Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 17:24

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου - Συντριπτικό οχι στην ΠΝΠ- Να αναγνωριστεί ο θεσμικός ρόλος της αυτοδιοίκησης

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Κοβεντάρειο η κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιο Κοζάνης, που αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να

μεταφερθούν τα ταμειακά αποθέματα των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ).
Ο δήμαρχος Λ.Ιωαννίδης ,μιλώντας στους δημοσιογράφους της περιοχής , ανέφερε πως η σημερνή συνεδρίαση γίνεται για να ενημερωθεί το σώμα για τα δικά μας ταμειακά διαθέσιμα , μεγάλο ενδιαφέρον ποια είναι η κατάσταση του δήμου ποιες είναι οι ανάγκες για το επόμενο 15νθήμερο και ποιες πιθανόν δυνατότητες έχουμε ή δεν έχουμε να συμβάλουμε ή όχι . «Πολιτικά μπορούμε να πούμε αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ξάφνιασε τα πράγματα , είναι μια επιλογή που εμείς διαφωνούμε κάθετα. Είναι ένας τρόπος λειτουργίας με τον οποίο έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Θεωρούμε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και νομοθετήσεις της κυβέρνησης να γίνονται με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που έχει ζητήματα νομιμότητας και δεοντολογίας και λειτουργίας της κυβέρνησης. »
Ο δήμαρχος τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί και να δούμε τι σημαίνει αυτό για το δήμο. Τι δυνατότητες υπάρχουν, τι προβλήματα δημιουργεί τι αβεβαιότητες προκαλεί και τι ζητήματα θέτει. Κάθε πράξη του οποιουδήποτε θα πρέπει να σέβεται την θεσμική αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι για μια ακόμη φορά –δυστυχώς το έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία 5 χρόνια , με σκανδαλώδη τρόπο και τώρα όμως- είναι μια επιλογή που δεν σέβεται την θεσμική αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα είναι θεσμικό ,πολιτικό και ουσιαστικό. Επειδή πιστεύω ότι οποιοδήποτε ξεπέρασμα της κρίσης αυτής της χώρας μπορεί να προκύψει και μέσα από την αυτοδιοίκηση θεωρώ απαραίτητο και το κεντρικό κράτος να σέβεται την αυτοδιοίκηση, τη αυτονομία της, τον ρόλο της. Επειδή το ζήτημα είναι επιτακτικό και υπάρχει η επιβίωση της χώρας , βλέποντας και τα κείμενα της ΚΕΔΕ και το πως κινούνται και οι άλλοι δήμοι, νομίζω ότι εκ μέρους της αυτοδιοίκησης συνολικά εκφράζεται η διάθεση να συμβάλλει η αυτοδιοίκηση με τον όποιο τρόπο μπορεί. Αυτό όμως πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο συνεννόησης , συνεργασίας και σε κάθε περίπτωση να σέβεται την στοιχειώδη λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών του.»
Ο επικεφαλής της παράταξης 'Ενότητα για το δήμο Κοζάνης' Λ. Μαλούτας ανέφερε πως «είναι μια ακόμα πράξη στην επίθεση των πολλών που προηγήθηκαν των κυβερνήσεων πάνω στην αυτοτέλεια και την οικονομική αυτοδυναμία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Με έναν τρόπο χωρίς κανένα διάλογο, αιφνίδια και με καμία εξήγηση η κεντρική κυβέρνηση θέλει να πάρει τα διαθέσιμα των δήμων. Με έναν τρόπο που δημιουργεί κινδύνους και ανησυχίες στους εργαζόμενους της αυτοδιοίκησης όπως εκφράστηκαν από τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ στους προμηθευτές και στους συνεργάτες γενικότερα των δήμων ,έτσι σε μια περίοδο που η πατρίδα μας περνάει την χειρότερη οικονομική κρίση η αποστέρηση των διαθεσίμων θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση και ύφεση στην πατρίδα.»
Ο κ. Μαλούτας τόνισε πως «αυτό που διεκδικεί η αυτοδιοίκηση είναι να της αναγνωριστεί ο θεσμικός της ρόλος. Ευελπιστούμε πως η αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου να είναι μια από τις τελευταίες πράξεις που συνιστούν ευθεία επίθεση στην αυτοδιοίκηση και καταλήγουν με εντελώς αντισυνταγματικό τρόπο την αυτονομία και την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.»

Μ.Β.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 18:18