Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 07:49

Θετικος απολογισμός για την επανεκίνηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Δυτ. Μακεδονία

Εκδήλωση πραγματοποίησε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης σχετικά με το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη Δυτική Μακεδονία.

 

Η εκδήλωση δεν επικεντρώθηκε μόνο στον αγροτικό τομέα, καθώς το θέμα της τευτλοκαλ-λιέργειας έχει επεκτάσεις και το μέλλον της Βιομηχανίας ζάχαρης, όσο και στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ (και πρόεδρος της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής) κ. Λίτσα Αμανατίδου και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ε.Β.Ζ. κ. Γιαννακίδης Δημήτριος.
Επίσης σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των: Μίμη Δημητριάδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κο-ζάνης, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Καρυπίδη Θεόδωρου, του αντιπεριφερει-άρχη Γρεβενών Σημανδράκου Ευάγγελου, στελεχών της Ε.Β.Ζ. και στελεχών των γεωτεχ-νικών υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας.
Αρχικά έγινε μια ιστορική αναφορά σχετικά με την τευτλοκαλλιέργεια και τη βιομηχανία ζά-χαρης.
Οι ομιλητές τόνισαν το πώς από ακμάζουσα επιχείρηση η Ε.Β.Ζ. έφτασε στο σημείο να κλείσει τα 4 από τα 5 ζαχαρουργεία της χώρας και από κερδοφόρα να φτάσει στο σημείο της χρεωκοπίας, κι έτσι η χώρα μας από αυτάρκης και εξαγωγός ζάχαρης να φτάσει στο σημείο να εισάγει ζάχαρη από τις «βόρειες» χώρες, Πολωνία, Γερμανία , Γαλλία κλπ.
Επεσήμαναν ότι από τους 300-320 χιλιάδες τόνους ζάχαρης και τα 400 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων η χώρα μας πλέον έφτασε στο σημείο να παράγει 55 χιλιάδες τόνους, ενώ τη φετινή χρονιά καλλιεργήθηκαν μόνο 60 χιλιάδες στρέμματα, και αυτό μετά από το ενδιαφέρον που έδειξε η σημερινή κυβέρνηση.
Αναφέρθηκαν,επίσης, στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχετικά:

- Με τον ορισμό νέας διοίκησης.
- Την εξεύρεση πόρων για την πληρωμή των παραγωγών για την περσινή καλλιεργη-τική περίοδο.
- Την απόφαση για επαναλειτουργία των ζαχαρουργείων στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα.
- Τις εγγυήσεις που δόθηκαν για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής.
Με αυτόν τον τρόπο και με ανάλογες πρωτοβουλίες η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τη χώρα, στοχεύοντας στη διατροφική αυτάρκεια την αναδιάρθρωση της παραγωγής , την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διατήρηση του παραγωγικού και κοι-νωνικού ιστού.
Με αιχμή το νέο παραγωγικό μοντέλο , στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών, η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης προσπαθεί να ανοίξει ένα διάλογο με την κοινωνία και να την καταστήσει συμμέτοχο.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 07:55