Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 11:19

Κάλεσμα μαχητικής συμμετοχής στη συγκέντρωση της Κυριακής 8 Μαρτίου

Με αφορμή τη φετινή 8η Μάρτη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες να ξεσηκωθούν

και, όπως τονίζει και το κεντρικό σύνθημα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, «να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει. Να παλέψουν για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους, τις οποίες τους στερούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της».
Τις καλεί να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη στις 7 μμ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης που συνδιοργανώνουν η Ο.Γ.Ε, το Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο και οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και σπουδαστών.
Παρά τις προσπάθειες διαστρέβλωσης του χαρακτήρα της συγκεκριμένης μέρας, εκφυλισμού του νοήματός της και προσαρμογής της σημασίας της στα μέτρα του συστήματος, η 8η Μάρτη είναι η επέτειος της ηρωικής απεργίας των υφαντριών της Νέας Υόρκης το 1857, του αγώνα για να μειωθεί το εξαντλητικό ωράριο, για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, για να γίνει το μεροκάματο των εργατριών ίσο με αυτό των αντρών συναδέλφων τους. Είναι η επέτειος που καθιερώθηκε πριν 115 χρόνια, το 1910, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του επαναστατικού εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν, στη Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών στην Κοπεγχάγη, ως μέρα αφιερωμένη στις εργαζόμενες γυναίκες και τους αγώνες τους. Το σύνθημα της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών είναι αυτό που αντιστοιχεί στο χαρακτήρα, την ιστορία και τη σημασία της συγκεκριμένης μέρας.
Ιδιαίτερα σήμερα, μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και επίθεσης σε κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, να στείλουν μήνυμα πως δε συμβιβάζονται με τις απώλειες αυτές, δε χαμηλώνουν τις απαιτήσεις τους.
Σήμερα την «επόμενη μέρα» της συμφωνίας της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» του κεφαλαίου ας αναρωτηθούν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων: τι αποκομίζουν; Είναι ολοφάνερο πια ότι τη λαϊκή ψήφο η συγκυβέρνηση την αξιοποιεί για συνέχιση της λιτότητας με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς καμιά ανάκτηση των απωλειών, χωρίς κανένα μέτρο ξηλώματος του αντιλαϊκού πλαισίου που μας φόρτωσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Ας σκεφτούν σοβαρά, τι θα γίνει με μέτρα προστασίας της μητρότητας, την επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες χωρίς όρους και προϋποθέσεις; Δεν είναι στη λίστα της νέας συγκυβέρνησης. Η νέα λίστα των «μεταρρυθμίσεων» της συγκυβέρνησης έρχεται να προστεθεί, να συμπληρώσει εκείνη της προηγούμενης συγκυβέρνησης, φέρνοντας νέο «λογαριασμό» στα νοικοκυριά μας και νέο «μαχαίρι» στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία.
Η απάντηση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών στις φωνές που τις καλούν να συμβιβαστούν με το μονόδρομο της ΕΕ και να αποδεχθούν με «αξιοπρέπεια» τα δεσμά της, είναι ξεκάθαρη: Για τις γυναίκες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών αξιοπρέπεια σημαίνει αγώνας, διεκδίκηση, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 11:23