Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 20:00

Ανακοίνωση με αιχμές του Λ. Μαλούτα για την μονάδα της ΔΙΑΔΥΜΑ και η απάντηση του δημάρχου Λ. Ιωαννιδη

απο την ανακοίνωση του Λ Μαλουτα

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ; ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ …

Η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ για την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής

του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή της  μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ είναι χωρίς αμφιβολία θετική για την αρχική περίοδο λειτουργίας του εργου. Όμως :

  • Όπως φαίνεται και από τον συνημμένο πίνακα η συνολική συμμετοχή του Δημοσίου παραμένει η ίδια σε βάθος 25ετίας. Τόσο σαν ποσοστό (38%), όσο και σαν συνολικό ποσό (123.392.064 €). Ούτε ένα ευρώ παραπάνω.
  • Η αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής που αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση για το 2017, ενώ ήταν γνωστή η λειτουργία της μονάδας της ΔΙΑΔΥΜΑ εντός του έτους, είναι σαφώς άδικη για τους Δυτικομακεδόνες και παραμένει διεκδίκηση της περιοχής.
  • Η αναμόρφωση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπλήρωση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβολή του τέλους ταφής, αφού αυτή παραμένει η ίδια για το σύνολο ζωής του εργου.

Αυτό που έν τέλει συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαν γνήσιοι νεοέλληνες να μεταφέρουμε τα σημερινά βάρη στο μέλλον, στα παιδιά μας ….

Πρέπει  άραγε να πανηγυρίζουμε γι’ αυτό ;

Η απάντηση του λ. Ιωαννιδη

Για μια ακόμη φορά, με αφορμή τα εγκαίνια  του έργου  Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων  , η παράταξη του κ. Μαλούτα συνέχισε τη συστηματική της προσπάθεια να αλλοιώνει  την πραγματικότητα.

Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε επικοινωνιακά παιχνίδια, όμως επειδή πολλές φορές η σιωπή εκλαμβάνεται ως αδυναμία έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Σε ανακοίνωση της η «Ενότητα» αναφέρεται στην απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ για την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ κάνοντας λόγο για φόρτωμα βάρους στις πλάτες των παιδιών μας . Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απόφαση, στη λήψη της οποίας πρωτοστάτησε ο Δήμος Κοζάνης και έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, που βελτιώνει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας (οπισθοβαρείς πληρωμές) με θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τους Δήμους, δεδομένου πως, η εφαρμογή του ειδικού τέλους ταφής για τα απορρίμματα, βρίσκεται σε αναστολή από το 2014!  Από την αρχή αναφέραμε πως πρόκειται για μερική αποκατάσταση της αδικίας, αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτα την σημασία της . Μόνο ο κ. Μαλούτας δεν το  κατάλαβε…
  • Μόνο πικρό μειδίαμα προκαλεί  , ο κ. Μαλούτας που ως μέλος και έπειτα επικεφαλής μια παράταξης που διαχειρίστηκε το Δήμο Κοζάνης για  25 χρόνια,  αφήνοντας  πίσω τους υπέρογκα  χρέη και υποχρεώσεις να τολμά να εγκαλεί εμάς για μεταφορά βαρών στο μέλλον! Όλα έχουν το όριο τους!
  • Αν ανατρέξει κανείς σε ανακοίνωση τη «Ενότητας» πριν λίγους μήνες, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως καταψήφισε και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Κοζάνης για το 2017 «ανειλικρινή» , προεξοφλώντας στους δημότες πως τον Ιούνιο θα έπρεπε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη. Η Δημοτική Αρχή ξεκαθάρισε από την αρχή  πως  ουδεμία αναπροσαρμογή θα απαιτηθεί  στα δημοτικά τέλη για το 2017. Το ποιος δικαιώθηκε είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς…

Η Δημοτική Αρχή το 2015,  αξιολογώντας όλα τα δεδομένα,  προχώρησε στη στήριξη του έργου διαχείρισης απορριμμάτων. Δεδομένα που από την πρώτη στιγμή παρουσίασε αναλυτικά  στους δημότες .

Μακριά από λαϊκισμούς , αλλά με ρεαλισμό,  επιμονή και τεκμηρίωση κατάφερε σε όλο το διάστημα που προηγήθηκε της συμφωνίας, όσο και στη συνέχεια μέχρι και σήμερα να επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις στους όρους υλοποίησης της προς όφελος των πολιτών. Βελτιώσεις που δεν ήταν εύκολες και σίγουρα δεν ήταν  δεδομένες . Μια προσπάθεια που αναγνωρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους και για αυτό είμαστε περήφανοι. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται…

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 20:10