Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 09:31

Σήμερα ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο- δράσεις ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας και η φλόγα της αγάπης στην Κοζάνη

Η ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκή επιτροπής το 2000

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς , ποδήλατα και τα πόδια τους.
Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.
Με αφορμή αυτή τη μέρα , η αντιδημαρχία περιβάλλοντος Κοζάνης συμμετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας (16-22/9).
Η δράσεις ξεκινάν από το πρωί και τελειώνουν το βράδυ.
«Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»
Μαθητές και γυμναστήρια της πόλης ζωντανεύουν τις πεζοδρομημένες, από τις 7.00 έως 21.00, οδούς Μακεδονομάχων, Συντεχνιών, Παγούνη και Καρακάση.
Κεντρική Πλατεία
10.00 «Παιχνίδια του δρόμου»
Γυμναστήρια της πόλης ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους με παιχνίδια δίνοντας ηχηρό μήνυμα για ένταξη της κίνησης στην καθημερινότητα.
17.30 «Η συμβολή της κίνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων»
Ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ενημερώνει τους πολίτες για το ρόλο της κίνησης και της υιοθέτησης ενός δραστήριου τρόπου ζωής στην αντιμετώπιση παθήσεων.
17.30 «Μετακινούμαστε με κάθε τρόπο»
Το 1ο Εργαστηριακό κέντρο Κοζάνης προτείνει τον δικό του τρόπο μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα.
18.00 «Κίνηση και Υγεία»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό μετρά αρτηριακή πίεση και σάκχαρο προτείνοντας την κίνηση ως φάρμακο.
19.00 «Συνοδεύουμε τη φλόγα της Αγάπης»
Δρομείς, ποδηλάτες και περιπατητές συνοδεύουν τη «Φλόγα της Αγάπης» μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, στηρίζοντας την δράση του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης 'Γέφυρα ζωής'. Η 'Συνομωσία των Κρουστών' του ΔΩΚ συνοδεύει το τελευταίο τμήμα της διαδρομής μέχρι και το άναμμα βωμού.
19.30 «Μουσικές διαδρομές»
Η χορωδία του Ερυθρού Σταυρού κλείνει μουσικά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
20.00 Ευχαριστήρια στους συμμετέχοντες
Στοιχεία από sansimera.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 09:42