Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 11:26

Με την ανοχή του δήμου μετέτρεψαν το πάρκο του Αγ. Δημητρίου σε πάρκινγκ αναφέρει η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ


PARKINK_AGDHMHTRIOSΩς πότε ο δημόσιος χώρος θα μετατρέπεται αυθαίρετα σε ιδιωτικό ; Το πάρκο γίνεται σιγά σιγά .. πάρκινγκ !
Στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου τα σταθμευμένα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν, με το έτσι θέλω, όλο και περισσότερο χώρο. Ειδικά στην ανατολική πλευρά (προς Άγιο Γεώργιο) η αυθαιρεσία είναι εξοργιστική. Οι ιδιοκτήτες ΙΧ που μένουν κυρίως ...

στις διπλανές οικοδομές έχουν διαμορφώσει έναν αυθαίρετο δρόμο ΜΕΣΑ στο πάρκο για να περνούν στις πυλωτές τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρκάρουν μέσα στο άλσος ή αφήνουν εργαλεία και υλικά.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης φωνάζει εδώ και μια δεκαετία για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. (Για όποιον το αμφισβητεί υπάρχουν τα δημοσιεύματά μας). Παρόλα αυτά ο Δήμος δεν έχει κάνει τίποτα. Ανέχεται και νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες των περιοίκων και των εργολάβων. Το αποτέλεσμα είναι ορισμένες νέες οικοδομές να έχουν «εισβάλει» στο πάρκο, το οποίο συρρικνώνεται και στη συνέχεια γίνεται και χώρος διέλευσης των αυτοκινήτων στις πυλωτές. Προ δεκαετίας είχαμε το πρώτο «στράβωμα» του σχεδίου του πάρκου, τώρα βλέπουμε κι άλλα. Ενός κακού μύρια έπονται.

Ας μας πει ο Δήμος ποια πολεοδομική σχολή επιτρέπει τα οχήματα να περνούν ανάμεσα από τα δέντρα ενός πάρκου για να σταθμεύσουν στο ιδιωτικό τους γκαράζ ; Έγιναν προσκυρώσεις δημοτικού χώρου σε όμορα με το πάρκο οικόπεδα, κι αν ναι, γιατί ; Ως πότε θα επιβεβαιώνεται με νέα κρούσματα η γενική τάση συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου έναντι του ιδιωτικού, στο βωμό του κέρδους; Είναι απαράδεκτο να γίνεται λάστιχο η πολεοδομική νομοθεσία με το πρόσχημα «της εξυπηρέτησης των δημοτών».
Κι όμως η λύση στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλή και γνωστή εδώ και χρόνια:

Κατασκευή του περιμετρικού πεζόδρομου που ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ. Αν αυτό είχε γίνει εξαρχής θα κόβονταν οι ορέξεις των καταπατητών και των αυθαιρετούντων που είτε αυγαταίνουν την ιδιοκτησία τους σε βάρος του πάρκου είτε το χρησιμοποιούν ως χώρο στάθμευσης είτε κόβουν στη ζούλα και κανένα δέντρο.

Περίφραξη ΑΜΕΣΗ του σημείου που μπαίνουν τα αυτοκίνητα, ώστε να σταματήσει αυτό το αίσχος της «παρέλασης» των εποχούμενων Ελληναράδων. Επίσης περίφραξη του πάρκου από την πλευρά που συνορεύει με ιδιοκτησίες.

Ξήλωμα του πρόχειρου χαλικοστρωμένου δρόμου που έχει στρωθεί παράνομα

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε τα πάγια (και .. πανάρχαια) αιτήματα της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης σχετικά με το Πάρκο του Αγίου Δημητρίου. (Θα τα επαναφέρουμε σύντομα και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο) :
Να απαγορευτούν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια στον κεντρικό πεζόδρομο. Το πάρκο δεν μπορεί να είναι ούτε πάρκιγκ ούτε πίστα για «κόντρες» δίτροχων.

Να ξηλωθούν οι άθλιες τσιμεντένιες βαθμίδες, που εγκιβώτισαν τα δένδρα στην ανατολική πλευρά και να ξαναπρασινίσει το μέρος.
Να αναμορφωθεί η παιδική χαρά, που δεν διαθέτει ίχνος πρωτοτυπίας και καλαισθησίας και να σχεδιασθεί σύμφωνα με τις οδηγίες ασφάλειας των Ευρωπαϊκών Προτύπων και του ΕΛΟΤ.

Να μελετηθεί με σοβαρότητα η συνολική ανάπλαση του χώρου και να σταματήσουν οι αποσπασματικές ενέργειες.

Να πάψει να χρησιμοποιείται το ανατολικό τμήμα προς τον Άγιο Γεώργιο ως χώρος στάθμευσης και διέλευσης αυτοκινήτων των διπλανών πολυκατοικιών, καθώς και απόθεσης διαφόρων υλικών.

Να κατασκευαστεί επιτέλους ο προβλεπόμενος περιμετρικός πεζόδρομος από την ανατολική πλευρά, ώστε να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες των όμορων ιδιωτών.
Τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα είναι στον αέρα από το 2001. Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο 2021 και να λέμε πάλι τα ίδια.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 11:42