Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 23:03

Στο χάσμα του σεισμού 1995 -2015: 20 χρόνια μετά Κοζάνη Γρεβενά θυμούνται ξανά (photo-video)

Ρεπορτάζ Μερόπη Βαχτσεβάνου Μνήμες του καταστροφικού σεισμού ξαναζωντάνεψαν στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης,

20 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή με 6,6 Ρίχτερ, κατεδαφίζοντας ολόκληρα χωριά και προκαλώντας τρόμο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Φωτογραφίες, μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό ανασυνθέτουν την περιπέτεια του τόπου και των ανθρώπων του, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον καταστροφικό σεισμό, στις 13 Μαΐου 1995,στις περιοχές Κοζάνης-Γρεβενών.

Τον κορμό της έκθεσης συγκροτούν οι περισσότερες από 100 φωτογραφίες των φωτοειδησεογράφων Γιώργου και Νίκου Γιακουμίδη. «Μέσα από το φακό αυτό που καταγράψαμε εμείς, ήταν ο πόνος. Βλέποντας τους κόπους και τα βάσανα μιας ζωής να γίνονται συντρίμμια. Τα έντρομα μάτια των ανθρώπων. Μέσα σε λίγα λεπτά το βιός της γυναίκας -στην φωτογραφία-καταστράφηκε.»

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Αν. Φωκιανίδης αναφέρθηκε στο πως ο ίδιος βίωσε τον σεισμό της Κοζάνης ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, αλλά και ως δημοσιογράφος στην δημοσιογραφική κάλυψη ενός τέτοιου συμβάντος.

Παρόν στην εκδήλωση και ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φανή Φτάκα , ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Κοζάνης Μανώλης Κουτσοσίμος, ο μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κκ Παύλος και ο κ. Πασχάλης Μητλιάγκας (πρώην Νομάρχης Κοζάνης εκείνης της περιόδου.).

Την έκθεση μπορεί να επισκεφτεί το κοινό μέχρι και την Κυριακή 17 Μαΐου, από τις 09:00μεχρι τις 13:30 και από τις 17:00 μέχρι τις21:00.
Το Σάββατο 16 Μαΐου στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο Βιωματικό-Διαδραστικό Εργαστήριο, με ομιλητές τους φωτορεπόρτερ, τους δημοσιογράφους και τους ανθρώπους από κοινωνικές υπηρεσίες που συνέδραμαν στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες στον σεισμό της 13ης Μαΐου 1995.

Την επιμέλεια της έκθεσης και τον συντονισμό των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιό της έχει ο δημοσιογράφος Κώστας Δαβάνης, ενώ την οργάνωση έλαβαν από κοινού η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 08:01

Πολυμέσα