Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 11:40

Το σωματείο η 'Ένωση' για την παγκόσμια ημέρα υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο


Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας ημέρας είναι η επίδραση που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία συνολικά και ατομικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε πόλεις. Το 2007 ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά στην ιστορία, με το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς. Μέχρι το 2030, οι 6 στους 10 ανθρώπους θα είναι κάτοικοι πόλεων, με το ποσοστό τους να φτάνει τους 7 στους 10 ανθρώπους μέχρι το 2050. Η αστικοποίηση είναι μια πραγματικότητα. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη τάση η οποία αποτελεί πλέον τμήμα του κόσμου στον οποίο ζούμε.
Το θέμα "αστικοποίηση και υγεία" επιλέχτηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ως αναγνώριση της επίδρασης που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία συνολικά και ατομικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αστικοποίηση συνδέεται με πολλές από τις προκλήσεις για την υγεία που σχετίζονται με το νερό, το περιβάλλον, τη βία και τους τραυματισμούς και τα μη μεταδοτικά νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η κατανάλωση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ καθώς επίσης και με κινδύνους που σχετίζονται με επιδημική εμφάνιση ασθενειών.
Να καταδειχθεί η ανάγκη για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των πόλεων να αναλάβουν ευθύνες και μέτρα για την υγεία των πολιτών εντός των αστικών εγκαταστάσεων και να δημιουργήσουν κατ'αυτό τον τρόπο μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες, ένα καλύτερο περιβάλλον, ελκυστικό σε επενδύσεις καθώς και ολοκληρωμένες δημόσιες πολιτικές που είναι σε θέση να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι η ένταξη της Ημέρας αυτής σε μια βιώσιμη στρατηγική δημόσιας υγείας, όπως καταδεικνύεται μέσα από μια σειρά τακτικών δράσεων, στο δρόμο ή τη γειτονιά, σε τοπικό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας πρέπει να λειτουργεί ως αφετηρία ή ως σύμβολο μιας διαρκούς δέσμευσης για την ενσωμάτωση της υγείας υπό την ευρύτερη έννοια στην αστική δημόσια πολιτική.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μπορεί να σηματοδοτήσει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για την προσέγγιση της υγείας από την άποψη των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων - λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες εκείνους και τις συνθήκες που καθορίζουν την πορεία της υγείας μας, εμπλέκοντας έναν μεγάλο αριθμό εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και τους ιδιώτες.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 11:45