάνης, σε μία ισόρροπη σχέση με τους υπόλοιπους οικισμούς του δήμου, καθώς και το εξαιρετικό φυσικό απόθεμα της περιοχής, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, η ήπια και φιλική στο περιβάλλον οικιστική ανάπτυξη, οι ολοκληρωμένες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και λοιπές υποδομές, συναποτελούν αναπτυξιακό πλεονέκτημα της περιοχής, αναδεικνύοντας την πόλη και τον δήμο, το κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας σε όλους τους τομείς.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικότητας, συγκράτησης της υψηλών προσόντων νεολαίας μας και αντιμετώπισης της επιδημίας της ανεργίας.

Με αδιαπραγμάτευτους οδηγούς την εξωστρέφεια, την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία σε όλες μας τις δράσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον , σε μία κοινή πορεία , δημόσιος και ιδιωτικός τομέας , Δήμος και πολίτες, σε μία δημιουργική συνεργασία, είναι εφικτό να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για μία άλλη αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, η τεχνολογία, η εκμηδένιση των αποστάσεων, η ταχύτητα, η εικόνα, οι νέοι άνθρωποι που τα ενσωματώνουν περισσότερο και καλύτερα από τον καθένα, αποτελούν αναγκαία συστατικά της προσπάθειάς μας.

Της συλλογικής προσπάθειας που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ελπίσουν, να πιστέψουν, να χαμογελάσουν.
Γιατί αυτή είναι η πρόκληση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
Η πρόκληση να αποφασίσουμε ότι εμείς ,θα διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον του τόπου μας. Αυτήν την απόφαση καλούμαστε να πάρουμε την Κυριακή .

Θέλουμε μια προοδευτική τοπική αυτοδιοίκηση , που συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διεκδικεί αγωνιστικά αρμοδιότητες, πόρους και στελέχη, για να τις ασκήσει .
Γιατί είμαστε σαν αυτοδιοίκηση αδιαμφισβήτητα ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Είμαστε οι άνθρωποι που ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματά του. Ξέρουμε περισσότερο από τον καθένα ποιες είναι οι ανάγκες και οι δυνατότητες του τόπου μας.
Είμαστε εμείς που μέσα από τα εργαλεία που προσφέρει ο θεσμός που υπηρετούμε, μέσα από τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, μπορούμε να αποτυπώσουμε την αναπτυξιακή πορεία για το αύριο.
Είμαστε εμείς που με τους κλασσικούς και σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας με τον πολίτη, πρέπει να αναδείξουμε το όραμα της ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών, το αναπτυξιακό μοντέλο που θα δώσει την απάντηση που ζητά ο τόπος, που ζητούν οι άνεργοι, οι επιχειρηματίες, ο κάθε πολίτης.
Όμως πρέπει η Πολιτεία να μας απελευθερώσει από τα δεσμά της να μας δοθεί η δυνατότητα να χαράξουμε και να προγραμματίσουμε το μέλλον μας μόνοι μας μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας της ελληνικής περιφέρειας και όχι εξαρτώμενοι στενά από τη βούληση της Κεντρικής Εξουσίας .

Δουλέψαμε σκληρά, είχαμε όραμα, γνώση και σχέδιο και αυτό υλοποιήσαμε. Αξιοποιήσαμε όλες τις ιδέες και τα νέα εργαλεία που υπήρξαν, ώστε να μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα .Υλοποιούμε ένα τεράστιο έργο που αναγνωρίζεται απ όλους .

Έχουμε την ευαισθησία να αφουγκραζόμαστε τους πολίτες και σταθήκαμε δίπλα τους με καθαρές και υπεύθυνες κουβέντες.

Γιατί εμείς έχουμε καθαρές και συγκροτημένες θέσεις και δεν φοβόμαστε να τις ανακοινώσουμε και να τις συζητήσουμε δημόσια.
Δεν φερόμαστε σαν τον Πόντιο Πιλάτο. Είμαστε δίπλα στους πολίτες σε κάθε κοινωνικό αγώνα, σε κάθε διεκδίκηση.

Πρωτοστατήσαμε:
• Στον αγώνα για να μην καταργηθεί το Πανεπιστήμιο και να μη συρρικνωθεί το ΤΕΙ.
• Τον ίδιο αγώνα θα δώσουμε ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης της ΔΕΗ.
• Ήμασταν δίπλα στους πολίτες στον περσινό σεισμό
• Αντισταθήκαμε μαζί με τους κατοίκους του Μαυροδενδρίου στην μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο υποδοχής λαθρομεταναστών.
• Δώσαμε λύση στο πρόβλημα υδροδότησης οικισμών του Ελλησπόντου.
• Είμαστε δίπλα στους πολίτες, με συνεχείς παρεμβάσεις, ακόμα και σήμερα στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία τους που αμφισβητείται απ' το Δημόσιο στα πλαίσια της κτηματογράφησης .

Σε εμάς είναι άγνωστες οι λέξεις: δεν γνωρίζω, ίσως, δεν είμαι ο κατάλληλος, δεν είμαι ο αρμόδιος. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και ευθύνες, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πολίτη και την κοινωνία.
Και για όσους όψιμα ανακαλύπτουν τις προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος, νομίζω ότι με τις καθυστερημένες επισημάνσεις τους, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιβραβεύουν τα αντανακλαστικά που η δημοτική αρχή έγκαιρα επιδεικνύει.

Γιατί αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση αυτής της περιόδου. Σε μια περίοδο που η αυτοδιοίκηση υφίσταται τρομακτική περικοπή πόρων , σε μια περίοδο που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες της αφαιρούνται αρμοδιότητες να σταθεί όρθια , να μην περιορίσει τις δομές και τις λειτουργίες της , να αναλάβει νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο σημερινό ζοφερό τοπίο της κρίσης , να αποτελέσει την ελπίδα και την προοπτική για την απασχόληση, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον τόπο .

Στηρίξαμε και διευρύναμε το κοινωνικό μας έργο.
Οι προνοιακές υπηρεσίες του Δήμου, οι προνοιακές Δομές, οι δράσεις εθελοντισμού και προσφοράς (είτε τις είχαμε από το παρελθόν είτε τις δρομολογήσαμε την τριετία που πέρασε) που όλα αυτά τα χρόνια, αποτέλεσαν πολύτιμο στήριγμα , ένα χέρι βοήθειας, στην προσπάθεια να κάνουμε τον πολίτη να μη νιώθει μόνος στην δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια εθελοντισμού, δίνουμε θετική διέξοδο σε κάθε διάθεση για προσφορά απλών πραγμάτων, υλικής βοήθειας, τροφίμων και σε κάθε τι που μπορεί να δώσει μικρές ή μεγαλύτερες ανάσες στον δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας, συνεργαζόμαστε με όλα τα σωματεία και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας.
Κάναμε επιλογές που σχετίζονταν με την δυνατότητα του πολίτη να έχει δίπλα του τον Δήμο Κοζάνης να απευθύνεται σε εμάς για τα προβλήματά του και να μπορούμε να ανταποκριθούμε με κάθε τρόπο σε αυτά.

Αγκαλιάζουμε όλους τους πολίτες.
Χωρίς ξεπερασμένους διαχωρισμούς και διακρίσεις.
Χωρίς στεγανά. Τα προβλήματα και η εποχή απαιτούν ισχυρά κινήματα.
Κρατούμε την τύχη του τόπου στα χέρια μας.
Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, συντονισμένα.
Αξιοποιώντας ανθρώπους , τεχνολογίες και ιδέες , με σεβασμό στο περιβάλλον και την ισόρροπη ανάπτυξη , με κοινωνική ευαισθησία, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία, με σκληρή δουλειά , συλλογικά , να προσπαθήσουμε να πολλαπλασιάσουμε τις ελπίδες των συμπολιτών μας για ένα καλύτερο αύριο, να προγραμματίσουμε και να περιγράψουμε το όραμα για την αυριανή εικόνα του Δήμου μας, της Περιφέρειάς μας, της πατρίδας μας.

Καλούμαστε όλοι οι πολίτες με την ψήφο μας , να εξασφαλίσουμε τις κατακτήσεις που όλοι μαζί πετύχαμε μέχρι σήμερα και να χαράξουμε μια νέα πορεία προς το μέλλον .

Για να το πετύχουμε αυτό ,στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, χρειαζόμαστε ένα Δήμο ισχυρό .
Χρειαζόμαστε μια Αυτοδιοίκηση ικανή να οραματίζεται το αύριο , να σχεδιάζει να μελετάει και να υλοποιεί έργα δράσεις και πρωτοβουλίες που να κάνουν το όραμα πραγματικότητα .

Χρειαζόμαστε ανθρώπους που διαθέτουν τη γνώση , την εμπειρία , τη θέληση , την αγωνιστικότητα μα προπαντός την ικανότητα να υλοποιούν τις συλλογικές αποφάσεις του τόπου , και των ανθρώπων του .
Χρειαζόμαστε τα αυτοδιοικητικά στελέχη που μπορούν με σκληρή δουλειά να φέρουν καλύτερες μέρες για τον τόπο , για μας , για τα παιδιά μας που αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον μας.
Γιατί ένα πράγμα είναι βέβαιο. Τις καλύτερες μέρες που ονειρευόμαστε , το όραμα που σχεδιάζουμε , το μέλλον για το οποίο αγωνιζόμαστε δεν πρόκειται να μας το χαρίσει κανείς . Καμιά κυβέρνηση , κανείς πρωθυπουργός , κανένας υπουργός , δεν πρόκειται να μας προσφέρει έτοιμο τίποτα , εάν εμείς δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας , εάν εμείς δεν πάρουμε το μέλλον του τόπου στα χέρια μας .
Για το λόγο αυτό έχουμε ανάγκη τον ισχυρό Δήμο Κοζάνης , για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε έμπειρους και ικανούς ανθρώπους , για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε τους νέους ανθρώπους .

Σήμερα ο συνδυασμός μας , ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ , ριζικά ανανεωμένος , εμπλουτισμένος με πολλούς νέους ανθρώπους , επιστήμονες και επαγγελματίες , με στελέχη που συνεισφέρουν με νέα οπτική και φρέσκες ιδέες , μαζί με τα έμπειρα στελέχη του , αποτελεί την εγγύηση για την νέα πορεία που χρειάζεται ο τόπος .
Είναι η ελπίδα πως η κοινή μας προσπάθεια , ο συλλογικός μας αγώνας, οι συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που μόνοι μας πρέπει να αναλάβουμε θα καρποφορήσουν .
Με νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας και τον τόπο .
Χρόνια τώρα, με την καθημερινή μας συνεργασία χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης.
Μια σχέση αξιοπιστίας , με συνέπεια λόγων και έργων.
Εδώ λοιπόν, σήμερα, απ' την κεντρική πλατεία της Κοζάνης δεσμεύομαι να συνεχίσω την ίδια πορεία.
-να κάνω πράξη τα λόγια μου
-να δρομολογώ τα σχέδια και τα οράματά μας
-να είμαι δίπλα στον κάθε έναν και στην κάθε μία από εσάς
-να ανταποκρίνομαι και να απαντώ στις προκλήσεις της εποχής
Δεσμεύομαι να συνεχίσω με την ίδια ειλικρίνεια και το ίδιο ήθος

Η πόρτα του Δημαρχείου ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους και για όλα.

Το τελευταίο διάστημα, προτάσεις δεν ακούμε.
Ακούμε όμως συνθήματα περί ανατροπής.
Αλήθεια ανατροπή σε τι;
-στην καθαριότητα της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων ;
-στην πρωτιά στην ανακύκλωση;
-στην φθηνή τηλεθέρμανση;
-στο άφθονο και καθαρό νερό που εξασφαλίσαμε ;
-στα συσσίτια και στον εθελοντισμό;
-στα έργα του ΕΣΠΑ των 130 εκατ. Ευρώ;
-στις κοινωνικές μας δομές;
-στην στήριξη στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ;
-στην στήριξη στο Λαογραφικό μουσείο ;
-στο έργο του Ωδείου και του ΔΗΠΕΘΕ;
-στην ξεκάθαρη θέση μας για την 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και στην κάθετη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη διάλυση της ΔΕΗ;
-στην στήριξη του κρόκου, της πατάτας και το επιχειρησιακό του πρωτογενή τομέα;
-στις καινοτόμες πρωτοβουλίες μας για την επικοινωνία με τους πολίτες και το μάρκετινγκ του τόπου μας ?
-στην πρότασή μας για το νέο ΓΠΣ και τις επεκτάσεις ?

Ας μας πουν τι θέλουν, ποιο από όλα αυτά θέλουν να ανατρέψουν.

Φίλες και φίλοι
Σας καλώ όλες και όλους
Να στηρίξετε την νέα μας προσπάθεια , τον νέο συνδυασμό μας.
Γιατί εμείς:
• έχουμε όραμα και σχέδιο για τον τόπο μας
• αποδείξαμε ότι έχουμε την γνώση και την εμπειρία να μετουσιώνουμε το όραμα σε πράξη
• μπορούμε να συνθέσουμε και να αξιοποιήσουμε την διαφορετικότητα στις ιδέες
• μπορούμε και δρομολογούμε καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις
• ξέρουμε τις ανάγκες των δημοτών, τις υπηρετούμε με όλα τα μέσα, στηρίζουμε κάθε κάτοικο του Δήμου χωρίς υπολογισμό κόστους
• δίνουμε το χέρι για συνεργασία σε όλους, σε όσους έχουν ιδέες και προτάσεις, σε όσους δρουν και καινοτομούν ωφελώντας το σύνολο

Γιατί εμείς γνωρίζουμε, σχεδιάζουμε, πετυχαίνουμε.

Να δώσουμε μαζί τον αγώνα της κάλπης.

Να δώσουμε μαζί τον αγώνα του ψηφοδελτίου ώστε να μη χαθεί καμία ψήφος.

Να μη χάσουμε την ευκαιρία της Κυριακής.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου.

Με τη νίκη!!

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 10:41