Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 11:45

Λ. ΜΑΛΟΥΤΑΣ: «Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ»

alt«Στο σημερινό Δήμο Κοζάνης μέσα απ΄ τις πολυποίκιλες δράσεις πολιτισμού, συναντιούνται, εδώ και χρόνια, όλοι οι πολίτες του νέου Δήμου Κοζάνης. Γι΄ αυτό τα θεμέλια του πολιτισμού είναι γερά και πάνω σ΄ αυτά μπορούμε να χτίσουμε τη νέα πολιτιστική μας ταυτότητα, που θα είναι η μεγάλη μας δύναμη και ένας ακόμα μοχλός ανάπτυξης».  Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε....

μια μεγάλη συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο της Αιανής, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης και εστίασε ιδιαίτερα στη βαρύτητα που θα δώσει στον πολιτισμό η Δημοτική αρχή του νέου Δήμου Κοζάνης.  

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΝΟΤΗΤΑ για το νέο Δήμο Κοζάνης», αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που θα αναπτυχθούν γύρω απ΄ τον πολιτισμό που είναι:

·         Η αξιοποίηση του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ελίμειας, στη σημερινή Αιανή, με την ανάδειξη του αρχαιολογικού Μουσείου και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για να μπορεί να υποδεχθεί όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες.

·         Η διεκδίκηση να δημιουργηθεί στην Αιανή πανεπιστημιακό τμήμα, στα πλαίσια του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αρχαιοελληνικών σπουδών, ή αρχαιολογίας.  

·         Η υλοποίηση του νέου σύγχρονου κτιρίου της βιβλιοθήκης στην Κοζάνη που θα φέρει στην επιφάνεια τον πλούτο που συσσώρευσαν εδώ και χρόνια παλιοί και νέοι στη Δημοτική βιβλιοθήκη μας.

·         Η ενίσχυση του λαογραφικού μας μουσείου και όλων των άλλων μουσείων που λειτουργούν στο σημερινό Δήμο Κοζάνης (αρχαιολογικό, τοπικής ιστορίας) και τους άλλους Δήμους.

·         Η δημιουργία πινακοθήκης στο αρχοντικό Βαμβακά.

·         Η δημιουργία Μουσείου της τοπικής μουσικής ιστορίας.

·         Η ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού με τη συνεργασία των δεκάδων σωματείων που λειτουργούν στο νέο μας Δήμο, αναβιώνοντας και διατηρώντας ήθη και έθιμα των χαμένων και αλησμόνητων πατρίδων.

·         Η ενίσχυση των λαογραφικών εθίμων του Τσιαρτσιαμπά, με τις Λαζαρίνες, τη διατήρηση του γλωσσικού ιδιώματος και της ξεχωριστής μουσικής παράδοσης.

·         Η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του μοναδικού εθίμου της Κοζανίτικης αποκριάς που φέρνει κοντά μας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

·         Η πολύπλευρη στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων καθώς και των σύγχρονων δημιουργών κάθε μορφής τέχνης. 

·         Η διοργάνωση εκδηλώσεων για την 100ετηρίδα (1912-2012) από την απελευθέρωση της περιοχής, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ιστορικής γνώσης και την επανασύνδεση της με τη νέα γενιά.

·         Η συστηματική δουλειά για την επανασύνδεση και αξιοποίηση όλων των ομογενών της διασποράς, που μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας σε όλο τον κόσμο.   

Ο κ. Μαλούτας εμφανίστηκε αισιόδοξος και σίγουρος για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού στόχου του νέου Δήμου Κοζάνης, υπογραμμίζοντας: «Τα πάντα κερδίζονται όταν υπάρχει σχέδιο, απόφαση και ικανότητα να υπερβείς τα εμπόδια.

Όταν υπάρχει πίστη στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και στους ανθρώπους του τόπου.

Στο σημερινό Δήμο Κοζάνης είμαστε περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε, αλλά επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο σε ένα.

Ποτέ δε χάσαμε ούτε ένα ευρώ από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αντίθετα κερδίσαμε πολλά περισσότερα γιατί όταν εμείς είχαμε έτοιμες τις μελέτες και τα σχέδια, άλλοι δεν είχαν καν ξεκινήσει.

Ακόμα και όταν κρατικοί λειτουργοί προσπάθησαν να μας αναχαιτίσουν και να ακυρώσουν έργα μας, μπορεί να τα καθυστέρησαν για λίγο αλλά στο τέλος εκείνοι που κέρδιζαν ήταν οι πολίτες της Κοζάνης που τα έβλεπαν να υλοποιούνται.

Αυτή είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη, αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη.

Χάρη σ΄ αυτή κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών του σημερινού Δήμου Κοζάνης, χάρη σ΄ αυτή είμαι σίγουρος πως θα κερδίσουμε και τη δική σας».

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 11:47