Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 20:58

Λ. ΜΑΛΟΥΤΑΣ: Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ: Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα, σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, συζητούνται το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του 2019.

Δεν χρειάζεται να μελετήσει  κάποιος  τις δεκάδες σελίδων του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για να επιβεβαιώσει πλήρως τον τίτλο της ανακοίνωσής μας. Αρκούν τα στοιχέια που αναφέρονται παρακάτω.

Η σύνταξη βέβαια του προϋπολογισμού, επειδή υπακούει σε αυστηρούς κανόνες και παράλληλα υπόκειται στον έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου   είναι συνεπής ως προς τους κανόνες αυτούς.

Εκεί όμως που κυριαρχεί ο λαϊκισμός και η υποσχεσιολογία  είναι στο τεχνικό πρόγραμμα, με φόντο τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο.

Στο τεχνικό πρόγραμμα λοιπόν του 2019, ύψους πάνω από 34 εκ ευρώ (!!!) περιλαμβάνονται ενδεικτικά  :

  • Έργα ύψους 10 περίπου εκ. ευρώ χρηματοδοτούμενα από τον τοπικό πόρο, όταν τα διαθέσιμα του πόρου του δήμου έχουν μηδενιστεί και καμιά χρονιά οι πληρωμές του πόρου δεν ξεπέρασαν το 3 εκ. ευρώ.
  • Χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ (!!!), για έργα υποδομής στο νέο οικισμό της Ποντοκώμης, όταν εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καν, το έργο της οδοποιίας ύψους 1 εκ. ευρώ στο νέο οικισμό. Ταυτόχρονα δεν προκύπτει από πουθενά η δέσμευση της ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση αυτή, ενώ άλλωστε είναι γνωστή η δυσχερής οικονομική της κατάσταση.  Ενδεχομένως να πρόκειται για το ποσό απο τις απαλλοτριώσεις των δημοτικών υποδομών στην ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ,  απο το οποίο όμως έχει μπει μέχρι σήμερα στα ταμεία του δήμου ούτε 1 ευρώ.
  • Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, όταν μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί έγκριση δημοπράτησης και είναι αμφίβολο εάν θα υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο εντός του 2019.

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε φέτος νωρίς !!!

Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος το ύψος του τεχνικού προγράμματος όταν το αντίστοιχο του 2017 και του 2018 δεν ξεπέρασε σε απορρόφηση τα 4-5  εκ. ευρώ.

Το άγχος των επερχόμενων εκλογών βεβαία το εξηγεί, όπως εξηγεί  και άλλες ανάλογες ή παρόμοιες συμπεριφορές που ήδη βλέπουμε και  θα δούμε προσεχώς  !!!

Δυστυχώς είναι κανόνας πλέον :

  • Η σύνταξη του προϋπολογισμού, για άλλη μια χρονιά, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών.
  • Η σύνταξη ενός “αναγκαστικού“ προϋπολογισμού, ο οποίος όμως για να λειτουργήσει ο Δήμος θα υποστεί πλειάδα αναμορφώσεων-τροποποιήσεων, ώστε να καταστεί λειτουργικός, (όπως και την προηγούμενη δημοτική περίοδο), με συνέπεια να μειώνεται η σημασία της αρχικής έγκρισής του από το Δημοτικό συμβούλιο.
  • Η σχεδόν παντελής απουσία επενδυτικών πόρων, από ανταγωνιστικά προγράμματα (πχ ΕΣΠΑ), ικανών να στηρίξουν την περιοχή και να ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία της.
  • Η συνέχιση της κατασπατάλησης του τοπικού πόρου ανάπτυξης σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις επιταγές του νόμου, τις προεκλογικές υποσχέσεις της δημοτικής αρχής και τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις (ακόμη και δικαστικά) της Οικολογικής κίνησης.
  • Η πλήρης απουσία γενικότερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ικανών να δομήσουν την ταυτότητα του τόπου, να αναδείξουν τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά, ώστε να δούμε κάποια στιγμή τα ποσοστά ανεργίας να μειώνονται δραστικά και την επιχειρηματικότητα να ανθίζει ξανά στον τόπο μας.
  • Η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών του παρελθόντος, όπως η ενεργειακή εκδρομή-τουρισμός κτλ.
  • Η απουσία οποιουδήποτε διεκδικητικού χαρακτηριστικού από το πλαίσιο που θα κινηθεί ο Δήμος το 2019. Ο προδιαγεγραμμένα μικρός βαθμός υλοποίησης και του προϋπολογισμού του 2019, που θα έχει και αυτός την τύχη των προηγούμενων.

Είναι  λοιπόν αυτονόητη η στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο με την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 και του τεχνικού προγράμματος.

Η αυτοδιοίκηση, ο δήμος Κοζάνης σήμερα έχει το αυτονόητο καθήκον να αρθρώσει αυτόνομο – αυτοδιοικητικό – αναπτυξιακό λόγο ώστε να καταστεί πρωτοπόρος στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Επιβεβαιώνεται δυστυχώς πλήρως η κριτική που ασκήσαμε τα προηγούμενα χρόνια για τη διαχείριση του τοπικού πόρου και για την αδυναμία της δημοτικής αρχής να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες, να δρομολογήσει έργα και δράσεις που δίνουν προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.

Αποδεικνύεται πως διανύουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αυτοδιοικητική περίοδο με ελάχιστο έργο.

Δυστυχώς και σήμερα αποδεικνύεται  για ακόμη μία φορά πως η δημοτική αρχή παρακολουθεί άβουλη την κρίση που βιώνει ο τόπος μας, παρακολουθεί την περιοχή μας να συρρικνώνεται οικονομικά και πληθυσμιακά  αδυνατώντας να σχεδιάσει, να υλοποιήσει, να διεκδικήσει αυτό που χρειάζονται και απαιτούν οι πολίτες.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 21:01