Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 13:30

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης Ομιλίες για τον Αλιάκμονα σε τρία σχολεία, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νερού

Το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης και το Γυμνάσιο Κρόκου επισκέφτηκε χτες ο κ. Λ. Τσικριτζής, ως εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, προκειμένου να παρουσιάσει τα τοπικά προβλήματα του υδάτινου δυναμικού και κατά δεύτερο να αναφερθεί στον ποταμό Αλιάκμονα και την πλούσια ορνιθοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου.
Οι ομιλίες έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νερού. Προτιμήθηκαν τα συγκεκριμένα σχολεία, διότι αυτή την περίοδο υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με αντικείμενο το νερό. Προηγήθηκε επικοινωνία με τον Υπεύθυνο Σχολικών δραστηριοτήτων της Β'βάθμιας εκπαίδευσης κ. Κουρού, ο οποίος έχει να επιδείξει σοβαρό έργο και μόνιμη διάθεση συνεργασίας με την Οικολογική Κίνηση.
Ο κ. Τσικριτζής αναφέρθηκε στις καταστροφές που επιφέρουν στην υπόγεια υδροφορία οι εξορύξεις του λιγνίτη και στις τεράστιες ποσότητες νερού που καταναλώνουν οι ΑΗΣ της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα : σοβαρές παρενέργειες στη γεωργία και την ύδρευση. Οι αντλήσεις γίνονται από μεγάλα βάθη, πράγμα που ανεβάζει το κόστος του αρδευτικού νερού για τους αγρότες, κυρίως της Σαριγκιόλ, αλλά και την τελική τιμή του πόσιμου νερού σε πολλούς οικισμούς. Μεταξύ αυτών και η Κοζάνη, η οποία εδώ και μερικά χρόνια αναγκάστηκε να υδροδοτηθεί από μακρινές πηγές με βαθιές (και ακριβές) γεωτρήσεις.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης αναφέρθηκε στον Αλιάκμονα και παρουσίασε στοιχεία της μελέτης του έμπειρου ορνιθολόγου Δ. Μπούσμπουρα, ο οποίος ερεύνησε την ορνιθοπανίδα Πολυφύτου.

Στην ευρύτερη περιοχή  του  ταμιευτήρα έχουν καταγραφεί 128 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 αυτών που απαντούν στην Ελλάδα: Αργυροπελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί, μαυροπελαργοί, χαλκόκοτες, σκουφοβουτηχτάρια, φλαμίνγκο, αρπακτικά κ.α. Μερικά από τα πουλιά αυτά είναι σπάνια ή απειλούμενα.

 Η τεχνητή λίμνη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχτεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), πράγμα που απαιτείόμως μέτρα προστασίας, ελέγχους και διαχειριστικό σχέδιο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 196 ΣΠΠ, καιρός λοιπόν να προστεθεί κι άλλη μία. Είναι καθήκον όλων μας, αλλά κυρίως των παραλίμνιων οικισμών να προβάλουμε, αλλά πρώτα να διαφυλάξουμε το φτερωτό πλούτο του Αλιάκμονα. Μείζον ζήτημα η προστασία από αυθαιρεσίες (παράνομο κυνήγι, μπαζώματα, σκουπίδια, καταστροφή καλαμιώνων κλπ).

Τονίζεται με την ευκαιρία ότι οι ενέργειες προβολής –προστασίας θα ανεβάσουν κατακόρυφα τον οικοτουρισμό.

Η Οικολογική Κίνηση δραστηριοποιείται χρόνια τώρα στην κατεύθυνση αυτή και κυρίως στον τομέα της ευαισθητοποίησης.  Έχει οργανώσει σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και το ΚΠΕ Βελβεντού εκδηλώσεις ενημέρωσης κατοίκων και μαθητών στο Βελβεντό, Αιανή, Κρανίδια κλπ. Επίσης έχει εκδόσει τη δουλειά του κ. Μπούσμπουρα, η οποία περιλαμβάνει και ειδικό παιδαγωγικό πακέτο.   O σχετικός αναλυτικός Οδηγός για τα πουλιά και το βιοποικιλότητα της λίμνης διατίθεται δωρεάν, ενώ σχετικό υλικό υπάρχει και στην ιστοσελίδα μας 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 13:34