Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 23:33

Άναψαν οι κλαδαριές στη Σιάτιστα του δήμου Βοίου (photo –video)

Ρεπορτάζ Μερόπη Βαχτσεβάνου  Με πλήθος κόσμου ,

μυρωδιές από ψητά και κρασί και με τη συνοδεία χάλκινων πνευστών , αναβίωσε το γραφικό έθιμο της κλαδαριάς στη Σιατιστα του δήμου Βοίου .

Ένα έθιμο που εντάσσεται στα έθιμα του δωδεκαημέρου, όπως αποκαλείται το διάστημα από τα Χριστούγεννα και μετά.

Ο δήμαρχος Boίου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, άναψε την πρώτη κλαδαριά στην είσοδο της πόλης , αμέσως τσούγκρισαν τα ποτήρια με κρασί και μεζέ άρχισε ο χορός. Με την συνοδεία χάλκινων πνευστών ανεβήκαμε προς τις πλατείες και στις γειτονιές όπου σε κάθε γωνιά της Σιάτιστας υπήρχε και από μια κλαδαριά.
Η προετοιμασία για το έθιμο όμως, ξεκινά ήδη από τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, την επόμενη του Αγίου Δημητρίου, στις 27 Οκτωβρίου, τα παιδιά και οι έφηβοι τρέχουν στα χωράφια και τις βουνοπλαγιές και μαζεύουν κλαδιά και ξερά χόρτα για την κλαδαριά. Ψάχνουν κυρίως κλαδιά κέδρου που έχουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Τα κλαδιά αποθηκεύονται σε μέρος ξηρό και παραμένουν εκεί για να ξεραθούν εντελώς και να μην έχουν υγρασία.

Στις 23 Δεκεμβρίου, η ετοιμασία ξεκινά ήδη από το μεσημέρι. Τα κλαδιά στοιβάζονται στον ανοιχτό χώρο όπου θα τελεστεί το έθιμο και δημιουργούν ένα τεράστιο σωρό. Ο σωρός ανάβει το βράδυ, από τα χέρια του γηραιότερου κατοίκου του χωριού. Τότε, οι κάτοικοι πιάνουν το χορό γύρω από την πυρά. Σε κάποια μέρη περιφέρονται γύρω από την πυρά και οι κωδωνοφόροι, άνδρες που κρεμούν κουδούνια και δίνουν στην όλη τελετή ένα χαρακτήρα αρχαιοελληνικού διονυσιακού δρώμενου. Το άρωμα των κέδρων δημιουργούν πράγματι μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Το δικό του μήνυμα έδωσε ο δήμαρχος Βοίου «Σήμερα στην Σιάτιστα γιορτάζουμε τον ερχομό των Χριστουγέννων είναι ένα έθιμο που εδώ ανάβουμε τις κλαδαριές , από τα κλαδιά που μαζεύουμε και κάνουμε αυτό. Είναι ένα έθιμο που από αρχαιοτάτων χρόνων που προορίζει και βλέπει τον ερχομό του Ιησού Χριστού. Εύχομαι αυτή η χρονιά που θα μας έρθει να είναι καλύτερη. Χρόνια πολλά σε όλους υγεία ευτυχία , ότι επιθυμεί ο καθένας και ο Χριστούλης μας να είναι πάντα μαζί μας. Σας ευχαριστώ πολύ να είστε καλά και του χρόνου με υγεία. »

Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας , περιβάλλοντος Λάζαρος Γκερεχτές ευχήθηκε χρονιά πολλά σε όλους «Χρόνια πολλά και από τη Σιάτιστα όπως κάθε χρόνο γιορτάζουμε και φέτος το έθιμο των κλαδαριών. Ένα έθιμο που συμβολίζει τις φωτιές που άναβαν για να ζεσταθεί ο Χριστός. Ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα να έρθει ο καινούργιος χρόνος με υγεία προκοπή για τον καθένα. Σαν νέα δημοτική αρχή θα κάνουμε το καθήκον μας έτσι ώστε για όλους τους συμπολίτες μας, να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους. Χρόνια πολλά με υγεία και προκοπή ».

Στην αναβίωση του εθίμου παρόν ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, ευτυχισμένο το 2015. «Σήμερα ουσιαστικά ξεκινάει το εορταστικό δωδεκαήμερο τόσο σε περιοχές του Βοίου, όσο και στα ορεινά χωριά των Γρεβενών .Αυτήν την περίοδο όλοι οι συμπολίτες μας διασκεδάζουν, διατηρώντας τα ήθη και έθιμα. Χρόνια πολλά λοιπόν το 2015 να φέρει σε όλους τους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας υγεία,χαρά και ευτυχία.»

Το έθιμο αυτό, αποτελεί σταθμό στην πολιτιστική ιστορία αυτού του τόπου . Ένα θέαμα μεγαλόπρεπο και συναρπαστικό. Είναι ένα κομμάτι της ζωή των κατοίκων της Σιάτιστας, που συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν στην Βηθλεέμ για να αναγγείλουν τη γέννηση του Χριστού .

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 23:44

Πολυμέσα