Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 23:20

ΣΕΕΝ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΝ Παρασκευή 7/4/2017

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ – ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

 Το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πώληση ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε, σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πρέπει να πάρει την απάντηση του.

Σήμερα έχουμε εμπειρία από το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση ειδικά στην περιοχή μας:

-   Χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας.

-   Ακριβότερο ρεύμα για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά. Ενεργειακή φτώχια. Το 30% των εργατικών -λαϊκών νοικοκυριών δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα.

-   Μεγάλη μείωση μισθών, περίπου 50% σε όλο το προσωπικό (μόνιμοι, οκταμηνίτες, εργολαβικοί)

-   Είσοδος εργολάβων δουλεμπόρων. Απλήρωτη εργασία.

-   Περιορισμός μέτρων υγείας και ασφάλειας. 10 νεκροί εργάτες σε 2 χρόνια.    

-   Καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις οικισμών.

-   Καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αυτά είναι τα “καλά” της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, της Ε.Ε και των οδηγιών της. Το ζήσαμε και το ζούμε και δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας πείσει για ακόμα μια φορά για τα οφέλη από τον ανταγωνισμό, που θα μείωνε τις τιμές για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, που θα διασφάλιζε τους μισθούς των εργαζομένων αφού θα έβαζε σε τάξη τα πράγματα κ.α. Όλα αποδείχτηκαν ένα ψέμα. Ένα ψέμα που το στήριξαν κυβερνήσεις, κόμματα, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

 

Συνάδελφε, άνεργε, ιδιωτικέ και δημόσιε υπάλληλε, αυτοαπασχολούμενε, φτωχέ αγρότη,

          Το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση θα είναι το ίδιο τραγικό για το σύνολο του λαού. Ειδικά για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

Μην πέφτεις στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού.

          Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο άνεργος από την πώληση της ΔΕΗ, αντί γι’αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο ιδιωτικός υπάλληλος. Αντίθετα θα χαθούν θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση των μισθών στον κλάδο της ενεργείας θα πιέσουν όλους τους κλάδους προς τα κάτω. Το σύνολο των εργατικών –λαϊκών νοικοκυριών θα βιώσουν μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχια. Το τελευταίο παράδειγμα με την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή με την αδυναμία κάλυψης της ανάγκης της θέρμανσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι χαρακτηριστικό. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο αυτοαπαχολούμενος, ο φτωχός αγρότης που θα πληρώσει πιο ακριβά την ύδρευση αν τα υδροηλεκτρικά περάσουν σε ιδιώτες.

 Η ιδιωτικοποίηση προχωράει για να πάρουν κομμάτι από την πίτα νέοι μονοπωλιακοί όμιλοι που το μόνο μέλημα τους είναι να αυξήσουν την κερδοφορία τους πατώντας στα συντρίμμια των εργατικών -λαϊκών δικαιωμάτων.

Τώρα ξέρεις!!

          Πλέον έχουμε εμπειρία από τον αγώνα που δόθηκε ενάντια στο σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”. Χιλιάδες εργαζομένων και λαού συμμετείχαν στις πύλες των ΑΗΣ και στις πλατείες, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία για το δικαίωμα στη δουλειά, το αξιοπρεπές μεροκάματο, φθηνό ρεύμα, μετεγκαταστάσεις κ.α. Όμως πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν (βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχοι, εργοδοτικοί- κυβερνητικοί συνδικαλιστές) στο μυαλό τους δεν είχαν τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού αλλά πως θα φέρουν στην κυβερνητική εξουσία τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η κυβέρνηση να έρθει η ιδιωτικοποίηση με άλλο τρόπο (ΝΟΜΕ) και να καταλήξουμε μετά από 2 χρόνια στο ίδιο σχέδιο που είχαν φέρει ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, κόμματα τα οποία έσπευσαν να παρουσιάσουν το δικό τους πρόγραμμα για την ιδιωτικοποίηση, στηρίζοντας τους δικούς τους μονοπωλιακούς ομίλους.

          Επιβεβαιώνεται η άποψη ότι όσο η ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα, όσο ο κλάδος λειτουργεί με βάση το κέρδος, όποια κυβέρνηση και να έρθει το μόνο που θα αλλάξει είναι το ποιός επιχειρηματικός όμιλος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών.

          Η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση δεν την κάνει για τα εργατικά -λαϊκά συμφέροντα. Αυτό που διαπραγματεύεται είναι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων που στηρίζει όπως η ΔΕΗ Α.Ε. Κυβέρνηση και ΔΕΗ έχουν  εξαπολύσει νέα επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό. Η ΔΕΗ Α.Ε σκληραίνει τη στάση της διώκοντας αγωνιζόμενους εργάτες, απολύει, ετοιμάζει νέες μειώσεις μισθών, πάει πίσω τις μετεγκαταστάσεις, δίνει τα ληξιπρόθεσμα σε εισπρακτικές εταιρείες κ.α. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα σκληρά μέτρα με μείωση του αφορολόγητου, μειώσεις συντάξεων και μισθών κ.α. Το μόνο που τους νοιάζει είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που όμως βγαίνουν από τις αιματηρές θυσίες των εργαζόμενων και το λαού.  

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

Διεκδικούμε:

- Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, ΑΗΣ και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους. Ακύρωση όλων των νόμων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αποκλειστικά Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις εργατικές -λαϊκές ανάγκες.

- Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά- λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες.

-Άμεσα μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ Α.Ε με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία. Άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού 2007-2008.

- Ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς για το σύνολο του προσωπικού. Κατώτατος μισθός 751ευρώ . Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις. (οκταμηνιτες, εργολαβικοί). Να δοθεί τέρμα στην απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες.

- Μέτρα υγείας και ασφάλειας υψηλού επιπέδου για το σύνολο του προσωπικού. Να προσληφθεί το σύνολο του απαιτούμενου προσωπικού σε γιατρούς και νοσοκόμους. Μελέτη για συνέπειες στην υγεία των εργαζόμενων στη ΔΕΗ λόγω συνθηκών εργασίας. Δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή.

-Άμεσα να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις σε Ποντοκώμη, Αγίους Αναργύρους και Ακρινή. Μελέτες βιωσιμότητας για οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στη δραστηριότητα της ΔΕΗ Α.Ε.

 

Συνάδελφοι, άνεργοι, υπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες,

          Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να λειτουργεί ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας με μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, την ασφάλεια και το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων στον κλάδο, την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν οι πόροι, οι υποδομές, το απαραίτητο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Προϋπόθεση είναι οι παραγωγοί του πλούτου να είναι και αυτοί που τον απολαμβάνουν και όχι μια χούφτα παράσιτα.

Μην εναποθέσεις τις ελπίδες σου σε νέους σωτήρες!

Πάρε την οργάνωση του αγώνα στα χέρια σου!

Διεκδίκησε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σου!

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Παρασκευή 7/4/2017

Κοζάνη : 8:00μ.μ Κεντρική Πλατεία.

Πτολεμαΐδα: 7:00μ.μ Παλιό Πάρκο.

Φλώρινα : 7:00μ.μ Κεντρική Πλατεία

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 23:26