Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014 16:56

Η Δυτική Μακεδονία δεν θα γίνει χωματερή των επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας «Αποφασίζουμε εμείς, για εμάς»

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, σήμερα Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, στο κτίριο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ Κοζάνης,

μετά και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, για την ανάκληση της απόφασης της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου για «Κατασκευή τριών νέων κυψελών εντός υφιστάμενου χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων σε λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ Α.Ε.».

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, οι Δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Δακής, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Γιάννης Βήττας, Νικόλαος Κουρκούτας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δημήτρης Μαυροματίδης και ο Γενικός Διευθυντής ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης.

Οι φορείς της περιοχής ,εξέφρασαν  τις θέσεις τους για το σοβαρό πρόβλημα την έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και συμφώνησαν ομόφωνα  με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και εξουσιοδότησαν τον Περιφερειάρχη να την υλοποιήσει. 

Στην πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη που μετέφερε στους παρισταμένους της σύσκεψης ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, για συνάντηση μαζί του στις αρχές Δεκέμβρη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αυτή, μόνο εφόσον γίνει η ανάκληση της απόφασης της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ. Σε περίπτωση που δεν ανακληθεί η απόφαση, δεν θα υπάρξει ραντεβού, αλλά αντίθετα όλοι μαζί, οι φορείς με την τοπική κοινωνία θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας. 

Ο κ. Περιφερειάρχης,μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε την απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος να γίνει η χώρα μας χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων από ,όλη την Ελλάδα. Η κάθε πειφέρεια και αυτήν είναι η θέση μας θα πρέπει να διοχετεύει τα δικά της απόβλητα και εμείς αυτό προσπαθούμε. Ο κ. Δακής περιμένει να ακούσει τον σχεδιασμό και τις κινήσεις από την πλευρά της περιφέρειας, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα και τοποθέτηση για αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα. Ο κ. Κουρκούτας ο επικεφαλής της παράταξης ΧΑ ανέφερε «πως εμείς στηρίζουμε πάντα ότι αφορά τον κοινωνικό χαρακτήρα τον οποίο μπορεί να εκφράσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και με αυτό είμαστε,» ενώ η κ. Ζεμπιλιάδου τόνισε πως ο συνδυασμός της ήταν ο πρώτος που ανάδειξε αυτό το θέμα. Ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης «έχουμε αποφασίσει και το Δ.Σ. ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία χώρου ταφής επικινδύνων αποβλήτων στην περιοχής μας. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο χώρος δημιουργείται μέσα στα ορυχεία. Έχουμε να δηλώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν η περιοχή , η οποία υποβαθμίστηκε από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ως αποκατάσταση να γίνεται χώρος ταφής επικινδύνων αποβλήτων ». ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, είπε πως «είναι ξεκάθαρη η αντίδραση μας, είναι θετικό το ότι ξεκινάμε σήμερα με αυτό το διάλογο». Οκ. Μαυροματίδης,, Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε την άμεση ακύρωση της απόφασης για μια σειρά λόγων και να δούμε με «ρεαλισμό την πραγματικότητα , το πώς δηλαδή θα διαχειριστούμε και με διαφάνεια το ζήτημα των επικύνδυνων αποβλήτων στη δυτική Μκεδονίας».

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 08:29