Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 29 Μαϊος 2014 12:35

Η πρώτη συνέντευξη του Λ. Ιωαννίδη στο ''Θ'' και στην Δ. Καραγιάννη

«Το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη θητεία είναι η αξιοποίηση του δυναμικού της κοινωνίας, που το θεωρώ εξαιρετικό. Γι' αυτό και καλώ όλους τους συμπολίτες μας σε συμμετοχή»

 Ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, μίλησε  στο «Θάρρος» και την Δήμητρα Καραγιάννη

Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές τελείωσαν, αν και ο απόηχός τους είναι ακόμα εδώ... Μετά το ανατρεπτικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, που ανέδειξε νικητή στον Δήμο τον Λευτέρη Ιωαννίδη και την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη - Τόπος να ζεις», ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης μιλάει στο «Θ» για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, τόσο για την 'εμπειρία' των εκλογών, όσο και για τον νέο ρόλο που αναλαμβάνει...

- Κύριε Ιωαννίδη, είστε ο μεγάλος νικητής των Αυτοδιοικητικών εκλογών στον δήμο και ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης. Θα ξεκινήσω με μία κοινότυπη ερώτηση: Τι συναισθήματα και τι προσδοκίες σάς δημιουργεί η επιτυχία σας αυτή;

Συναισθήματα χαράς διακατέχουν όχι μόνον εμένα, αλλά και όλα τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης και επιβράβευσης μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και διέγραψε μια πορεία σταθερή και αξιόπιστη. Οι συμπολίτες μας έδειξαν ότι επιβράβευσαν την στάση μας και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην κοινωνία, μας εμπιστεύθηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους. Αυτό όμως μας δημιουργεί ταυτόχρονα και την αίσθηση της ευθύνης απέναντί τους ώστε να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.

- Σ' αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι έδωσαν το μήνυμα της αλλαγής σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Κοζάνης, όπως και στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Οι ήδη υπάρχουσες αρχές αντικαθίστανται από νέες. Πώς το ερμηνεύετε εσείς αυτό;

Οι πολίτες του Δήμου έδειξαν με την ψήφο τους τη διάθεση αλλαγής, όχι μόνον προσώπων, αλλά και 'πολιτικών' που οδήγησαν την περιοχή σε ένα πρωτοφανές οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο. Ήταν ψήφος ανατροπής των κομματικών κατεστημένων και διαμαρτυρίας απέναντι σε λογικές που αντιλαμβάνονται τον πολίτη ως εργαλείο εξυπηρέτησης συμφωνιών που γίνονται σε κομματικά γραφεία, ερήμην του και για ανταλλαγή εξυπηρετήσεων. Άλλωστε, η δημοτική αρχή έδειξε ελλείψεις και δεν φάνηκε αντάξια των αναγκών των πολιτών. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν ο ΄δήμος' να αποφασίσει υπέρ άλλων συνδυασμών πέραν των κατεστημένων, που αν μη τι άλλο δημιουργούν ελπίδες για αλλαγή. Όσον αφορά στην ψήφο υπέρ του δικού μας συνδυασμού πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας που μας παρακολουθούσαν όλο το διάστημα των 4 χρόνων εμπιστεύθηκαν τη δουλειά μας εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου και επιβράβευσαν το ύφος και το ήθος μας.

- Θεωρείτε ότι οι πολίτες ψήφισαν με βασικό κριτήριο την αλλαγή στο δήμο ή περισσότερο εκτίμησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα του συνδυασμού σας;

Θα ήταν αφελές να έλεγα πως υπάρχει απλοϊκή ερμηνεία ενός τόσο σπουδαίου, αλλά και πρωτοφανούς αποτελέσματος. Είναι σαφές πως η ερμηνεία του είναι δύσκολη και θα πρέπει να δούμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν τους πολίτες σε αυτήν την συμπεριφορά. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι πως στην παρούσα στιγμή υπήρχε μια κοινωνική απαίτηση για αλλαγή και αυτή η απαίτηση της κοινωνίας δεν αφορά μόνο στην Κοζάνη, αλλά είναι ευρύτερη. Επιπλέον, η παράταξη που είχε τα εχέγγυα να εκφράσει αυτήν την ανάγκη της κοινωνίας στην παρούσα στιγμή, με βάση την παρουσία της όλα τα χρόνια, αλλά και τις θέσεις και το πρόγραμμά της, ήταν η Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος να ζεις.

- Μέχρι τώρα βρισκόσασταν στην αντίπερα όχθη και μιλούσατε θεωρητικά για όλα όσα πρόκειται να αλλάξουν στο Δήμο σε περίπτωση εκλογής σας. Τώρα, που η φαντασία έγινε πραγματικότητα, πόσο έτοιμος νιώθετε να αναλάβετε την ευθύνη για τη διοίκηση ενός διευρυμένου δήμου, όπως είναι ο δήμος Κοζάνης;

Όλο αυτό το διάστημα δείξαμε με τις δράσεις μας και τον τρόπο λειτουργίας μας ότι ταυτίζουμε το θεωρητικό με την πράξη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διοίκησης του δήμου με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά ταυτοχρόνως με διάθεση να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας. Η Δημοτική Κίνηση, πέρα από την διαφορετική φιλοσοφία, διαθέτει στελέχη ικανά να αναλάβουν θέσεις διοίκησης του δήμου και να υπηρετήσουν τα κοινά υπερβαίνοντας το προσωπικό. Με ένα τέτοιο δυναμικό νιώθω απολύτως έτοιμος να αναλάβω την διοίκηση του δήμου. Το μεγάλο όμως στοίχημα για την επόμενη θητεία είναι η αξιοποίηση του δυναμικού της κοινωνίας που το θεωρώ εξαιρετικό. Γι' αυτό και καλώ όλους τους συμπολίτες μας σε συμμετοχή.

- Τα μέλη του συνδυασμού, που θα επανδρώσουν θέσεις του δήμου, όπως είναι φυσικό, δεν διαθέτουν εμπειρία σε θέματα διοίκησης. Πώς σκέφτεστε να χειριστείτε πρακτικά τα πολλά προβλήματα του δήμου Κοζάνης -με κυρίαρχα τα οικονομικά- την πενταετία που έρχεται;

Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε εμπειρία σε θέματα διοίκησης. Η εμπειρία άλλωστε αποκτάται με την ενασχόληση. Είμαστε όμως δοκιμασμένοι στους χώρους που κινούμαστε επαγγελματικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, επιστημονικούς. Θεωρώ ότι μπορούμε με την κατάλληλη προετοιμασία να διαχειριστούμε εξαιρετικά τα δημόσια πράγματα και μάλιστα με τρόπο καινοτόμο. Ήδη ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε και να σχεδιάζουμε τα πρώτα μας βήματα. Έχουμε όρεξη, ενθουσιασμό, σχέδιο, ικανούς ανθρώπους και πάντα σε συνεργασία και με το προσωπικό του Δήμου θα καταφέρουμε να κάνουμε την διαφορά.

- Πόσο νιώθετε να «δεσμεύεστε» από τις προεκλογικές «υποσχέσεις» που δώσατε και από τις προσδοκίες που δημιουργήσατε στον κόσμο που σας ψήφισε;

Το θετικό για μας είναι πως δεν παρασυρθήκαμε από την ευκολία των πολλών προεκλογικών υποσχέσεων, τις οποίες μετά δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε. Θεωρούμε ως οδηγό το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και συναίνεσης. Σαφώς η ευθύνη είναι σημαντική, το βάρος μεγάλο και η διαχείριση των προσδοκιών των πολιτών μια πολύ σημαντική υπόθεση. Θέλουμε να κοιτάζουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια, όπως τώρα έτσι και μετά από 5 χρόνια. Γνωρίζουμε απόλυτα τις συνέπειες από την μη ικανοποίηση των προσδοκιών που γέννησε η εκλογική μας νίκη, αντιλαμβανόμαστε πως δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε!

- Πώς θέλετε να δείτε τον Δήμο Κοζάνης σε 5 χρόνια από τώρα;

Οραματιζόμαστε έναν δήμο έτσι όπως προτείνουμε και στις προγραμματικές μας θέσεις. Έναν δήμο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του, έναν δήμο, όπου ο κάθε πολίτης θα έχει λόγο και συμμετοχή, έναν δήμο που θα έχει λύσει πολλά από τα ζητήματα καθημερινότητας, έναν δήμο με περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για όλους, έναν δήμο πράσινο, έναν δήμο που θα μπορούμε περήφανοι να τον κληροδοτήσουμε στους επόμενους. Θέλουμε ειλικρινά να μετατρέψουμε την Κοζάνη σε έναν Δήμο πρότυπο λειτουργίας, αλλά να θέσουμε και τις βάσεις εξόδου της περιοχής μας από το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο.

- Τι έχετε να πείτε στον απερχόμενο Δήμαρχο, κ. Λάζαρο Μαλούτα;

Νομίζω πως επί 4 σχεδόν χρόνια η προσωπική μου συμπεριφορά απέναντι στον κ. Μαλούτα ήταν η αρμόζουσα για έναν άνθρωπο που υπηρετεί μια τόσο σημαντική θέση, όπως αυτή του Δημάρχου Κοζάνης, και τον αντιμετώπισα με τον δέοντα σεβασμό. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερε ως Δήμαρχος Κοζάνης και να δηλώσω πως είμαι ανοιχτός σε όποια συνεργασία που θα αξιοποιεί τις γνώσεις και την εμπειρία του.
Παρά το ότι οι διαφωνίες μας ήταν αρκετές και σημαντικές, παρά το ότι του άσκησα σκληρή - όχι προσωπική, αλλά πάντα ουσιαστική και εντός των ορίων πολιτικής ευπρέπειας- κριτική, η προσωπική μου γνώμη για τον Λάζαρο Μαλούτα είναι ιδιαίτερα θετική και πάντα θα στέκομαι με σεβασμό απέναντι στην ιστορία του στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ανοιχτός σε συνεργασία είμαι επίσης και με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης γιατί πιστεύω ότι όλοι έχουμε προτάσεις και όραμα για το δήμο.

- «Ο πιο μεγάλος κίνδυνος», λένε, «γεννιέται τη στιγμή της νίκης». Υπάρχει για εσάς κάποιος κίνδυνος που ελλοχεύει;

Κίνδυνοι πάντα υπάρχουν και νομίζω πως ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι η αλλοτρίωση που προκαλεί η παραμονή στην εξουσία. Πιστεύω όμως πως η ισχυρότερη άμυνα σε αυτόν τον κίνδυνο είναι, από την μια η αυτογνωσία και ο αυτοέλεγχος του καθενός που ασκεί εξουσία, και από την άλλη η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία μας που δεν θα μας επιτρέψει να χάσουμε τον χαρακτήρα μας, αλλά να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας.
Επίσης, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την ευθύνη της διοίκησης και το χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκαν. Θεωρούμε την Δημοτική αρχή, υπηρεσία για το συλλογικό καλό και όχι κάλυψη προσωπικών φιλοδοξιών. Αυτό άλλωστε δεν το έχουμε ανάγκη, γιατί ο καθένας από μας είναι καταξιωμένος στον χώρο του. Τέλος δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μαϊος 2014 12:46