Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 07:26

Κινητοποίηση πέντε φορέων για τη διάσωση παγιδευμένης εγκυμονούσας αρκούδας κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης

Αρκούδα που είχε παγιδευτεί σε παράνομη συρμάτινη θηλιά, κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης (ΔΔ Παλαιόκαστρου), κατάφερε να απελευθερώσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

 Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ειδοποιήθηκε ταυτόχρονα από το Δασαρχείο Τσοτυλίου , το ΑΤ Σιάτιστας καθώς και από κτηνοτρόφο της περιοχής που εντόπισε πρώτος τα ζώο.

Για τη διάσωση του ζώου κινητοποιήθηκε αφενός μεν η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που διατηρεί η «Καλλιστώ» στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου LIFE στην περιοχή Δήμου Γρεβενών (LIFE ARCPIN) και αφετέρου η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης με βάση τον ισχύον ΦΕΚ. Στη θέση του περιστατικού (σε δασική περιοχή κοντά στο Παλαιόκαστρο Σιάτιστας και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Βούρινου) έφτασαν, εκτός από το προσωπικό του Δασαρχείου και κλιμάκια της Θηροφυλακής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, της Αστυνομίας καθώς και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης.

Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας περίπου 5 ετών, αναισθητοποιήθηκε από τον κτηνίατρο που συνεργάζεται με την «Καλλιστώ» και, με τη βοήθεια του προσωπικού των άλλων φορέων, απελευθερώθηκε από την συρμάτινη θηλιά, χωρίς ευτυχώς να έχει τραυματιστεί. Για ερευνητικούς και διαχειριστικούς σκοπούς, τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο που θα στέλνει γεωγραφικό στίγμα κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αρκούδα συνήλθε κανονικά από τη νάρκωση και κινείται προς το παρόν σε ορεινή δασική περιοχή, μακριά από οικισμούς.

Η χρήση συρμάτινων θηλιών με στόχο, πιθανώς, τη λαθροθηρία αγριογούρουνων, είναι μια παράνομη πρακτική που εκτός από τη βαναυσότητά της για τα ζώα που έχουν την ατυχία να παγιδευτούν, θέτει σε κίνδυνο και απειλούμενα είδη της άγριας ζωής, όπως οι αρκούδες. Επιπλέον, μετά από μακροσκοπική εξέταση διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη αρκούδα ήταν πιθανώς έγκυος, αφού την περίοδο αυτή πολλές από τις θηλυκές αρκούδες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης.

Την απάνθρωπη αυτή πρακτική χρησιμοποιούν, δυστυχώς, και άλλοι ασυνείδητοι, όπως αποδεικνύεται από ανάλογο περιστατικό στο Βατερό Κοζάνης, που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όπου η «Καλλιστώ» κλήθηκε να δώσει και πάλι ανάλογη λύση.

Πηγή :ΚΑΛΛΙΣΤΩ 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 07:34