Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 10:42

Ερώτηση του Γ. Βλατή για την πληρωμή των εργοληπτικών επιχειρήσεων

100204_vlatisΣτην ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης σημειώνει «Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας έχει οδηγήσει την Κυβέρνηση σε περικοπές προγραμμάτων που αφορούν έργα υποδομών. Παράλληλα παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ήδη ενταγμένων έργων (ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, οδοποιίας κλπ.)»

Όπως αναφέρεται και στο πρόσφατο ψήφισμα των συλλόγων πτυχιούχων εργοληπτών ..

δημοσίων έργων Δυτ. Μακεδονίας (Ν. Κοζάνης), Ν. Γρεβενών, Ν. Καστοριάς και Ν. Φλώρινας «τους τελευταίους μήνες δεν έχει γίνει καμία πληρωμή ούτε από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», ούτε από τα λοιπά χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΠΑΔΥΜ, ΠΙΝΔΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ 2004, ΣΑΤΑ, ΕΤΕΡΠΣ)».

Ο κ. Βλατής επισημαίνει ότι η καθυστέρηση πληρωμών των εργοληπτών δημοσίων έργων έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό των εν λόγω επιχειρήσεων στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ οι ρυθμοί αύξησης της ανεργίας στο συγκεκριμένο κλάδο αυξάνονται συνεχώς. Παράλληλα τονίζει ότι η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει την άποψη των πολιτών ότι ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της χώρας είναι το ίδιο το κράτος και ότι η μη συνέχιση των έργων εξαιτίας της στάσης πληρωμών θέτει σε «κίνδυνο» την υλοποίηση του προγράμματος Καλλικράτης και την ολοκλήρωση βασικών υποδομών στην ελληνική περιφέρεια.

Επειδή αφενός δε νοείται επιχειρήσεις να καταβάλουν φόρους για έσοδα που έχουν αποκομίσει βάσει συμβάσεων αλλά δεν έχουν ποτέ εισπράξει και αφετέρου το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ο βουλευτής έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις για τα ήδη ολοκληρωμένα έργα;

Έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την χρηματοδότηση των εν εξελίξει και των ήδη ενταγμένων έργων;

Θα εξεταστεί το πάγιο πλέον αίτημα των εργοληπτών δημόσιων έργων για συμψηφισμό χρεών, από τη στιγμή που το κράτος αδυνατεί να είναι συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στις εργοληπτικές επιχειρήσεις;

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 10:45