Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 00:53

Κουτλιάμπας: "Θα πρέπει τελικά να κάνουμε μάθημα από το μηδέν για το τι είναι Συνεταιρισμός"

Όλα τα άρθρα που έρχονται στο σχέδιο νόμου, είτε επιπρόσθετα είτε ως αλλαγή, διαφαίνεται, ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με τις περισσότερες εκ των βασικών Αρχών

του Συνεταιρισμού - των Συνεταιρισμών Διεθνώς. Με αυτή τη φράση τοποθετήθηκε ξεκάθαρα εναντίον του νομοσχεδίου Αποστόλου για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, o πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας και πρόσθεσε ότι "η Διεθνής Συνεταιριστική Αρχή, λέει, το εξής: Συνεταιρισμός είναι η αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά, για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών διαμέσου μιας συν-ιδιόκτητης και δημοκρατικά αυτό-διοικούμενης επιχείρησης. Αυτό, τα λέει, όλα."

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κουτλιάμπα από τα πρακτικά της Βουλής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΛΙΑΜΠΑΣ (Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού): Θα ήθελα, καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση.

Καταλαβαίνω, ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος και δεν υπάρχει το περιθώριο για να αναλύσουμε άρθρα, αλλά υπάρχουν κάποια άρθρα που έχουμε επισημάνει ως Οργάνωση, ότι πιθανόν, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Βέβαια, για κάποια από αυτά, υπάρχει και η απορία, εκτός των άλλων, για το ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 4, που αναφέρεται για τα μέλη. Είναι κάτι το οποίο φαίνεται απλό, είναι όμως πάρα πολύ επικίνδυνο. Τα μέλη σε έναν Συνεταιρισμό θα πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με την περιοχή, γιατί υπάρχουν περιοχές που έχουν δεκαπέντε - άτομα - αγρότες στο χωριό τους και υπάρχουν και περιοχές που έχουν 5000. Οπότε, αντιλαμβάνεστε, ότι δεν θα μπορούσε να ισχύει το ίδιο άρθρο και για τις δύο περιοχές.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 6, αναφέρθηκε και πριν, για τα μέλη-επενδυτές. Εμείς, πιστεύουμε, ότι δεν πρέπει να υπάρξει τέτοια διάταξη σε κανένα νόμο περί Συνεταιρισμών.

Τώρα, θα ήθελα να πάμε στο άρθρο 8, που αναφέρεται για τα δικαιώματα των μελών. Υπάρχει ήδη διάταξη στον υπάρχον νόμο και στους πιο παλιούς και ποια είναι τα δικαιώματα του κάθε μέλους, τι μπορεί να ζητά και τι είναι υποχρεωμένη η Διοίκηση και ο Συνεταιρισμός να παρέχει.

Με αυτό το άρθρο, όπου θα μπορεί το κάθε μέλος να ζητά οποιοδήποτε έγγραφο του Συνεταιρισμού, πιστεύουμε ότι θα οδηγηθεί σε μια στρεβλή κατάσταση.

Εάν πάμε στις αρχαιρεσίες, αυτό, βέβαια, αντιτίθεται στις Διεθνείς Αρχές του Συνεργατισμού και αυτό, θα πρέπει να το ξέρετε.

Όπως, και σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συνεταιριστικής Εκπαίδευσης, όπως και για την Α.Ε. που θα δημιουργηθεί. Όλα αυτά, βέβαια, μπορούμε να τα κλείσουμε με τρεις λέξεις, δηλαδή, θα πρέπει τελικά να κάνουμε μάθημα από το μηδέν για το τι είναι Συνεταιρισμός. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, για να ξέρουνε τουλάχιστον τα μέλη της Επιτροπής, τι θα πρέπει από δω και πέρα να συζητήσουμε.

Σας αναφέρω, ότι η Διεθνής Συνεταιριστική Αρχή, λέει, το εξής: Συνεταιρισμός είναι η αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά, για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών διαμέσου μιας συν-ιδιόκτητης και δημοκρατικά αυτό-διοικούμενης επιχείρησης. Αυτό, τα λέει, όλα.

Όλα τα άρθρα που έρχονται στο σχέδιο νόμου, είτε επιπρόσθετα είτε ως αλλαγή, διαφαίνεται, ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με τις περισσότερες εκ των βασικών Αρχών του Συνεταιρισμού - των Συνεταιρισμών Διεθνώς.

Επίσης, δεν ξέρουμε και κατά πόσον αυτά είναι σύννομα ή αντισυνταγματικά.

Για να κλείσω, θεωρώ, ότι με το νέο νόμο οι οργανώσεις θα οδηγηθούν σε πλήρη κρατικό παρεμβατισμό με τον τρόπο που πάνε να περάσουν, γιατί υπάρχουν κενά, ασάφειες και διατάξεις που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Το αποτέλεσμα θα είναι, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα οι 20 - 30 - 40 συνεταιρισμοί στην Ελλάδα που είναι υγιείς - και δε νομίζω να είναι περισσότεροι - θα οδηγηθούμε σε ανεύρεση νέων μορφών εταιρειών. Θα είναι η πιο εύκολη λύση για μας, με μια απόφαση των γενικών συνελεύσεων μας και πιθανά από δω και πέρα η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα παγκόσμια, που θα μείνουν οι συνεταιρισμοί σε σφραγίδες.

Εάν όντως θέλετε να κάνετε αυτό, προχωρήστε το.

Ευχαριστώ πολύ.

www.agro.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 00:58