Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 23:55

Kοπή πίτας της Φιλαρμονικής του δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ»(photo)

Την πίτα της έκοψε η «Πανδώρα» σήμερα το βράδυ στο χώρο όπου στεγάζεται.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φανή Φτάκα ,όπου ευχαρίστησε τον μαέστρο και τους μαθητές για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις «και στις εκδηλώσεις της αποκριάς ξεκινώντας από την Τσικνοπέμπτη συνοδεύοντας τους φανούς , στην είσοδο του καρνάβαλου στην πόλη όπως και στην παρέλαση της μεγάλης αποκριάς. « Έτσι έχετε βιωματική εμπειρία με το μεγάλο δρώμενο της πόλης μας. »
Στην συνέχεια η κ. Φτάκα έκανε μια ιστορική αναφορά για την φιλαρμονική και την παρουσία της στο δρώμενο της αποκριάς. Διηγήθηκε το τραγικό συμβάν που συνέβη στη διάρκεια του 1862, που σκοτώθηκαν 2 αδέρφια. «Με αφορμή αυτό το συμβάν απαγορεύτηκαν με την διαταγή του Διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων η διεξαγωγή αποκριάτικών εκδηλώσεων . Όμως επειδή ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες στην μνήμη των Κοζανιτών πίεσαν πάλι τον Διοικητή και τους ξαναεπέτρεψε να γίνουν το 1902 , με την δημιουργία του Μορφωτικού Συλλόγου . Ο Σύλλογος λοιπόν αποφάσισε όχι μόνο να δημιουργήσει την «Πανδώρα» μαζί με την ανασύσταση του κοζανίτικου καρναβαλιού , αλλά έκανε και μια ορχήστρα εγχόρδων και χορωδία. Έτσι δημιουργήθηκε μια μεγαλύτερη πολιτιστική κίνηση στην πόλη από το παρελθόν. Τα 3 τμήματα χορωδία, μπάντα και η συμφωνική ορχήστρα εγχόρδων αναπτύχθηκαν πάρα πολύ . Η συμφωνική μας ορχήστρα ήτανε η 2η μετά των Αθηνών. (συμπληρώνει ο μαέστρος).Όλο αυτό βοήθησε και στο να αναβιώσει εκ νέου το καρναβάλι της η Κοζάνη και να δημιουργηθεί η Φιλαρμονική.»
Στην συνέχεια έκοψαν την πίτα και προχώρησαν σε μια συζήτηση για να τεθούν και να λυθούν τα ζητήματα της «Πανδώρας».

Μερόπη Βαχτσεβάνου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 00:01