Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 07:55

Επιστολή στον υπουργό Ε. Αποστόλου για τις ζημιές στις καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε ο Δημήτρης Καρακασίδης

Επιστολή με θέμα τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο της Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καρακασίδης, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Ευάγγελο Αποστόλου.

Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά τις εκτεταμένες ζημιές (ανθόρροια - καρπόπτωση), που παρατηρήθηκαν την άνοιξη στα καρποφόρα δένδρα σε οπωρώνες των ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά την περίοδο του λήθαργου των δένδρων, οι πρωτόγνωρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ολοκλήρωσαν τις ζημιές στις όψιμες ποικιλίες κερασιών και αρκετές ποικιλίες ροδάκινων. Έχουν πληγεί οι καλλιέργειες στις ορεινές περιοχές με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες προϊόντων δεν είναι πλέον εμπορεύσιμες. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις των συνεχών βροχοπτώσεων και σε σιτηρά, όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά σε όλες τις ΠΕ της Περιφέρειάς μας και ιδιαίτερα στην ΠΕ Γρεβενών.

Ο αλωνισμός στις περισσότερες περιοχές δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και όπου ξεκίνησε, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις φθάνει σε ποσοστό 100%. Ωστόσο στην περίπτωση των σιτηρών ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές ενώ η διαδικασία μέσω ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρα.

Κατόπιν τούτων πιστεύουμε και ευελπιστούμε στην αρωγή σας για την διευθέτηση του σοβαρού αυτού θέματος που ανέκυψε μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν δυσμενέστατα το φυτικό κεφάλαιο της Δυτικής Μακεδονίας.

Έχοντας σαν κυρίαρχο στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του εισοδήματος των αγροτών στην Περιφέρειά μας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

 

O Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημήτρης Καρακασίδης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 07:59