Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2010 14:23

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

altΟμαλά διεξάγονται από τις 7 το πρωί οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, με τους ψηφοφόρους να εκλέγουν περιφερειάρχες και δημάρχους. Όμως το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εθνικές εκλογές, αφού ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει τη λαϊκή εντολή εάν απόψε δεν σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών».

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

Ομαλά η διαδικασία

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και προς το παρόν εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Περίπου στις 10 το πρωί, αμέσως μόλις επέστρεψε από την Πάρο, όπου άσκησε τα εκλογικό του δικαίωμα, έφτασε στο υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης σε μια άτυπη συζήτηση με τους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Ο υπουργός είπε ότι ελάχιστα προβλήματα σημειώθηκαν όσον αφορά τις εφορευτικές επιτροπές, που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Μικρά προβλήματα εμφανίστηκαν λόγω της απουσίας μελών των εφορευτικών επιτροπών, σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας.

Στην Αττική, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο της Αθήνας, υπάρχουν αρκετά εκλογικά τμήματα που λειτουργούν με τον δικαστικό αντιπρόσωπο, τον γραμματέα και μόνο ένα μέλος Εφορευτικής Επιτροπής.

Όπως προβλέπεται στον εκλογικό νόμο, στις περιπτώσεις αυτές ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί είτε να αναθέσει στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα να αναζητήσουν τους διορισμένους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών που δεν προσήλθαν και να τους μεταφέρει στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν, είτε με το κλείσιμο της κάλπης να υποβάλει αναφορά για να κινηθούν διαδικασίες κυρώσεων σε βάρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Κρήτη υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν και τους ζητήθηκε να παραμείνουν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών. Με το άνοιγμα της κάλπης, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθήνας, υπήρξαν πέντε περιπτώσεις αντικαταστάσεων δικαστικών αντιπροσώπων. Στις τέσσερις οι δικηγόροι δεν προσήλθαν και ορίστηκαν άλλοι, ενώ η πέμπτη περίπτωση αφορούσε εκλογικό τμήμα στη Νέα Μάκρη όπου έγινε ένσταση στη δικηγόρο, καθώς ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος στην περιοχή, και έτσι αντικαταστάθηκε από άλλον δικηγόρο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 9:30 το βράδυ όταν θα έχει συγκεντρωθεί το 10% από τα εκλογικά κέντρα. Δεν αποκλείεται, όμως, να χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα σε κρίσιμες περιφέρειες ή δήμους. Στις σημερινές εκλογές δεν θα υπάρξουν exit poll.

Απέχουν οι ψηφοφόροι σε Γαύδο και Κοζάνη

Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές απέχουν σήμερα οι κάτοικοι του Βελβεντού Κοζάνης και της Γαύδου.

Στην Κοζάνη η απόφαση ελήφθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνένωση του δήμου στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Οι κάτοικοι της Γαύδου διαμαρτύρονται για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κρήτη και ζητούν να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι αν δεν αλλάξει η προκήρυξη, θα αποκλείσουν επ' αόριστο το λιμάνι της Γαύδου.

Εξάλλου, από τις εκλογές απέχουν και οι μηλοπαραγωγοί του Τοιχιού Καστοριάς οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους πριν από δύο χρόνια.

Το βράδυ οι αποφάσεις

Γρίφος παραμένει το πώς τα κομματικά επιτελεία θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πηγές από την Ιπποκράτους δήλωσαν στην εφημερίδα «Τα Νέα», ότι το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση θα αθροίσει τις ψήφους των 13 περιφερειαρχών που στηρίζει το κυβερνών κόμμα µε τις αντίστοιχες ψήφους των υποψηφίων του κόµµατος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κοµµάτων είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ (άνω των 4 ποσοστιαίων μονάδων), τότε η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιηµένη αφού, όπως θα εξηγήσει, παρά τις επίπονες θυσίες ο ελληνικός λαός «εξακολουθεί να τη στηρίζει» και να της δίνει «ψήφο ευθύνης για να συνεχίσει την προσπάθειά της για τη σωτηρία της χώρας».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν «σχεδόν σίγουρες» τις περιφέρειες της Κρήτης, του Νότιου Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Σημαντικές ελπίδες φέρονται να έχουν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, ενώ βελτιωμένη φέρεται να είναι η εικόνα του Γ.Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, στοχεύει στη νίκη σε τουλάχιστον πέντε περιφέρειες και στην είσοδο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Βασίλη Κικίλια στον β' γύρο.

Εκτός από την Αττική, μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί και η Πελοπόννησος, αφού και η υποψηφιότητα του Δ.Δράκου ήταν προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά.

Στη Ρηγίλλης, τέλος, προεξοφλούν επικράτηση σε Κεντρική (Π.Ψωµιάδης) και Δυτική Μακεδονία (Γ.Δακής) και η µάχη, όπως λένε κεντρικά στελέχη, δίνεται για να «κλειδώσει» η γαλάζια νίκη ακόµη και από τον α' γύρο.

πηγή-in.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2010 14:29