Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 10:08

Η Γενική Συνέλευση των Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας για το ασφαλιστικό


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΤΣΜΕΔΕ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το ασφαλιστικό μας δέχεται μια ανελέητη επίθεση από ένα μόνιμο μηχανισμό μείωσης των κύριων συντάξεων,

πλήρους εξαΰλωσης των επικουρικών και του εφάπαξ, διάλυσης δηλαδή της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα. Για να μη βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις και χάσουμε τον «πόλεμο», πιστεύουμε ότι η ΕΜΔΥΔΑΣ, το ΤΕΕ και όλοι οι φορείς των Μηχανικών οφείλουν να οργανώσουν παράλληλες δράσεις προς δύο κατευθύνσεις:
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ των Μηχανικών, μέσω μιας μεγάλης πολύπλευρης καμπάνιας σε συνεργασία όλων των Φορέων τους και
 ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ σχεδίου κινητοποιήσεων με στόχο την αποτροπή διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ-Ασφαλιστικού.

Διεκδικητικό Πλαίσιο. Βασικά Ζητήματα Διεκδίκησης–Προτάσεις

1. Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ 15 που αφορούν στις αυξήσεις των εισφορών για τους προ του 1993 ασφαλισμένους και την υποχρεωτική μεταπήδηση κάθε 3 χρόνια σε επόμενη ασφαλιστική κατηγορία (μέχρι 14 ασφ. Κατηγ.) για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους. Παράλληλα επιβάλλεται, με δεδομένη την στα πλαίσια της διαμορφωμένης δυσχερής οικονομικής κατάστασης του Κλάδου (ιδιαίτερα έντονης μετά το 2008) να υπάρξει ριζική μείωση των εισφορών, που να αντιστοιχίζεται με τα οικονομικά δεδομένα.
2. Ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών με : α) τόκους επί των οφειλών ίσους με αυτούς που αποφέρουν τα αποθεματικά, χωρίς καμιά άλλη προσαύξηση, β) ύψος δόσεων όχι μεγαλύτερο του 20% του εισοδήματος των οφειλετών, γ) μη απώλεια διακανονισμού σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής κάποιων δόσεων, δ) αναδρομική παραγραφή οφειλών και πρόσθετων για όσους αποδεδειγμένα δεν είχαν επαρκές εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια.
3. Οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη διαδικασία διευκόλυνσης των Μηχανικών με αναστολή της υποχρεωτικότητας εισφορών στο Ταμείο κατ' αρχάς μέχρι 3 χρόνια (2017) (με αποφάσεις ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ) για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα, με ταυτόχρονη δυνατότητά τους να εξαγοράσουν στο μέλλον τον χαμένο ασφαλιστικό χρόνο, έτσι ώστε να μην θίγονται ή αλλοιώνονται οι βασικές αρχές: α) Άδειας άσκησης του Επαγγέλματος (ΤΕΕ) και β) Ασφάλισης της ιδιότητας του Μηχανικού (ΤΣΜΕΔΕ). Να διεκδικηθεί η δυνατότητα αυτή να ισχύσει και αναδρομικά από το 2008, για όσους δεν άσκησαν το επάγγελμα ή δεν είχαν επαρκές εισόδημα.
4. Πλήρης και χωρίς όρους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα από οφειλές προς το ταμείο (η στέρησή της είναι απαράδεκτη ως "τιμωρία" του οφειλέτη, ενώ ο συνδυασμός αυτής της στέρησης με την διατήρηση της οφειλής παράλογος). Εναλλακτικά και ως ελάχιστο μέτρο ανακούφισης, ο διαχωρισμός των εισφορών του Κλάδου υγείας ή η καταβολή δύο μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για ετήσια υγειονομική κάλυψη (ανάλογα με τα 50 ένσημα του ΙΚΑ).
5. Διεκδίκηση των αποθεματικών που κλάπηκαν από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ με την υποχρεωτική εφαρμογή του PSI και παράλληλα του ποσού που οφείλεται από το Κράτος από την εφαρμογή της τριμερούς (Ν. 2084/1992). Επαναφορά της τριμερούς χρηματοδότησης σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.
6. Αποσύνδεση των οφειλών προς το ταμείο από ΕΦΟΡΙΑ, ΚΕΑΟ ή οποιονδήποτε άλλο αντίστοιχο φορέα, που θα ποινικοποιεί τις ασφαλιστικές οφειλές και θα λειτουργεί ως κατασχετικός μηχανισμός. Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Στελέχωση και ενεργοποίηση του υπηρεσιακού μηχανισμού για την είσπραξη εργοδοτικών οφειλών και οφειλών ατομικών που δημιουργούνται από πρόθεση και όχι εξαιτίας της κρίσης.
7. Κατάργηση του Ν.3863/10 για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, (βασική και αναλογική), χωρίς χρηματοδότηση (360 €) του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Ταμεία που χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Βασική Σύνταξη. Διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης.
8. Όχι στην ενοποίηση με άλλα ταμεία και στα "επαγγελματικά ταμεία" που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
9. Αλλαγή θεσμικού Πλαισίου για το πλαφόν των 15.000 € οφειλής για την προώθηση συνταξιοδοτικής απόφασης, με σημαντική αύξηση του (40.000 €), ώστε και οι εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτηθούν και το Ταμείο να εισπράξει τις οφειλόμενες εισφορές
10. Μεταφορά του πόρου της § 2 του άρθρου 44, του Ν. 3986/2011, που κατευθύνεται στον ΟΑΕΔ και αφορά την πρόβλεψη επιδόματος ανεργίας (ανεφάρμοστο για ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ) στον Κλάδο Ειδικών Παροχών με ταυτόχρονη έκδοση ΥΑ για τον Κανονισμό Λειτουργίας του (Ν. 3518/2006) ώστε το ΤΣΜΕΔΕ να καλύπτει ανεργία και χαμηλό εισόδημα για τους ασφαλισμένους του Ταμείου με μεγαλύτερη επάρκεια.
11. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την δυνατότητα πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος.
12. Διασφάλιση των αποθεματικών του ταμείου και αποσύνδεσή τους από κάθε επισφαλή χρηματιστηριακή επένδυση και Τραπεζικά – Επιχειρηματικά παιχνίδια.
13. Άμεση απομάκρυνση των υπευθύνων και απονομή ευθυνών σε όλους εκείνους που προέβησαν σε διαλυτικές του ενέργειες σε βάρος του ταμείου (ΕΤΑΑ).
14. Προστασία της μητρότητας με διεκδίκηση δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και άλλες παροχές.
15. Εκπροσώπηση της ΕΜΔΥΔΑΣ στο ΔΣ του ΕΤΑΑ.

Κοζάνη, 20/01/2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

O Πρόεδρος

Δισλής Βασίλειος
Πολιτικός Μηχανικός
Η Γεν. Γραμματέας

ΤζαγκαρίδουΑναστασια
Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 10:12