Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 13 Μαϊος 2017 07:49

Κοζάνη: Σύμφωνο συνεργασίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Στιγμιότυπο απο την υπογραφή της συμφωνίας Στιγμιότυπο απο την υπογραφή της συμφωνίας

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης  στο πλαίσιο ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών υπογράφτηκε σήμερα στην Κοζάνη. Η εν λόγω συνεργασία αποβλέπει στη διαμόρφωση πολιτικής, σχετικά

με την καταγραφή και ανάδειξη των θησαυρών, που διαφυλάσσουν οι δύο αυτοί σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς. To σύμφωνο υπογράφτηκε κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών  του συνεδρίου «Forum Ιδεών για τις Βιβλιοθήκες και τον Πολιτισμό» που   διοργάνωσε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης που ολοκληρώνονται στις 14 Μαΐου.

«Με την Κοβεντάρειο βιβλιοθήκη της Κοζάνης μας δένει το περιεχόμενο» επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου «διαθέτει  χειρόγραφα και παλέτυπα που αγγίζουν  το 8 % της συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης»  κι όπως ανέφερε «αυτός ο πλούτος  πρέπει να γίνει κτήμα όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και άλλων ενδιαφερομένων».

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου διαπίστωσε ότι στο παρελθόν για διάφορούς λόγους η εθνική βιβλιοθήκη δεν βρέθηκε όσο έπρεπε στο πλευρό των βιβλιοθηκών της ελληνικής περιφέρειας αλλά όπως τόνισε αυτό αλλάζει. «Επιθυμούμε την τεχνογνωσία που αποκτούμε από τους άλλους ομολόγους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να την μοιραστούμε» και πρόσθεσε ότι η Εθνική βιβλιοθήκη θα ενθαρρύνει προσπάθειες όπως της Κοζάνης και θα βρίσκεται στο πλευρό  σε κάθε βιβλιοθήκη της χώρας.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης και πρόεδρος της ΚΒΔΚ Παναγιώτης Δημόπουλος δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης «θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση που θα εξασφαλίζει  διετή συνεργασία ανάμεσα στα δυο μέρη».

Η συλλογή της ΚΔΒΚ  περιλαμβάνει περισσότερα από 120.000 χιλιάδες τεκμήρια (70.000 καταλογογραφημένα, 560.000 ψηφιακές σελίδες), που αντιστοιχούν σε έντυπα, κώδικες χειρογράφων, κώδικες εγγράφων, γεωγραφικούς χάρτες, σπάνια βιβλία όπως το “Μέγα Ετυμολογικόν” του 1549, τυπωμένο στη Βενετία και ο “Τόμος Καταλλαγής” που τύπωσε ο Δημήτριος Παδούρας το 1694 στο Ιάσιο της Μολδαβίας καθώς  και η “Χάρτα της Ελλάδος” του Ρήγα Βελεστινλή, χαλκογραφημένη από τον Φρανσουά Μίλερ και τυπωμένη στη Βιέννη το 1797. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η διαδικασία της μετεγκατάστασης της ΚΔΒΚ στο νέο σύγχρονο κτήριο, εμβαδού 6.800 τ.μ. όπου θα  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μουσείο της βιβλιοθήκης, χωριστή παιδική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, τμήμα δανεισμού, αίθουσες παλαιτύπων και αρχείων, αμφιθέατρο, γραφεία, χώρους εργαστηρίων, χώρους συνάντησης και αναψυχής.

πηγη:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Μαϊος 2017 08:58