Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 18:38

Ο Λάζαρος Μαλούτας για το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα στη ΖΕΠ

Είναι μια σημαντική ημέρα εδώ στο Κοβεντάρειο, για την παρουσίαση του ολοκληρωμένο πλέον ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ στη ΖΕΠ.

 

Μερικά χρόνια πριν, στην ίδια αίθουσα παρουσιάστηκαν οι μελέτες του έργου, με ευθύνη της ΔΕΠΕΠΟΚ, ενός έργου που τότε η υλοποίησή του φαινόταν μακρινή.

Σήμερα χαιρόμαστε με την ολοκλήρωση του έργου και την λειτουργία του Νηπιαγωγείου απ´ τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, με την ΔΕΠΕΠΟΚ όμως κλειστή. Τη ΔΕΠΕΠΟΚ που ήταν ο φορέας που προετοίμασε και ωρίμασε το συγκεκριμένο έργο.

Το ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ειναι χρήσιμο να επισημάνουμε.

  • Το αυτονόητο, ότι πρόκειται για μια σχολική μονάδα που προορίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Οτι πιο σημαντικό μπορούμε να το προσφέρουμε στην νέα γενιά αφού¨όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή¨.
  • Ο σχεδιασμός του σχολικού συγκροτήματος έγινε στην κατεύθυνσηενός προτύπου σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία με πρόβλεψη χώρων εντός του σχολικού συγκροτήματος για χρήση και από τους κατοίκους της ΖΕΠ σε ώρες εκτός λειτουργίας (πχ Βιβλιοθήκη-αίθουσες εκδηλώσεων)
  • Ο Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτηρίου είναι υψηλότατου επιπέδου. Πέρα από την ενσωμάτωση των βιοκλιματικών χαρακτηριστικών στον σχεδιασμό του, και την επιλογή να περιλάβει πολλές καινοτόμες ενεργειακές λύσεις είναι ιδιαίτερο και αποτελεί ένακόσμημα στο δομημένο περιβάλλον που το διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη σχολική μονάδα. Τόσο από άποψη αισθητικής όσο και λειτουργικής.
  • Τοέργο ΔΕΝ χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Και αξίζει να το σημειώσουμε αυτό, γιατί με την εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης αυξήσαμε την πίτα, αυξήσαμε τις επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία, μόνο από αυτό το έργο, κατά 9,123 εκ. Ευρώ απο το ΥΠΕΚΑ.
  •   Το έργο υπηρετεί με συνέπεια το στόχο της ανάδειξης του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής. Του ισχυρού χαρτιού, της ισχυρής ταυτότητας της περιοχής μας μ΄έναν ιδιαίτερο και θετικό τρόπο. Το αποδεικνύει η χρησιμοποίηση:

Τηλεθέρμανσης ισχύος 84 KW, Γεωθερμικού συστήματος ισχύος 150 KW, Φωτοβολταϊκού συστήματος 9,90 KW και Ηλιακού Θερμικού συστήματος 26 KW καθώς και μονάδων αερισμού με ανάκτηση( VAM), ενεργειακά τζάκια, ενεργειακούς λαμπτήρες, ενισχυμένες μονώσεις, αυτοματισμούς 25 ελεγκτών CO2. Συνέπεια των παραπάνω, και του βιοκλιματικού σχεδιασμού υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ καθώς κατατάσσεται στην ενεργειακή κλάση Β+

  • Με τα ιδιαίτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά και την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ευρυζωνικότητας και οπτικής ίνας, το ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ αφ’ ενός ενσωματώνει ό,τι πιο σύγχρονο για την μαθησιακή διαδικασία και αφ ‘ ετέρου τα ιδιαίτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά τουτο καθιστούν επισκέψιμο, το καθιστούν προορισμό.

Είναι σημαντικό να επισημανθούν οι ιδιαιτερότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, γιατί ενσωματώνουν και αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή φιλοσοφία.

Γιατί το ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ στη ΖΕΠ αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Ας το χαρούν οι επόμενες γενιές μαθητών καθώς και οι κάτοικοι της ΖΕΠ και της γύρω περιοχής.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 19:30