Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 13:17

Έκλειψη ηλίου από την κεντρική πλατεία Κοζάνης - Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο (video-photo)

Το εντυπωσιακό φαινόμενο έκλειψης ηλίου είχαν την δυνατότητα

να παρατηρήσουν οι πολίτες της πόλης σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία Κοζάνης από τις 10:30 μέχρι και τις 12:45, με τη βοήθεια του συλλόγου Αστρονομίας και διαστήματος δυτκής Μακεδονίας που έστησαν στην πλατεία (δίπλα από το ρολόι)ηλιακά τηλεσκόπια με ειδικά φίλτρα . Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά περίπου το ένα τρίτο.

Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τις Φερόες Νήσους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική. 

Στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι θα απολαύσουν δύο μέχρι δυόμισι λεπτά ολικότητας.

Σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από τη Σελήνη και το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως μερική έκλειψη. 

Η σκιά της Σελήνης, με πλάτος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας. 
Μερόπη Βαχτσεβάνου 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 13:48

Πολυμέσα