Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 19:45

Οικολογική κίνηση: ''Γιατί δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Νεράιδας'';

Εδώ και 8 μήνες οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του οικισμού της Νεράιδας δεν λειτουργούν με συνέπεια τα λύματα των κατοίκων να καταλήγουν «ζωντανά» στη λίμνη Πολυφύτου ή και στο υπέδαφος.

Η εγκατάσταση δεν έχει καμιά σοβαρή ζημιά και χρειάζεται μια απλή συντήρηση της τάξης των 200 ευρώ. Παρόλα αυτά ο αρμόδιος Δήμος Σερβίων και Βελβεντού εμφανίζεται απρόθυμος να την επαναλειτουργήσει, προβάλλοντας ως βασική αιτία το κόστος λειτουργίας. Το κόστος αυτό όμως είναι μικρό. Αφορά μόνο στην κατανάλωση ρεύματος αφού δεν υπάρχουν άλλες δαπάνες (προσωπικό κλπ). Μιλάμε για 5000 ευρώ περίπου το χρόνο, που μπορεί να μειωθούν κι άλλο, αφού γίνουν κάποιες ρυθμίσεις. (To Εργαστήριο υγρών αποβλήτων του ΤΕΙ που πήρε πρόσφατα δείγματα από τη λίμνη έχει τη σχετική τεχνογνωσία και την παρείχε δωρεάν).

Αν ο Δήμος Σερβίων –Βελβεντού θέλει να περικόψει κάποιες δαπάνες του, ας το κάνει σε άλλους τομείς. Η λειτουργία ενός Βιολογικού καθαρισμού είναι ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ανάγκη.
Δεν μπορεί να καρπωνόμαστε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για ΥΠΟΔΟΜΕΣ κ ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ και μετά να τα παροπλίζουμε ή να τα αφήνουμε να στοιχειώνουν.
Δεν μπορεί να ρίχνουμε ανεπεξέργαστα τα απόβλητα μας σε λίμνες και ποτάμια.
Δεν μπορεί να ρυπαίνουμε τους ήδη υποβαθμισμένους φυσικούς μας πόρους.

Ο Αλιάκμονας είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας και η μεταχείριση που του επιφυλάσσουμε είναι πολύ κατώτερη της χρησιμότητάς του, της οικολογικής αξίας και του μεγαλείου του. Τυροκομεία, βυρσοδεψεία, στάβλοι αλλά και κάποιοι οικισμοί τον χρησιμοποιούν σαν ιδιωτική τους χαβούζα, υπονομεύοντας το μέλλον του ποταμού αλλά και το δικαίωμα των επόμενων γενεών να έχουν πρόσβαση σε καθαρούς φυσικούς πόρους. Από πού αντλούν αυτό το δικαίωμα ?
Και επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει το ρόλο του ελεγκτή και όχι του .. ρυπαντή σε αυτή τη διαδικασία. Αν μη τι άλλο, πώς επαγγέλλεται ότι θα αξιοποιήσει τουριστικά τη λίμνη και θα αναδείξει τις ομορφιές της, όταν δεν μπορεί να την προστατέψει από τον ... ίδιο τον εαυτό της !

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας. Ευελπιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρωτίστως ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 19:48