Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 13:48

Μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις βασικών οδών της πόλης προτείνει το υπό διαβούλευση σχέδιο της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα του Δήμου Κοζάνης

 Ίσως ο αστικός πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα για το μέλλον της Κοζάνης. Με δεδομένα τα βεβαρημένα για το περιβάλλον έργα της ΔΕΗ, που γίνονται εντός των διοικητικών ορίων του Νομού, είναι απαραίτητο να αναλάβει η ίδια η πόλη καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα προστατεύσουν το περιβάλλον της και θα την κάνουν γνωστή σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη.  Θα πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να συμμετάσχουν στους σχεδιασμούς. Οι καινοτόμες διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού θα συμβάλουν σε αυτό. Η πρόταση που τίθεται σε διαβούλευση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες της πόλης και στους σχεδιασμούς καθώς και στην ποιότητα ζωής, στο περπάτημα, στην άσκηση και στο ποδήλατο. Η υλοποίησή της θα συμβάλει στο να αναπτυχθεί μια μεγάλη συζήτηση και η κοινωνία να αντιμετωπίσει ώριμα και αποφασιστικά τα προβλήματά της.

Μονοδρόμηση της οδού Π. Μελά

Ο κεντρικός δρόμος της πόλης, που συνδέει σημαντικούς πόλους έλξης της περιοχής, και συγκεντρώνει σημαντικές χρήσεις γης (εμπόριο, αναψυχή, υπηρεσίες) προτείνεται να μονοδρομηθεί, με σκοπό να πάψει να αποκόπτει τη σημαντική κίνηση των πεζών στην καρδιά του κέντρου και τη μείωση των κυκλοφοριακών φόρτων. Με την μονοδρόμηση θα δοθεί περισσότερος χώρος για την κίνηση των πεζών με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Μετατροπή της οδού Ολύμπου σε βιοκλιματική διαδρομή

Η οδός Ολύμπου συνδέει δύο από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης της πόλης, την Πλ. Λασσάνη με το πάρκο ΟΣΕ. Επί της πλ. Λασσάνη σήμερα βρίσκεται η αφετηρία των αστικών Λεωφορείων. Προτείνεται η μετατροπή της σε πράσινη διαδρομή όπου θα επιτρέπεται η κίνηση μόνο των λεωφορείων μονόδρομα, με κατεύθυνση προς την Πλ. Λασσάνη. Με τον τρόπο αυτό θα συνδέονται άμεσα το πάρκο ΟΣΕ με το κέντρο της πόλης με διάδρομο για πεζούς, και με Δημόσια Συγκοινωνία αλλά και η πλατεία Λασσάνη θα γίνει πιο εύκολα προσπελάσιμη από τους πεζούς και θα μειωθούν σε αυτήν ο θόρυβος και η ρύπανση.

Πεζοδρόμηση της οδού Αριστοτέλους

Η οδός Αριστοτέλους φιλοξενεί πολλές εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και την Λαϊκή αγορά, κάθε Σάββατο. Επίσης συνδέει το πάρκο ΟΣΕ με την οδό Γκέρτσου. Είναι ένας νεοκλασικός δρόμος, ο μοναδικός στην Κοζάνη, με μεγάλο πλάτος και κεντρική νησίδα. Προτείνεται η πεζοδρόμησή της από το πάρκο ΟΣΕ έως την οδό Γκέρτσου, ώστε να γίνει ένας γραμμικός χώρος για να περπατάς ευχάριστα και για να στέκεσαι, ένα γραμμικό πάρκο. Θα λειτουργήσει έτσι και ως διάδρομος άμεσης σύνδεσης του πάρκου με τις εμπορικές δραστηριότητες της οδού Γκέρτσου.

Ανάπλαση της πλ. Λασσάνη

Παράλληλα με την ανάπλαση της οδού Ολύμπου και την μεταφορά της αφετηρίας του Αστικού ΚΤΕΛ βραχυπρόθεσμα στο κάτω άκρο της και μακροπρόθεσμα σε ειδικό χώρο  του πάρκου ΟΣΕ, προτείνεται η ανάπλαση της πλ. Λασσάνη, μέσω πεζοδρομήσεων τμημάτων των περιμετρικών δρόμων. Πεζοδρομούνται τμήματα των οδών: Ολύμπου από Επτανήσου έως Κοντορούση, Κοντορούση από Ολύμπου έως Ερμού, Ερμού από Κοντορούση ως Τσιμινάκη.

Δημιουργία πράσινων διαδρομών

Προτείνεται η δημιουργία ενός δικτύου πράσινων διαδρομών. Οι διαδρομές αυτές θα είναι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, όπου τα αυτοκίνητα θα κινούνται με μικρές ταχύτητες (20-30χλμ/ώρα) και θα δίνουν προτεραιότητα στον πεζό. Στους δρόμους αυτούς προτείνονται αναπλάσεις, με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, διαμόρφωση των διασταυρώσεων, πεζοδρομήσεις τμημάτων και σε περιπτώσεις που το επιτρέπουν οι κλίσεις, δημιουργία ποδηλατόδρομου. Οι διαδρομές θα εξυπηρετούν μετακινήσεις μεταξύ περιοχών κατοικίας, και σημαντικών πόλων έλξης (πάρκο ΟΣΕ, ιστορικό κέντρο πόλης). Οι πράσινες διαδρομές που προτείνονται είναι:

  • Οπλαρχηγού Στάικου – Αντ. Σιγάλα – Μαυρογένους – Μιαούλη – Σωκράτους
  • Ερρίκου Σλήμαν
  • Ολύμπου
  • Έβρου – Ανδρέα Κάλβου – Κοντζιούλα – Τερζάκη – Αιόλου – Κατσίμπαλη
  • Λέσβου – Θησέως – Μινώταυρου – Ολυμπιάδος – Δαβάκη
  • Οινόης – Φιλίππου – Μεγ. Αλεξάνδρου – Μαργ. Δήμιτσα – Ζάκρου – Σαλαμίνος – Θερμοπυλών – Παγούνη
  • Αριάδνης – Βυζαντίου – Παπαγιάννη – Ολυμπίου Γεωργακάκη
  • Εστίας – Ντιούφα – Πίνδου – Βιτσίου – Μαραθώμος – Σιώμου – Σακάλη -

Επανασχεδιασμών διαδρομών ΚΤΕΛ (βάσει των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων)

Προτείνεται ο επανασχεδιασμός των διαδρομών του αστικού ΚΤΕΛ που θα ακολουθούν τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Επίσης μετά την ανάπλαση τόσο του πάρκου ΟΣΕ όσο και της πλ. Λασσάνη μεταφέρεται η αφετηρία στο πάρκο ΟΣΕ. Οπότε όλα τα δρομολόγια πρέπει να επανασχεδιαστούν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 13:59